Michio Kaku: Fukushima måste göras om till betongsarkofag

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 mars 2011
- Torbjörn Sassersson

Michio Kaku som är en amerikansk teoretisk fysiker hävdar att ansvariga för Fukushima använder en helt hopplös metod för att förhindra en härdsmälta. Det är som att försöka stoppa en skogsbrand med vattenpistoler. De måste göra något mycket mer drastiskt, säger Michio Kaku. Det är dessutom självmord att bomba reaktorerna med vatten från helikoptrar på låg höjd på grund av den dödliga strålningen.

Text: Torbjörn Sassersson

Nära 700 ton använt kärnbränsle lagras i de sex reaktorerna i Fukushima och personal vid Fukushimas kärnkraftanläggningen använder vattenbesprutning för att stävja förstadiet till en fullt utvecklad härdsmälta i minst tre reaktorer och sannolikt även i en fjärde reaktor som just nu brinner.

Michio Kaku menar istället att ansvariga snabbt måste ta samma beslut som Gorbatjov vid Chernobyl-olyckan 1986, att kalla in flygvapnet och med helikoptrar gjuta in hela reaktorkomplexet med en blandning av betong, sand och borsyra. Fukushima måste omedelbart byggas om till en sarkofag.

Läs mer i DN: Fukushima: Strålningsnivåerna ökar runt kärnkraftverket

Läs mer i DN: Räddningsarbetare har ”hastigt insjuknat”

Läs mer i SvD: Japans kärnkraftolycka: Det är mycket svåra förhållanden

Michio Kaku MSNBC

Michio Kaku born January 24, 1947, is an American physicist, the Henry Semat Professor of Theoretical Physics in the City College of New York of City University of New York, the co-founder of string field theory, and a “communicator” and “popularizer” of science. He has written several books on physics and related topics, has made frequent appearances on radio, television and film and writes extensive online blogs and articles.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Mycket tydligt att de flest inte kommer att förstå att det inte är stråldoser som varit dödliga på en sekund.

  • I’m of the same opinion as professor Michio Kaku; what I heard him say about the Fukushima Daiichi plant: “to bury the reactors under concrete” on the CNN News today, I said to a couple of friends two days ago…!

    /TA

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *