Professor Lars Rydén – Sanofis spinndoktor mot Omega 3?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juni 2012
- NewsVoice redaktion

DEBATT. Professor Lars Rydén som ledde en studie som påstås visa att omega 3 är värdelöst för att skapa skydd för hjärt- och kärlsjukdomar finansierades av ett av världens största läkemedelsföretag, Sanofi. Företaget har enligt deras hemsida inriktat sig på sju stora marknadsområden tex att sälja medicin för  hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Sanofi hade därmed all anledning att finansiera studien. Ryktet runt omega 3 som kosttillskott måste saboteras eftersom omega 3 hotar Sanofis försäljning av medicin. Denna studie är bara en av många studier om omega 3, men den studie som kom ut sist är inte ”sanningen”.

Professor Lars Rydén spinner på föreställning att just denna studie visar en ”slutgiltig sanning”. Det är akademisk ohederligt och Lars Rydén är därmed mer spinndoktor än professor.

Begreppet spindoktor (spin doctor) syftar på en person som professionellt arbetar med att nå mediauppmärksamhet för politiska eller kommersiella idéer. Det kan gälla marknadsföring av varor och tjänster. Lars Rydéns studie spinner nu för fullt i både Aftonbladet och SvD och rubrikerna som råkar vara samma i båda tidningarna är perfekt: ”Omega 3 har ingen effekt”.

Lars Rydén motsägelsefull

Det finns mycket som kan kritiseras kring Lars Rydéns studie förutom att Sanofi tjänar miljardbelopp om folk går på detta spinn. Bland annat fick försökspersonerna i studien hjärtskyddande mediciner vilket kan ha påverkat resultatet negativt för omega 3. Halten av omega 3 som försökspersonerna fick var låg och troligen för låg (1 g) för att ge effekt, skriver opponenten Bringwell Hela Pharma i sin motspinnreplik: ”Visst har omega-3 effekt”.

Professor Lars Rydén motsäger sig även i artikeln i Aftonbladet.

Omgea 3 är inte aktuellt för att förebygga något över huvudtaget. Det konsumeras på mycket bräcklig och ovetenskaplig grund och det finns ingen rimlig anledning att lägga ner pengar på det, säger Lars Rydén till Aftonbladet. I nästa ögonblick säger Rydén: ”Vi ska äta fisk i stället med mycket omega 3 i. Fet fisk, tre gånger i veckan”.

Med andra ord är omega 3 toppen för hälsan, bara inte oljan säljs som kosttillskott och tar marknadsandelar från Sanofi, verkar det som.

Forskning ofta beställd av industrin enligt stor studie

Konsultbolag anlitas ofta för att utforma sådana här studier för att finansiären ska få önskat resultat. Den aspekten beaktas sällan när ”resultaten” ska säljas in till folket.

Sveriges Radios programserie Kaliber fick 2006 priset Guldspaden för sin studie ”Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad?” som omfattade över 2000 forskare på svenska universitet. Studien visar att företagen betalar i princip all forskning och forskarna sitter därmed i industrins knä. Om resultaten inte blir som finansiärerna vill kan de kräva att resultaten inte publiceras. Om inte forskarna gör som industrin vill får de inga mer pengar och då är det slut på karriären.

Tre citat från svenska forskare, enligt Kalibers studie:

”Universiteten är mer och mer i händerna på externa finansiärer. De utvecklas till forskarhotell.”

”Man gör allt för att överleva ekonomiskt. Allt görs egentligen bara för att dra in pengar. Vi har helt enkelt blivit konsulter och universiteten konsultbolag.”

”Systemet för anslagstilldelningen gör att jag måste vara politiskt korrekt och hålla mig till huvudfåran av forskare för att få finansiering. Systemet skapar anpasslighet och universiteten förlorar sin viktigaste roll, den som kritisk granskare av vår omvärld.”

Text: Torbjörn Sassersson

Studiens finansiär:

”Funded by Sanofi; ORIGIN ClinicalTrials.gov number, NCT00069784”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq