Torbjörn Sassersson: Vetapedia saboterades av en ”bot”, ett destruktivt program

publicerad 27 december 2011
- av Torbjörn Sassersson red.
Vetapedia.se

Vetapedia.seVetapedia som fungerar enligt samma princip som Wikipedia saboterades perioden 10-13 december 2011 av en förprogrammerad mjukvara, en ”bot” eller automatisk ”robot”.

  • Den raderade alla faktaposter som inte skrivskyddats.
  • Den la in länkar som inte gick någonstans.
  • Den förhindrade reparation av saboterade faktaposter.

Jag beslöt mig för att starta om hela Vetapedia på en WordPress-plattform istället för på Mediawiki, den plattform som Wikipedia använder. Någon skrev ”bot’en” med syftet att sabotera, men jag lyckades få ut texterna så ingen råtext i faktaposterna gick förlorad. Från och med nu kan endast inbjudna sakkunniga skribenter addera faktaposter.

/Torbjörn Sassersson, grundaren av Vetapedia

FAKTA: En bot är en förkortning av robot, ett datorprogram som konstruerats för att automatiskt genomföra operationer utan att en användare ger den en order. En bot kan vara antingen förprogrammerad att utföra vissa enkla uppdrag enligt ett givet mönster, eller ha programmerats att reagera på förändringar i sin omgivning.Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *