Natoövningen i Norge: USA kan ha testat mikrovågsvapen mot norsk kustbevakningsbåt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 september 2012
- NewsVoice redaktion
Kystvakt, KV Senja
Kystvakt, KV Senja | Foto: Trude Pettersen
Foto: Trude Pettersen, BarentsObserver. ”KV Senja” är ett kustbevakningsfartyg i klassen”Nordkapp”.

Under NATO-övningen Northern Eagle som genomfördes i augusti 2012 utsattes kustbevakningsfartyget KV Nordkapp för ”oönskad strålning”. Apparatur stördes på fartyget och besättningen kände en obehaglig värme. Flera besökte sjukhus på grund av kroppsliga symtom.

Händelsen skedde den 24 augusti 2012 i samband med gemensamma övningar med den amerikanska flottans fartyg USS Farragut, enligt ett pressmeddelande från norska flottan. När besättningen ombord på KV Nordkapp kände obehag misstänkte man att skeppet bestrålats. Det var 66 personer ombord när händelsen inträffade. En person fördes till sjukhus och fyra andra skickas till akutmottagningen efter händelsen. Besättningen klagade bla på huvudvärk och feberliknande symptom.

”Vi kan inte utesluta att strålningen kom från den amerikanska fartyget”, sa kapten Nils Kristian Haugen till norska ABC Nyheter. Det uppstod även effekter på den tekniska utrustningen ombord.

Marinen tar händelsen på största allvar och ett antal åtgärder har redan genomförts. Marinen kommer att följa upp med var och en av de inblandade i olyckan, sade chefen för marinen Rear Adm Bernt Grimstvedt.

Text: Torbjörn Sassersson | Källa: Kystvaktfartøy utsatt for stråling


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq