Exempel på industrikorruption som uppdagats tack vare whistleblowers

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 juni 2011
- Torbjörn Sassersson

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca tar initiativet att upphöra med att muta läkare med presenter och bjudresor till konferenser och tillställningar på attraktiva orter. Det är ett tecken på att den växande kritiken mot läkemedelsbranschen börjar ge effekt,  skriver Inger Atterstam på SvD. Andra liknande exempel på korruption har avslöjats av journalisterna Bo Valhjalt, Bo Zackrisson och Mona Nilsson.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad 2011-06-30 och 2011-07-01

SvD listar kritiserade inslag i ”marknadsföringen”, som länge varit kända:

  1. Spökskrivning: PR-bolag ­eller läkemedelsföre­tagens egen PR-personal skriver ”vetenskapliga rapporter” som sedan publiceras i ledande tidskrifter.
  2. Opinionsledare: Metoder för att knyta ­ledande forskare – läkare – till läkemedelsföretagen, så kallade opinionsledare som ska marknadsföra läkemedel för kollegor. De får höga arvoden för föreläsningar, för att sitta i rådgivande kommittéer, för att skriva ­artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Många gör forskningsuppdrag betalade av företagen, mer eller mindre dolt.
  3. Bjudluncher: Läkemedelskonsulenter som besöker vårdcentraler, sjukhus och kliniker bjuder på luncher. Har blivit färre i.o.m. med etisk avtal. Verksamhetscheferna måste godkänna besöken.
  4. Destruktiv rykteshantering glömmer SvD bort helt att nämna. Det finns många exempel på hur tex läkemedelsindustrin investerar i att förstöra ryktet för individer och en konkurrerande alternativmedicin som hotar deras vinst.

Atterstam skriver:

”Företagen har stått för allt: resekostnader, hotell, kongressavgifter, ofta dyrbara middagar med underhållning, barnotor, nöjesaktiviteter som golf och tennis, inte sällan också för medföljande make eller maka. Företagen har konkurrerat om att bjuda på de finaste restaurangerna och lyxigaste hotellen. Vid de större internationella medicinkonferenserna har merparten av de tusentals deltagande läkarna fått allting bekostat av läkemedelsföretagen.”

Anledningen till att läkemedelsbolagen nu äntligen kanske upphör med att muta läkare för att öka försäljningen beror på en ackumulerande kritik mot ”Big Pharma” (det medicin-industriella komplexet) under lång tid som nu återverkar på lagstiftningen.

I Storbritannien införs from juli 2011 en hårdare lagstiftning mot mutor och i USA har kongressen beslutat om en lag som innebär att läkemedelsföretagen tvingas rapportera alla utbetalningar överstigande 10 dollar till enskilda läkare och forskare, skriver Atterstam.

Länge kallades dessa bindningar mellan industrin och läkare för ”konspirationsteorier”.  Men under de senaste tio åren har kritiken vuxit i takt med att läkemedelsindustrins förtroende rasat, skriver Atterstam. Återstår dock att se om ”Big Pharma” verkligen avser att minska sin egen korruption eller om detta endast är ytterligare ett PR-trick för skydda den skenbara bilden av ”Big Pharma” som världsräddare.

Fler exempel på avslöjanden

I Sverige har vi sett liknande bindningar inom telekomindustrin. Journalisten Mona Nilsson avslöjade nyligen att den internationellt erkände strålskyddsexperten Anders Ahlbom hade en bindning till lobbyism för telekomindustrin. Avslöjandet ledde till att Ahlbom tvingades lämna en expertgrupp inom WHO samt ett råd inom den Svenska Strålskyddsmyndigheten (SSM).

Ett annat exempel är professor Hans-Olov Adami som var ledamot i den församling som utser Nobelpristagare i medicin. Samtidigt arbetade han för den internationella kemiindustrin och han förkastade ofta olika cancerlarm. Det var whistleblower’n Bo Valhjalt som gjorde avslöjandet, men vetenskapsskribenten Karin Bojs på DN vägrade skriva om det, enligt Valhjalt. Istället tog Aftonbladet upp skandalen i två artiklar.

Ytterligare ett exempel är Bo Zackrisson som avslöjade att professor Dan Larhammar hade en styrelsepost i bolaget Larhammar Consulting. Larhammar är styrelseledamot i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning vars mission bland annat handlat om att fördriva alternativmedicin från marknaden. Samtidigt arbetar Larhammar Consulting med att hjälpa läkemedelsindustrin att snabbare få ut sina nya produkter på marknaden genom att bearbeta Läkemedelsverket.

Vi känner redan till örebroaren Peter Rost som från sin VD-position inom Pfizer 2007 avsöjade korruption. Han skrev böckerna ”Sjuka pengar – En svensk insider skakar läkemedelsindustrin” och ”Vargflocken”. Den senare boken handlar bland om att läkemedelsbolagen börjar attackera varandra för att överleva i en värld [som blir allt mer upplyst om vad som egentligen leder till hälsa och välbefinnande, undertecknads antagande]. Böckerna ges ut av Optimal Förlag. VD, Lennart Medin där berättar att Peter Rost levt flera år på en whistleblower-belöning som den amerikanska staten ibland ger till personer som avslöjar korruption.

En känd avslöjare i USA är Mike Adams som nästan dagligen publicerar artiklar om korruption inom läkemedelsindustrin och amerikanska FDA, dvs motsvarigheten till en kombination av Läkemedelsverket och Livsmedelsverket i Sverige.

Återstår att se hur många ytterligare avslöjanden som kommer att ske i denna Wikileaks-liknande våg pådriven av enskilda journalister och whistleblowers. Den mest effektiva metoden att terminera alla former av korruption är att ljus kastas på den för korruption tål inte det.

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq