Vaccin med kvicksilver kan ge autism – Inger Atterstam och Karin Bojs förvillade läsarna

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 31 oktober 2011
- NewsVoice redaktion
Andrew Wakefield i media - Montage: NewsVoice
Andrew Wakefield i media – Montage: NewsVoice

DEBATT. CoMed en organisation som undersöker sambandet mellan vaccin och autism har avslöjat att den amerikanska myndigheten ”Center for Disease Control” (CDC) mörkat uppgifter från en dansk studie att vaccin med kvicksilverinnehåll har ett samband med autism hos barn.

The Coalition for Mercury-free Drugs (CoMed) fick fram dokument genom Freedom of Information Act (FOIA) som visar att Centers for Disease Control (CDC) kände till att efter att tiomersal, en vaccintillsats som innehåller 49 % kvicksilver, förbjöds i Danmark 1992 sjönk antalet autismfall hos barn i landet.

Trots vetskapen ströks avgörande data ur ett forskningsunderlag och en grovt missvisande ”vetenskaplig” artikel publicerades som utan grund påstod motsatsen, att autismfallen ökade efter att Thimerosal förbjöds. Artikeln Thimerosal and the Occurrence of Autism som publicerades 2003 i den medicinska tidskriften Pediatrics har sedan dess använts av vaccinförespråkare för att styrka uppfattningen att det saknas ett samband mellan vaccin och autism.

En medförfattare till studien vid universitetet i Århus (DK) påpekade efter att ha läst ett utkast till artikeln att data saknades, men det ignorerades, enligt Lisa Sykes vid CoMeD. Ett grovt missvisande budskap publicerades istället.

Läs fortsättningen: Karin Bojs och Inger Atterstam demonstrerar gatloppsjournalistik

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. 20 nov 2015

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Fråga :Helge kan du hålla lite koll på ämnet och det som hände under konferensen och sedan rapportera en sammanfattning tillbaka till NewsVoice? Det vore mycket intressant.

 • Ett skäl till att skeptikerrörelsen engagerat sig så hårt i att kvicksilver är ofarligt i vaccin för barn framgår i den här konferensen.:

  http://www.unep.org/hazardoussubstances/Mercury/Negotiations/INC3/tabid/3469/Default.aspx

  Att försäljningen av vaccin som innehåller kvicksilver minskar i världen är dåliga nyheter för den korrupta skeptikerrörelsen (Främst kanske för dess ledning och finansiärer.)

  Tim Bolen skriver underhållande om frågan (Missa inte de många läkarna i artikeln):

  http://www.bolenreport.com/unep%20mercury.htm

  Här är dokument från CoMedDs arkiv om frågan(T ex: “Response to Danish Committee on Scientific Dishonesty (27 September 2011, 16 pages)”

  http://mercury-freedrugs.org/documents.html

 • En medförfattare till studien vid universitetet i Århus (DK) påpekade efter att ha läst ett utkast till artikeln att data saknades, men det ignorerades, enligt Lisa Sykes vid CoMeD. Ett grovt missvisande budskap publicerades istället.

  Mejlen som du länkade till är en del av en diskussion mellan författarna innan publiceringen om de skulle ta med siffrorna för 2001, eller hur? Den publicerade artikeln gjorde inte det, utan går fram till år 2000. Men siffrorna för 1992 – 2000 är alltså korrekta i artikeln? Det är valet att inte ta med siffrorna för år 2001 som gör den ”grovt missvisande”? Har någon av medförfattarna sagt att den är grovt missvisande eller är det CoMeds analys?

 • “Skeptikerna” gillar inte att forskningsfusk om vaccin avslöjas!!(Saxat från voffaren Mats Reimers blogg :

  “Erik, jag har bett moderatorn ta bort din kommentar. Det är inte OK att ta upp vilken off-topic fråga som helst i kommentarstrådarna. Jag kommer bli hårdare med detta, att kommentarerna skall handla om ämnet och inte vara en allmän insändarsida.
  Vill du diskutera med mig är du välkommen att maila mig, annars får du vänta med vaccin-thiomersal-autism-diskussion tills temat i tråden är något av dessa ämnen.
  Anmäl

  Idag 23:24 Mats Reimer
  Svara
  0
  Röst(er)
      

  Usäkta Mats!

  Den här länken berör en gammal diskussion om den Danska studien om autism
  och kvicksilver. Allt verkar inte stå rätt till!

  http://mercury-freedrugs.org/docs/111025_PR10_ScandalExposedInMajorStudyOfAutismMercuryb.pdf

  Hur ser du på forskningsfusk från läkemedelsindustrin? Är det pseudovetenskap?

  Det är bra du tar upp oseriös reklam. Kanske det är dags ta upp forskningsfusk?
  Anmäl

  Idag 09:57 Erik”

  Här är namnet på den åtalade. Det fins i länkarna till ovan nända dokument:

  http://mercury-freedrugs.org/docs/20110413_USAv_Thorsen_Indictment.pdf

 • Intressant är att den ansvarige för undersökningen senare flydde Danmark och blev eftersökt av polisen för att ha försnillat bidraget till undersökningen. Det sägs att han blev fast i våras i USA och ställd inför rätta.

 • Exakt. Varför hittar inte skeptikerna fall av pseudovetenskap i läkemedelsbolagens verksamhet? Frågan ekar tomt. De kan ju börja med att granska hur de fuskar fram resultat för att snabbt få ut läkemedlen på marknaden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *