John Perkins on globalization, powerty, corpocracy and predatory capitalism

0
234

John Perkins blev känd genom sin bok ”Confessions of an economic hitman” som handlar om hans liv som ekonomisk konsult. Hans uppgift var att övertyga tredjevärlden-länder att starta storskaliga och publika projekt med målet att bygga upp länderna. Finansiärer bakom dessa projekt var och är alltjämt Världsbanken och ”International Monetary Fund” (IMF).

Text: Torbjörn Sassersson

När Perkins genomskådade att de egentliga bakomliggande syftena med dessa projekt handlade om att berika stora amerikanska och multinationella bolag, förslava folk och samtidigt skapa invalidiserande skuldbördor för utvecklingsländernas ekonomier hoppade han av som ”ekonomisk torped”. En personlig transformation ägde rum inom Perkins 1981.

Istället startade han den ideella organisationen ”Dream Change Coalition” som arbetar i nära samarbete med ursprungsfolken i Amazonas och andra områden med målet att skydda och bevara deras kulturer.

I denna intervju talar John Perkins fritt ur hjärtat om vad han anser globalisering egentligen handlar om, hur fattiga länder förslavas i allt högre grad och hur en styrande ekonomisk elit idag tagit kontrollen över all väsentlig storpolitik och världssamhället i allmänhet.

www.johnperkins.org

More interviews – do you see the pattern?

Greg Palast warns Condoleezza Rice teaming up with Chevron means big trouble in third world

Thierry Maysan: USA och EU har börjat erövringen av den Afrikanska kontinenten

John Perkins on globalization, powerty, corpocracy and predatory capitalism


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här