Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Johan Gernandt: Kvinnorna snart på 72 procent av sedlarna i omlopp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 april 2011
- NewsVoice redaktion
Johan Gernandt - Pressfoto: Madsen.com.se
Johan Gernandt - Pressfoto: Madsen.com.se
Johan Gernandt – Pressfoto: Madsen.com.se

Bonnie Bernström (FP) upprör sig över fördelningen mellan könen på de blivande nya sedlarna. Inom Riksbanksfullmäktige har vi alla sett den lika fördelningen som den bärande principen, dvs tre sedlar med kvinnor och tre med män som viktig. Kvinnorna kommer stå för 72 procent av antalet sedlar i omlopp, skriver riksbanksfullmäktiges ordförande Johan Gernandt.

Text: Johan Gernandt (Madsen.com.se), advokat, moderat politiker samt före detta ordförande i Riksbanksfullmäktige | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 2011-04-11. NewsVoice fick tillstånd att återpublicera artikeln daterad med ursprungligt datum.

Bonnie Bernström upprör sig över fördelningen mellan könen på de blivande nya sedlarna. Inom Riksbanksfullmäktige har vi alla sett den lika fördelningen som den bärande principen, dvs tre sedlar med kvinnor och tre med män som viktig. Och det är förstås något annat än den nuvarande fördelningen; tre män respektive två kvinnor.

Riksbanken har redan uppskattat vad den blivande fördelningen av antalet sedlar i cirkulation kan tänkas bli. Följande är resultatet.

20 kr 27% Astrid Lindgren
50 kr 8% Evert Taube
100 kr 11% Greta Garbo
200 kr 11% Ingmar Bergman
500 kr 34% Birgit Nilsson
1000 kr 9% Dag Hammarskjöld

Med dessa beräkningar kommer alltså kvinnorna stå för 72% av antalet sedlar i omlopp.

Vad gäller vilken sedel som är vanligast kan man säga att det är 20:an och den förblir den vanligaste sedeln. Det är den vi har flest av och oftast i plånböckerna eftersom den är en växelvalör. Däremot blir ju 500-lappen fler till antalet; även den får ju ett kvinnligt motiv.

Med detta hoppas jag att Bonnie Bernström med förtröstan och tillit ska använda de nya sedlar som torde komma i bruk 2014-2015.

Text: Johan Gernandt (Madsen.com.se)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq