Vetenskap ignoreras allt mer av stormedia – bloggarna kompenserar

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 september 2011
- Torbjörn Sassersson red.
vetenskap DNA genetik

vetenskap DNA genetik

Journalisten Jan-Olov Johansson skriver i debattidningen “Second Opinion” om hur svenska medier tycks glömma bort vetenskap som ämne i tidningarna. Han skriver att SvD inte ens har vetenskap som ämne. Jag var tvungen att kontrollera och det stämmer. Sveriges ena största dagstidning tycker inte att vetenskap ens hör hemma i navigationen på SvD.se.

Text: Torbjörn Sassersson | Artikeln i Second Opinion (tidningen var från början en allmän debattidning, som köptes upp av energibranschen, Energiföretagen Sverige)

Jan-Olov Johansson menar att trenden är bred i media att glömma vetenskap och han ser med oro på denna utveckling. I den “app” som DN tagit fram för våra pods ingår: ”Ekonomi, Sport, Sthlm, Kultur & Nöje, Ledare, Debatt. Bostad, Motor och Livsstil.”

DNs AppJan-Ove Johansson skriver:

“Listan är i vart fall högst avslöjande för medias värderingar av vad som är väsentligt i samtiden. En slags innehållsförteckning över vad en upplyst samhällsmedborgare i Sverige bör veta år 2011.”

“DN har redan bantat bort nästan hela sin vetenskapsredaktion, men har i vart fall, till skillnad från arvfienden Svenska Dagbladet kvar ämnesrubriken på sin hemsida.”

Men i “appen” finns inte vetenskap med.

Jan-Olov Johansson försöker svara på två kärnfrågor. Varför bantar stormedia ner på vetenskap och var tar vetenskapsjournalisterna vägen?

“Enligt min erfarenhet är det snarare journalistkåren som traditionellt varit ointresserad av forskning och vetenskap. Idag borde det knappast vara ett problem längre med tanke på den stora grupp av unga, välutbildade vetenskapsjournalister som växt fram. Tyvärr verkar det bara finnas försörjning för dem som ”kommunikatörer” på myndigheter och företag.”

Jag själv är naturvetaren som ville bli journalisten, men snarare blev kommunikatören i företagsvärlden. För att råda bot på min egen situation startade jag på eget bevåg NewsVoice som faktiskt har kategorin “Vetenskap”.

Bloggarna kompenserar

Om DN och SvD bantar bort vetenskap kommer bloggosfären att kompensera. Bloggosfären kan inte alltid ersätta god vetenskapsjournalistik även om många bloggare är mycket kunniga akademiker. Vi i den sfären kan dock bidra med en sak. Vi läser om internationell forskning som vi sedan kommenterar och hänvisar till. På så vis kan vi åtminstone leda läsare i riktning till forskning och vetenskap.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ett intressant ämne om vetenskapen som försvann”

  Ibland så känns det lite hopplöst när folk pratar i det blå utan faktarön i ryggen och det sprids bara en massa ryktescitat som till slut kommer sanningen på skam om den inte redan har gjort det över mångas läppar (politiker) som breda massan generellt sett lägger till och drar ifrån och på det här sättet skapas myterna.

  Miljöpartister gottar sig i att skapa påståenden mot bättre vetande och trots att de inte vet den exakta sanningen i många miljöfrågor serverar man lögner som fakta, som kommer ifrån folkmun för att hårddra det en smula.

  Nåväl, tillbaka till bristen av vetenskaplig info i dagspressen, det är en farlig utveckling om den fortsätter, att ingen kommer att kunna stödja sig på vetenskaplig fakta. ( men som tur är finns det vaket folk som hämtar fakta ifrån annat håll än i den bristande dagspressen)

  Det här påminner om vad som har hänt med dagens politiker, de struntar i den fakta som gemene man kan upplysa om, t.ex att mångkulturen är en katastrof och den sanningen vi tvingas leva med är subkulturens katastrofala dominans i samhället som förvränger folkets hjärnor för att inte kunna användas på bästa sätt – ta ett lyckopiller och skölj ner skiten med en sup – det är vad subkulturen handlar om med den eskalerande drogromantiken.

  Har man plöjt igenom blogg efter bloggsida som jag har gjort, så går det som en röd tråd genom nästan alla artiklar att det handlar om märkliga företeelser som händer i vårt land, mer eller mindre katastrofala på sikt och i en del fall med omedelbar verkan, när lögnpropagandan har gjort sitt och främst den politiska.

 • Tack för kommentarerna. I morgon kl 14 publiceras en ny artikel i NewsVoice som handlar om krigsmaterialindustrin. Kommentera gärna den också om ni har tid.

 • Instämmer med föregående kommentar. Inte bara vetenskap, dock utan i allmänhet allting som tar sig an de Stora frågorna på djupet, såsom filosofi/andlighet/religion. Media översköljer oss med ytlighet.
  Ett tänkbar orsak till rådande förhållande vore att om man skulle införa vetenskap som ämne i tidningarna, så skulle det snart komma krav från alla religiösa att också införa religion som ämne. Jag tror dagstidningarna vill hålla sig utanför denna debatt. Men jag kan också tänka mig att de tvingas hållas sig utanför av “högre makter”…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *