NASA – Det blåser, smälter och rinner vatten på Mars

publicerad 28 september 2012
- av NewsVoice

NASA, Mars, vatten

I slutet av 1800-talet trodde den italienska astronomen Giovanni Schiaparelli att han såg kanaler (canali) på Mars yta. Den irländska astronomen Charles E. Burton ritade också något som föreställde kanaler, men dessa överensstämde inte alls med Schiaparellis skisser. Under 1900-talet kunde tesen förkastas i och med nya teleskop.

Text: Torbjörn Sassersson | NASA-foto från Mars med inlagt fotavtryck för storleksjämförelse. Kan du känna gruset under fotsulan?

Nu meddelar återigen NASA att man inte bara funnit spår av vatten på den röda grannen utan även uttorkade flodfåror. Tidigare har NASA meddelat att vissa vattenrörelser på ytan kan vara nutida.

SvD skriver idag i artikeln “Spår efter strömmar på Mars” om fossila flodfåror, men amerikanska “Institute for Geophysics” går längre. Jack Holt som är värd för ett seminarium på institutet den 12 oktober 2012 kommer att berätta om fynden på Mars. I presentationstexten nämns flodavlagringar och sedimentära avsättningar som påvisar vatten i flöde. Bilden nedan visar vad som ser ut att vara lämningar efter en meandrande flod över en stor slätt i en krater. Inga fåror här inte, utan stora flodbäddar. Kanske det rör sig om isavsmältningar i just det fallet.

Tidigare har sonder fotat små virvelstormar och stora moln av damm i atmosfären.

Saken är klar; det blåser, virvlar, smälter och rinner vatten på Mars samt det finns uttorkade flodbäddar. Schiaparelli [skiss] och Burton får i efterhand, med lite god vilja, en slags bekräftelse på sina teorier.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

BBC: Canals on Mars

SVD: Spår efter strömmar på Mars

SvD: Forskare: Mänsklighetens överlevnad kan hänga på Mars


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *