Superhuman: Japansk traditionell svärdsman Isao Machii klyver kula från pistolskott

15

Isao Machii - Own work - Licens :CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Isao Machii – Own work – Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Isao Machii som praktiserar Kenjutsu, en japansk svärdskonst med traditionellt samuraisvärd, Katana, demonstrerar sin nästan övermänskliga förmåga att klyva en pistolkula av plast (pellet) som han beskjuts med från 21 meters avstånd.

Demonstrationen övervakas av flera kontrollanter och filmas med höghastighetskamera.

När filmen kontrolleras framgår att Isao Machii verkligen klyver kulan som har en hastighet på knappt 90 m per sekund (200 miles per hour).

Dr. Ramani Durvasula som är docent i klinisk psykologi vid “California State University” i Los Angeles tillfrågas om hon kan förklara bedriften. Hon svarar att Isao Machii verka ha en slags “förhandsperception” som överstiger normal optisk synförmåga.

“He is not visually processing” [the bullet or pellet]

“This is about processing at an entirely different sensory level.”

“This is a different level of anticipatory processing.”

För att se kulan dras hastigheten på filmsekvensen ned 250 gånger. En normal människa skulle behöva en tredjedels sekund enbart för att registrera ljudet från skottet. Innan svärdet dragits till exakt rätt position för att klyva kulan hade denna redan passerat.

Analys

Isao Machii gör egentligen två omöjliga bedrifter. Dels kan ha registrera skottet ohyggligt snabbt, dels kan han med den motoriska delen av hans hjärna föra svärdet till exakt rätt position för att klyva kulan.

Det paradoxala är att om Ramani Durvasula har rätt finns ingen möjlighet att visuellt hinna se kulan. Så frågan är då hur han kan klyva den? Närmare än så här kan vi knappast komma ett vetenskapligt bevis för extrasensorisk perception (ESP).

Text: Torbjörn Sassersson | foto: Wikimedia Commons

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
j3557o
j3557o
Gäst
16 juni 2012 kl 14:45

Det är ju helt otänkbart att personen som skjuter signalerar innan han trycker av och att han skulle sikta på exakt samma punkt varje gång… Det verkar mycket troligare att han har förmåga att se in i framtiden…

skurt
skurt
Gäst
Reply to  j3557o
22 augusti 2012 kl 01:25

Hade nog inte hamnat på youtube om han fått kulan i ögat

Admin
Admin
Gäst
Reply to  skurt
22 augusti 2012 kl 10:28

Personligen är jag övertygad att han hamnat på YouTube om han fått kulan i ögat. /Red

Hasse
Hasse
Gäst
12 juni 2012 kl 11:53

Prova 1000 gånger, så lyckas alla till slut. Inget konstigt med det.

NewsVoice
Reply to  Hasse
12 juni 2012 kl 20:53

Struntprat och dålig bortförklaring. Jag har kollat runt på ett antal försök han ställt upp på och han verkar lyckas i c:a 4 av fem försök.

Bo
Bo
Gäst
9 juni 2012 kl 21:11

“Närmare än så här kan vi knappast komma ett vetenskapligt bevis för extrasensorisk perception”

Jag tror inte du förstår vad “vetenskapligt bevis” innebär.

NewsVoice
Reply to  Bo
10 juni 2012 kl 07:00

Jodå jag förstår precis vad vetenskapligt bevis innebär. Förstår du skillnaden mellan scientific evidence och scientific proof? Jag använder den första. Du använder sannolikt den andra.

I svenska språket finns en brist gällande termen “bevis” som flitigt används av skeptiker för att förvilla journalister, allmänheten etc.

När jag skrev artikeln förstod jag att inom några timmar skulle en skeptiker reagera exakt på den formuleringen i texten. 😉

Laszlo
Laszlo
Gäst
Reply to  NewsVoice
10 juni 2012 kl 09:49

“När jag skrev artikeln förstod jag att inom några timmar skulle en skeptiker reagera exakt på den formuleringen i texten”. Att det skulle vara EXAKT den formuleringen man skulle reagera på är väl också ett “bevis” på ESP?
Det finns ingen brist i det svenska språket, vi har också skillnad i evidens och bevis, och som du säger så används “bevis” felaktigt av många. Antingen i ren okunskap, eller för att förvilla.
Det är ju evident att han träffar kulan – det finns ju t.o.m. på film. Bevis för ESP är det om han kan upprepa sin bedrift ett visst – i förväg bestämt – antal gånger.
Så för att undvika missförstånd i framtiden, skilj mellan evidens och bevis.

NewsVoice
Reply to  Laszlo
10 juni 2012 kl 18:46

Det finns en stor brist i det svenska språket. Vi har ett ord för bevis. I engelskan har vi evidence och proof. Ett försök kan generera ett evidens. I analysen baserar jag påståendet att vi inte kan komma närmare evidens för ESP baserat på påståendet från psykologen som diskuterar “a different level of anticipatory processing”.

Anticipatory processing kan antyda prekognitiva processer.

Så här funkar vetenskapen. Man testar teser genom empiri. Försök replikeras. Publicering. Teoribildning följer. Fortsatta diskussioner. Acceptans.

ruben
ruben
Gäst
9 juni 2012 kl 20:51

Det verkar vara ett sällsynt bevis på att mänskliga förmågor kan överträffa kända fysiska förmågor. Spännande och mest glädjande ifall det äntligen bevisas att människan har förmåga överträffa sin fysiska begränsning.

NewsVoice
Reply to  ruben
10 juni 2012 kl 07:03

Visst är det så och naturvetenskapen har i ofta tilldelats den enda erkända sättet att slutgiltigt bevisa ESP och här har vi kanske en framkomlig väg, klyvning av plastkulor med samuarisvärd. Naturvetenskapens vägar är outgrundliga.

Ejnar Brochmann
Ejnar Brochmann
Gäst
Reply to  NewsVoice
10 juni 2012 kl 08:53

Japaner klyvar inte bara plastkulor , dom har ju även en form av bågskytte där dom sitter på knäerna och skjuter på tavlan utan att titta på den.

NewsVoice
Reply to  Ejnar Brochmann
14 juni 2012 kl 20:24

Youtube länk till demonstration?

Glader
Glader
Gäst
Reply to  NewsVoice
25 juni 2012 kl 00:59

Dom (japanerna) har ju även bevisat att vatten kan minnas och reagerar på känslor.

Admin
Admin
Gäst
Reply to  Glader
20 september 2012 kl 12:07

homeopati….