Sturmark och Emilia Ericson ber oss ta det blå pillret – Replik till artikel i Newsmill

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 september 2011
- Torbjörn Sassersson

Börje Peratt och Christer Sturmark och Emilia Ericson

Det är förmodligen i slutänden tack vare personer som Sturmark och Emilia Ericson och deras forcerade tänkande som svensken återfinner sig själv. Det är min kommentar på Newsmill idag efter att ha läst Börje Peratts artikel ”Den omätbara människan” vars rubrik är lånad från Rollo May, en av existentialismens och den humanistiska psykologins pionjärer.

Text: Torbjörn Sassersson, bilden ovan är ett montage

Börje Peratt som är filmproducent för flera produktioner som visats på SVT, citerar författaren och journalisten Marcus Birro som beklagade sig i Expressen över att världen allt mer styrs av matematiker som på något sätt lyckas förminska allt mänskligt så att det ryms i en uträkning.

Den artikeln fick Christer Sturmark och Emilia Ericson från Humanisterna att gå i taket. Radarparet ställde sig direkt på sekularingsbarrikaden och besvarade Birros artikel på Newsmill. Sedan kunde jag inte hålla mig från att prisa Sturmarks och Ericssons framåtanda för att bevara status quo. Jag skrev följande (något omskrivet) på Newsmill och som vanligt narras jag med svenskens självgodhet och brist på referenspunkter för att kunna se sig själv:

Från debatten på Newsmill

Jag pratade härom dagen med en läkare av kinesisk härkomst som arbetar som skolläkare. Läkaren beklagade sig över aggressiviteten i det svenska samhället och inom skolmedicinen. Det är armbågar överallt. Jag passade på att fråga vad läkaren ansåg ligger bakom denna aggressivitet vi har här i Sverige.

Svaret var: svenskar är olyckliga människor.

Det är inte första gången jag hör det. Svenskarna verkar ha förlorat förmågan till både Självgranskning och Självinsikt för att vi kan bara se på oss Själva utifrån de svenska normerna, som vi tror är bäst. Vi är stolta över att vi är sekulariserade. Vi får inte tro på något längre. Inte ens vårt eget inre. Nej, det inre är något suspekt. Det är bara något som händer i hjärnan, tror vi. Vi ska tro på något yttre, på vetenskapen, på grafer, på myndigheter och vi ska särskilja oss från de som fortfarande vågar tro på något.

Illustrerad vetenskap
Illustrerad vetenskap

Så svensken är förmodligen världsmästare även på det, att tro på yttre auktoriteter, den fina vetenskapen, men man behöver aldrig ta konkret del av någon forskningsrapport. Det räcker med att svensken tror på det som andra säger står i rapporterna så är svensken trygg. Vi överlämnar oss gärna till vetenskapspopulistiska mainstream-uppfattningar och individer som tycks vara trovärdiga för de är värda att tro på.

Vi läser gärna Illustrerad Vetenskap, men missar att nästan alla artiklar är skriva för personer med en tioårings intellektuella nivå. Artikeln som jag exemplifierar heter: ”Är det farligt att bada när det åskar? Den får utgöra en referenspunkt för att förstå den folkbildningsnivå som föreningarna Humanisterna, Vetenskap och Folkbildning och tidningen Illustrerad Vetenskap befinner sig på. Ja, det kan vara ”fajligt” att bada när det åskar. Man kan få alternativ elchocksbehandling. Lika ”fajligt” är det att bada efter att man ätit en macka.  Man kan få kramp.

Nåja.

Låt Sturmark och Emilia Ericsson ta oss ända längst ner i reduktionismens ingentinget och låt Börje Peratt och Marcus Birro påvisa fel i systemtänkandet och att när man tar sekulariseringens blå piller hamnar man till slut i en själslig latrinkompost där svensken blivit en maximalt olycklig och duktig robot med ett fastklistrat leende.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq