Så botade alternativläkaren Erik Enby malignt melanom

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 maj 2012
- NewsVoice redaktion

År 2001 diagnostiserades Siv Wernborg  på Sahlgrenska Universitetssjukhuset att hon hade metastaserande malignt melanom dvs en aggressiv cancer med spridning. Man gav henne två månader att leva om hon inte underkastade sig en omfattande operation och strålbehandling. 

Siv Wernborg – Foto: Humanism & Kunskap

Siv Wernborg fick vänta i sex månader på operation, eftersom hon inte ville acceptera sjukhusets villkor. Det ansågs inte “etiskt försvarbart” med enbart operation. Strålbehandling måste under “alla omständigheter” utföras. Enligt Cancerfondens rapport från 2006 dör hälften av patienterna inom 6-9 månader vid melanom som sprider sig.

Siv vände sig då till alternativläkaren Erik Enby. På hans inrådan gick Wernborg med på en mindre operation, varvid en plommonstor tumör på halsen avlägsnades. Samtidigt genomgick hon infektions- och mögelhämmande behandling. Dr Enby förklarade för Wernborg hur det kan förhålla sig med olika cancerformer. Malignt melanom kan vara resultatet av en infektion som finns lokalt i tumören, men som även förekommer allmänt i blodet. Erik Enby delger ingående information, vilket Wernborg dessvärre inte fick inom den reguljära vården.

Behandlingen har nu pågått i tio år och inga tecken på återfall har visat sig. Sjukhuset friskförklarade Siv Wernborg år 2004. Hon är en av många patienter som tack vare dr Enby blivit fri från cancer.

Text: Användarberättelser / 2000tv.se


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag håller helt och fullt med Mayne i hejaropen! Erik har varit fantastisk! Siv har varit helt otrolig som stöttat Erik hela tiden. Att Börje hade såna talanger hade jag ingen aning, trots att vi känt varandra några år. Livet överraskar! Jag ser verkligen fram mot den fullständiga filmen. Trailern är verkligen mycket trevlig att se!

 • Det måste ha varit en otroligt jobbig tid (på mer än ett sätt) för Siv W och jag kan bara säga ‘tack och lov’ att Siv fick möjlighet att bli behandlad av doktor Enby!

  Jag ser verkligen fram emot det arbete som pågår för att belysa hans kamp mot det enögda sätt den sjuka vården fortfarande ser på cancer och hoppas att ‘hela världen’ blir upplyst beträffande ‘the Big business’ som cancer blivit.

  Heja Siv!
  Heja Dr Enby!
  Heja Börje Perratt!
  (..och team!)
  🙂

 • Förmodar att det var på Hudkliniken på SU ,, tacksam om någon kan skriva ut namn på de läkare som ställde diagnos o behandling ,,,,räcker med initialer för sekretessen,,
  Går själv där på behandlingar men Dr Enby verkar intressant att besöka för ev cancer/svampehandling,,,

 • Läkarna har sin makt, när min dotter (som var vuxen) var sjuk hon hade malignt melanom i den knöl de opererade bort men tog inte hela för den satt illa till? hon ville inte gäna underkasta sig strålning och cellgifter utan ta hjälp genom alternativmedicin och det föll inte i god jord. Hon blev då nekad den behandling som hon hade rätt tillpga att hon sa ifrån om vissa delar så hade hon inte rätt till det andra mot slutet av hennes liv då hade hon fått metastaser i lunga och i hjärnan senare fick hon svårt att andas och jag bad att vi skulle få syrgas (hon vårdades i hemmet) vi fick åka in till sjukhuset med ambulans ibland och vid sista tillfället vid hemresan fick vi ett brev av vårdpersonalen som vi skulle ge ambulanspersonalen vid hemkomst sa dom till mej att du glömde ert brev neej sa jag det var ju till er från avdelningen, så hon tog upp det och sa jaa det var ju lika bra att vi inte öppnade detta för det står att om T fick andningssvårigheter skulle inte livsuppehållande syrgas ges till henne….! så sa hon så här får de inte göra detta skulle du anmäla men men jag orkade inte för ett par dagar senare så hade på något märkligt sett syrgasslangen lossnat (när en personal från vårdcentralen gav henne taktil massage ) och hennes andning fungerade inte och kroppen orkade inte längre jag hade inte energi då att göra någon anmälan och vad hade det hjälpt Dom gör som de vill inom sjukvården !
  mvh
  Anne

 • Vems ärenden går staten? Man borde vara öppna för alternativa orsaksbeskrivningar och behandlingar då det gäller människors liv. Har socialstyrelsen fått mandat av folket att enbart acceptera ett tänkesätt?

 • Då det begav sig 2001 var Enby inte bara alternativläkare utan också legitimerad. Dock tog HSAN bort hans legitimation 2007. I Sverige får man uppenbart inte rädda patienter till livet.
  Jämför gärna med dito avlegitimerade läkaren Tullio Simoncini i Italien som hävdar att cancer är svamp.

  Ingemar

 • Tack för en belysande artikel.

  Det är onekligen intressant att få inblick i onkologernas arbetsmetoder. Först intalar man patienterna att deras enda möjlighet att överleva är att gå igenom hela behandlingspaketet. Om då någon patient mot all förmodan kommer med invändningar så spelar man på dennes totala utsatthet genom att all behandling senareläggs. “Läkarna” gav Siv Wernborg 2 månader att leva men skulle pga. hennes invändningar straffa henne genom att låta henne vänta 6 månader på operation!!
  På så vis tvingas alltså patienter till medgörlighet och att acceptera den behandling som “läkarna” föreslår. Integritet och yrkesetik att vara stolt över!!!!

  ” Erik Enby delger ingående information, vilket Wernborg dessvärre inte fick inom den reguljära vården.” Nej, man kan ju inte dela med sej information som man inte har! Och för konventionella “läkare” är cancer lika oförklarlig idag som för 100 år sedan. Men sanningen är naturligtvis att cancer alltid har kunnat elimineras. Vi drabbas ju inte av cancer utan orsak. Heller inte pga. brist på cellgifter och strålbehandling……

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *