Robert Hahn: Föreningen VoF i valrörelsen

2
180
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn, 2017. Foto (retuscherat av NewsVoice) från dokumentären “Kampen om Hälsoparadigmet” (med tillstånd)

Den lilla föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) försöker blanda sig i valrörelsen genom att på DN Debatt den 7/9 namnge ett antal politiker som sägs ha stött alternativa behandlingsmetoder inom sjukvården.

Det underliggande budskapet är att läsaren i det politiska valet om 10 dagar absolut inte skall rösta på just dess politiker då de vill ge skattepengar till verkningslösa behandlingar.

Den brett upplagda artikeln går också till storms mot den alternativmedicinska verksamheten på Vidarkliniken söder om Stockholm. Ett viktigt mål för VoF har länge varit att Vidarkliniken skall bort.

Det finns två detaljer i artikeln jag inte tycker om. Det första är ingen av medlemmarna i VoFs styrelse, som signerat insändaren, är läkare. Det stärker inte tilltron till det som skrivs. Att gå över sina gränser och diskutera områden där man saknar äkta sakkunskap är tyvärr regel i VoFs verksamhet.

Argumentet mot homeopati skulle vara verkningslöst för att det är så utspätt är exempelvis ett dåligt drag. Här är det nästan alltid fråga om en spädning på 4-6 gånger och läkemedel kan ha effekt även i mycket låga koncentrationer. Man kan inte heller – som beskrivs i artikeln på DN Debatt – använda en medveten överdosering av en ospecificerad blandning homeopatika för att bevisa att de är verkningslösa. För att utröna om homeopati fungerar måste man istället använda sunda argument och förlita sig på konventionella läkemedelsprövningar.

Läs hela artikeln på Robert Hahns blogg

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
0 0 rösta
Artikelbetyg
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Robert Hahn
Gäst
10 år sedan

Märkligt att jag ramlade över detta, men jag kan ju svara eftersom kommentaren gäller mig (!). Det är riktigt att Sven Ove Hansson gjorde ett illvilligt angrepp på mig 2004 genom att medvetet blanda ihop min yrkesroll med min andliga trosuppfattning. Titeln på artikeln om mig lanserar ett öknamn som ju väl illustrerar hur Hansson gör sig lustig över min andliga tro. Han blandar också medvetet ihop vad jag säger och vad som framkommer i intervjuer. Riktig fult och ovärdigt en akademiker.

Jag skrev ett långt genmäle på hans påhopp i min bok “Gudomlig väg” från 2006 och även som kan läsas på min hemsida http://www.hahnbooks.com. Sedan dess har jag inte dragit upp den där skriftväxlingen igen, men VoF gör det fortfarande, t.ex. i Läkartidningen för 2 år sedan, och även nu av Markus. Jag följer VoFs aktiviteter på avstånd och behöver inte leta länge för att fortfarande finna nya fula påhopp på oliktänkande. Jag ser föreningen som ett alldeles uppenbart problem för svensk vetenskap.

Jag är sedan många år proffsforskare inom medicinen och vill hålla vetenskapens fana högt. I VoF ser jag en skara människor som drivs av en lust att syssla med mobbning. De försöker dessutom bedöma allt möjligt utan adekvat kompetens. När så sker påtalar jag det, såsom i min senaste blogg.

Det är nog så, att de som slår mynt av att kritisera andra inte tål att själva bli kritiserade.

NewsVoice
10 år sedan

Min kommentar i sammanhanget är att självklart har var och en rätt till sin egen trosuppfattning och jag kan inte se något konstigt med att Hahn har en tro privat och samtidigt är en professionell yrkesutövare på jobbet inom naturvetenskap/medicin.

Tråden låses. Signaturen “Markus” ombeds fortsätta dialogen på Robert Hahns blogg: http://roberthahn2010.wordpress.com/