Homeopati acccepteras som en del av vården enligt Högsta förvaltningsdomstolen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 september 2011
- NewsVoice redaktion
homeopati domslut

homeopati domslut

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att skolläkaren Anders Pettersson som rekommenderade homeopatiska medel inte gjorde fel. Domstolen fastslog att läkaren inte utsatte sina patienter för någon fara och slipper därmed att gå igenom en prövotid som tidigare beslutats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Skolläkaren Anders Pettersson efter domslutet:

“Jag är lite omtumlad och har inte hunnit läsa domen helt färdigt men vad jag förstått så har den friat mig och undanröjt tidigare domstolars beslut. Jag har då arbetat som ungefär 54,000 andra homeopatiska läkare inom EU och utan extrakostnad, utan patienterna har fått det här som ett tillägg till den vanliga skolmedicinen”.

Professor Elisabeth Rynning  i medicinsk rätt vid Uppsala universitet förklarar att Socialstyrelsen inte lyckats visa på några konkreta risker för patienterna. Kanske det beror på att motståndare mot homeopati länge hävdat att homeopatiska medel endast är utspätt vatten och därför verkningslöst och därmed knappast kan skada någon [reds anm]. Så här förklarar Elisabeth Rynning:

“De risker som eventuellt uppstått har varit hypotetiska i och med att det inte visats att några patienter har gått miste om eller riskerat att inte få en vanlig medicinsk behandling. Den homeopatiska behandlingen bedöms då inte vara förenad med några risker i sig, säger Elisabeth Rynning.”

Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att läkaren har gjort sig skyldig till några misstag som tvivelaktiga diagnoser eller att han utsatt sina patienter för risker eftersom han även använt sig av vetenskaplig medicinsk kunskap när det behövdes. Högsta förvaltningsdomstolens dom är vägledande för hur andra fall ska bedömas.

“Tidigare har patienten varit tvungen att ta initiativet. Om det kravet fortfarande gäller är svårt att säga eftersom det kravet varit uppfyllt i de här fallen. Högsta förvaltningsdomstolen går inte närmare in på det.”

Elisabeth Rynning hävdar dock att detta domslut inte innebär att skolläkare kan rekommendera homeopatiska medel till alla patienter.

En tolkning av domslutet är å andra sidan att det inte finns något förbud mot att rekommendera homeopati, inte ens för en skolläkare. Det borde rimligen även innebära att utbildade homeopater kan rekommendera homeopatiska medel eftersom de just är utbildade homeopater.

Text och re-write: Torbjörn Sassersson, källa Sveriges Radio


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Homeopati
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag har aldrig sett livsfarliga och eller invalidiserande varningar på homeopatiska – -naturmediciner . Men i varje “läkemedles” vilket hånfullt namn! förpackning finns mycket grava och starka hundratals varningar om biverkningar! I och med att det klart och tydligt VARNAS för användandet så går ju läkemedelsföretagen fria! Men skulle det stå på en förpackning med vitlökstabletter följande varning: Du har fått dessa tabletter mot sura uppstöttningar. 1 av 100 kan vid upprepat intag av vitlökstabletter orsaka hjärtklappning och kärlkramp. 1 av 1000 höjer kolesterolet till livsfarlig nivå. Mår du illa kontakta näsmaste akuten på din ort. Skulle den förbjudas? Naturmediciner har ju använts i hundratals ja, tusentals år UTAN plågsamma djurförsök. Men bevisligen verksamma för oss människor. Dagens “läkemedel” har ju tillkommit genom oerhörda lidanden / forskning och även fortsätter skörda lidanded, invaliditet och död!

 • Vadå inte fungerar Frasse, har du någonsin testat eller pratar du bara. Jag kurererar mig och min familj endast med homeopatiska medel . Fungerar utmärkt och tom bättre än konventionella medel

 • Flera undersökningar har visat att ju mer utbildad man är, ju flitigare nyttjar man tex homeopatisk behandling.

  Bland namn som propagerat för homeopatin kan nämnas: många amerikanske presidenter, sex påvar, JD Rockefeller, Charles Darwin, Moder Teresa, Mahatma Gandhi, och hur många prominenta personerr som helst inom vetenskap, författare, företagsledare, toppidrottsmän, musiker i främste ledet, och inom de europeiska hoven, där har man alltid, överallt, använt det.

  I Frankrike använder fler än fyra av tio homeopati, och tre av fyra läkare föreskriver det det.

  I Tyskland föreskriver nästan fyra läkare av tio det. Om det var 15000 läkare. Där finns 20 000 så kallade heilpraktiker, varav många är specialiserade på homeopati. Sverige är verkligen ett U-land.

  Välutbildade i Tyskland ammar längre, och använder till 70% homeopati, och 55% akupunktur. Lägre utbildade, eller som i Sverige, utbildade inom kontrollenenheter som är så falska, har lägre siffror

  Läkare här är hjärntvättade och förnekare, men inom eliten, självständigt tänkande och övrigt vettigt folk, så använder man mer ursprungliga metoder, och mindre av nyare alternativa metoder såsom västerländsk medicin.

  Fuglesang-effekten gäller… Bekräftelsen att Homeopati fungerar kom från förnekelsetroll – men de tror att det inte skedde…

  Han/VoF-farna/sciencereligionens otroliga genomklappning, där de själva avslöjade åt vilket håll sanningen finns, såg vi ju i klassikern… där vi har Anna Bäsén och Fuglesang sida vid sida:
  Christer Fuglesang sluddrar efter överdos av homeopatiska sömnpiller
  https://www.youtube.com/watch?v=eCRuYsH2nRU

  Självklart “fungerar” Homeopati, och annan energetisk behandling. Dock är den nog inte lika verkningsfull som tidigare, då folk är så nedsatta, försurade, och saknar mineraler. För mineraler är (eller kristallina strukturer) vad det sker via, då det blir mer fysisk “nedtransformering” till den fysiska kroppen.

 • Min son var så kallat öronbarn på 80-talet, eviga behandlingar med antibiotika hjälpte inte, efter en behandling med ett Homeopatiskt medel har han varit frisk, han är nu över 40. Skolmedecin eller Homeopatisk handlar nog mest om principer, jag tar det som fungerar.

 • Vetenskapliga bevis och beprövad erfarenhet för att homeopati fungerar finns bla samlat här:

  http://homeopatisymposium.eu/

  http://vetenskapenomhomeopati.se/

  http://vetenskap-forskning.se/forskningsomraden/homeopati/

  https://www.hri-research.org/

  De flesta skeptiker brukar när de får dessa länkar dra valser av typen: Jag hittar inte ett enda bevis bland dessa länkar för att homeopati fungerar. Den typen av kommentarer är naturligtvis bara att ignorera. De är duktiga på att kasta rökgranater.

  För att ytterligare förstå hur skeptiker drar valser, förvillar, ingjuter tvivel och luras besök gärna Skeptikerskolan.se

 • Admin: så trevligt att du faktiskt nämner vetenskapliga referenser (URL:er). Håller med om att det borde finnas sådana, var är de som visar att homeopati fungerar? För ja, det är ju faktiskt bara så man kan få klarhet i att det faktiskt fungerar, i just det här fallet går det nog inte motbevisa att det inte fungerar utan man måste visa att det fungerar (som i de flesta fall) “Det är ju jättemånga personer som har blivit friska” är inte en vetenskaplig referens.

 • RM. Det är snarare så att det farliga ligger i att det verkningslösa ersätter något verksamt. På samma sätt som det är farligt att INTE göra något om det brinner. Vanligtvis så skulle vi säga att det är ofarligt att inte göra någonting men jag är säker på att du skulle hålla med om att det är katastrofalt om det brinner.

 • Så härligt att det äntligen börjar gå framåt även i det här landet. I Europa använder ju läkarna både homeopatiska läkemedel och skolmedicin.

 • Ingen har ju påstått att homeopati är farligt, utan verkningslöst. Och i och med att det inte fungerar blir det farligt.

  • Det är redan vetenskapligt bevisat att homeopati fungerar och är verkningsfullt. Att det finns kvacksalvare inom den vanliga sjukvården som påstår att homeopati är humbug och trolldom, är tragiskt och visar bara på fördomar och en bakåtsträvande konservatism som vill att Sverige ska tillbaka till medeltid med häxjakt på homeopater. Jag vet många patienter som inte har blivit hjälpta inom den traditionella sjukvården och därför sökt sig till homeopater och blivit friska och fria från sina besvär. Homeopati finns därför att den traditionella sjukvården inte fungerar, och det är fantastiskt att homeopati finns för annars hade ju mängder med människor varit helt utan hjälp.

 • Menar högsta förvaltningsdomsolen förståss inte HD Jag hade inte ens vetskap om att förvaltningdomstolen fanns tillsammans med HD…. Så är det för mej. Men tidigare regeringsrätten, som skapar prejidukat. Det är i mitt sinne positivt i vilket fall.

 • Intressant ja! HD har i alla fall inte blandat in tekniska värderingar av behandlingen utan bara sett utifrån vad jag uppfattar är deras uppdrag, att patienten inte utsatts för fara pga. oaktsamhet el. dylikt. Jag känner en positiv känsla av att det kanske gör sakerna enklare framöver för många människor och läkare, som vill pröva homeopati i vissa behandlingar. Som sagt, intressant se hur det blir…

 • Det här är ju verkligen intressant. Skepikerna och Socialstyrelsen hävdar att homeopati saknar effekt. Och eftersom det saknar effekt kan det heller inte ha några biverkningar, det kan omöjligt vara skadligt på något sätt. Och eftersom det som är helt verkningslöst automatiskt även är helt ofarligt, så tar man bort logiken i att förbjuda det. Varför förbjuda det som är ofarligt?
  Så enda sättet för skeptikerna att få bort homeopati, är att säga att det har en verkan – vilket de inte kommer att göra för det strider mot deras världsbild. Skeptikerna driver en hatkampanj mot det ofarliga. Det blir intressant se vad som blir av detta…

  • Visst nu har de satt sig i en lustig sits, som du skriver: “Så enda sättet för skeptikerna att få bort homeopati, är att säga att det har en verkan”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *