Ta kroppens självläkande mekanismer på allvar och ifrågasätt läkemedelsindustrins vinstintressen

9
Kroppens självläkande mekanismer
Crestock.com

Den traditionella skolmedicinen har allvarliga luckor. Det är oroande att dagens läkare bortser från patientens egen historia och kunskap om sig själv. I stället för att försöka dämpa sjukdomens symptom borde kroppens eget larmsystem tas på allvar. Det är dags att börja tänka utanför skolmedicinens ramar och stå emot läkemedelsbolagens kortsiktiga vinstintressen. Det skriver Catarina Bäckstrand som vill förändra synen på hälsa och medicin. 

Läkemedelsindustrins preparat främjar sällan läkning av orsaken till sjukdomen. Allt fler människor får besked om att de lider av kroniska tillstånd som behöver medicineras livet ut. Kan detta verkligen vara den rätta vägen att gå? Många patienter känner sig missförstådda och inte lyssnade på. Det finns sällan tid att få berätta om vad som pågår i livet. Utbildning i att förstå sambandet mellan psyke och fysiska symptom saknas inom den traditionella läkarutbildningen, vilket leder till att skolmedicinen bortser från grundorsakerna till obalansen och kan då heller inte behandla det verkliga problemet.

I dag tjänar läkemedelsindustrin miljarder på att vi äter deras mediciner. Så länge de ekonomiska vinsterna är större inom det etablerade synsättet är det ointressant att ta till sig kunskapen om hur människan som helhet fungerar. Vi är övertygade om att tiden är mogen för att öppet prata om möjligheterna till ett mer holistiskt synsätt inom vården. Kraven på ett förändrat synsätt måste kanske komma från oss vanliga människor.

Forskningen idag inriktar sig framför allt på att studera detaljer i stället för helhet och vi ställer oss frågan hur många människor lider i onödan, är sjuka och äter mediciner som de egentligen inte behöver samt kanske dessutom dör i förtid?

“Vi behöver själva börja fundera på vad som pågår i våra liv
och aktivt ta del i vår egen läkning”

Det är dags att öppna upp för kunskap om kroppens intelligens. Jag vill inspirera gemene man att förstå sina symptom och engagera sig i sitt eget helande, att ta tillbaka kontrollen och kräva en för patienten sann och så skonsam behandling som möjligt. Jag vill dela med mig av erfarenheter och samlade kompetens och därigenom bidra till en ökad förståelse för vad som krävs för att må bra och hålla sig frisk.

Text: Catarina Bäckstrand

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

9 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Gunilla Berg
Gunilla Berg
Gäst
7 november 2013 kl 12:37

Amen!! Mycket bra skrivet! Precis mina egna tankar! Så viktigt att se människan i sin helhet!
Önskvärt vore om skolmedicin och alternativ samarbetade?

Jesper Nilsson
Gäst
6 november 2013 kl 20:15

Catarina Bäckstrand tack för din artikel.
Den saknar dock relevans. Det finns ingenting i artikeln där du för fram någon tes, idé, slutsats, bevis etc för varför det du nämner skulle vara bättre.
Kan du skriva en följdartikel eller liknande som framhäver varför alternativterapier eller liknande som är för en holistisk behandlingsform skulle vara att föredra?

PS. Jag är själv alternativterapeut så jag är inte emot det du skriver. Det du skriver gör att du fungerar precis som läkemedelsbolagen, dvs att hävda att alternativterapi inte alls fungerar, utan att för den sakens skull komma med information om varför det skulle vara så. Vad ska till för att du sprider medvetenhet om holistisk hälsa och varför det är så bra istället för att gå emot läkemedelsbranschen? Att vara emot ett etablissemang är att bara fortsätta ge det energi. För att veta mer om detta kan du läsa mitt inlägg på min världsfredsblogg.

http://www.greencoaching.net/WorldPeace/2013/06/30/would-trusting-other-people-make-you-more-peaceful/

anna hägg drougge
6 november 2013 kl 15:16

Jag hade en s.k. kronisk sjukdom som enligt läkarna INTE går att bota. Men det botades med alternativmedicin och sedan jag blev frisk har jag själv arbetat inom alternativmedicin!

Angel
Angel
Gäst
29 oktober 2013 kl 23:29

Rätt på spiken! Jag arbetar inom alternativa behandlingar och har min bakgrund som sjuksköterska och har valt att se helheten istället för att symtombehandla. Varför inte ta reda på orsaken till bristen, sjukdomen. Bara ordet sjukdom låter som livslångt, jag vill istället kalla det en obalans för det är så som kroppen får problem med att bibehålla vår hälsa. Läkare jag mött fnyser åt att det ska finnas andra sätt än läkemedel och operation som kan hjälpa. Läkarnas utbildning är sponsrad av läkemedelsindustrin så det är klart att de skriver ut läkemedel….Vi sitter fast i historien om att läkarna precis som prästerna var de som satt inne med all kunskap och som man såg upp till. Idag måste vi förstå att dessa bara är människor de med. Vi måste alla ta vårt eget ansvar för hälsa och inte lämna över den i händerna på någon annan att lösa. //Angel

Gretel Nord
Gäst
23 oktober 2013 kl 23:23

BRA att fler och fler börjar ta upp detta! Tack!

ruben
ruben
Gäst
12 maj 2012 kl 14:10

Det dyker upp då och då uppmuntrande stöd av vetenskap även för naturens läkemedel. Det finns seriösa vetenskapliga rum som inte räds konstatera bevis på naturens läkande kraft, till förfång för ekonomiska intressen och här ett exempel.

“Kloka gummor hade rätt – groblad kan läka sår”

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2012/4/kloka-gummor-hade-ratt-groblad-kan-laka-sar/

Lotta
Lotta
Gäst
9 maj 2012 kl 10:04

Bra artikel!

Conny Freij Larson
Conny Freij Larson
Gäst
19 april 2012 kl 23:07

Bra artikel, och viktig att sprida. Själv sprider jag den till mina facebook-vänner. Läkemedelsindustrins produkter är ju inga läkemedel i ordets egentliga betydelse. Ännu ett kapat begrepp alltså.
Kroppens självläkande förmåga är stor, och de enda som tänker holistiskt på detta är seriösa alternativmedicinare. Det missar skolmedicinen, och jag har talat med en och annan läkare som faktiskt erkänner, mellan skål och vägg, att de är dåliga på att se helheten.
Själen och kroppen är sammanbundna i ett livslångt äktenskap. Det ena påverkar det andra, positivt såväl som negativt, and it goes both ways. Sjukvården i många andra länder är mycket bättre på helhetstänkandet än Sverige.

Skeptisk mot skeptiker
Skeptisk mot skeptiker
Gäst
19 april 2012 kl 09:10

Mycket bra skrivet!