SVT Play – Räcker världens resurser inte för konstant tillväxt?

publicerad 28 maj 2011
- av NewsVoice

 

Se video

 

Redaktörens kommentar: Intressanta inslag, men alldeles för korta och man får ingen djupare förståelse. TV-publiken serveras färdiga uppfattningar. Programledarens tilltal inför publiken känns lite barnsligt vilket får mig att undra om det är ett barnprogram jag ser, men det är public service för vuxna. 😉


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det kan ha intresse att nämna hur Lyndon Larouche har resonerat i den frågan. Han pekar på att den härskande oligarkin är antivetenskaplig därför att oligarkins maktintresse (och tidigare gjorda investeringar) hotas av nya ideer.
  (I det sammanhanget kan också nämnas att skolmedicinen och big pharma ju lider av en antivetenskaplig attityd av ett likartat skäl)
  Larouche drev tesen att den mänskliga kreativiteten är en viktig faktor att ta hänsyn till och uppmuntra genom en i verklig mening upplyst inställning.
  Och att den faktorn har möjliggjort en mycket större befolkning än vad tidigare pessimistiska prognoser gjort gällande. Tex av Robert Malthus och dom föregångare han lånade sina ideer ifrån.
  Denna anmärkning innebär ju inte att rent fysisk produktion kan expandera hur mycket som helst. Men det är fn oklart om framtidens produktion måste vara materialistisk på traditionellt vis. Kanske kommer en expanderande virtuell sfär att skapa utrymme för en annan sorts expansion.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *