Ny forskning: Genmodifierat vete kan ge allvarliga leverskador

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 13 september 2012
- NewsVoice redaktion

Safe Food Foundation Director, Scott Kinnear, University of Canterbury Professor, Jack Heinemann, and Flinders University Professor, Judy Carman, discuss the potential threats of CSIRO’s GM Wheat.

Genetiskt modifierat vete (GMO wheat) innehåller en enzymhämmare som innebär att när vetet konsumeras misstänks kunna ge allvarliga leverskador. Upptäckten har gjorts av molekylärbiologen Jack Heinemann vid Universitet i Canterbury i Australien.

Text: Torbjörn Sassersson | uppdaterad 2012-09-14 kl 00:06

Heinemann har publicerat en rapport som beskriver denna upptäckt i detalj och han uppmanar det vetenskapliga samhället att göra fler tester på djur innan veteprodukter säljs på marknaden. Enzymhämmaren i vetet kan angripa ett enzym som medverkar i produktionen av glykogen vilket i sin tur reglerar blodsockerhalten.

Upptäckten gör gällande att en beståndsdel i vetet med avsikten att “tysta” eller “släcka” vissa gener i vetet även kan “tysta” gener i människan.

Forskarna som ställer sig bakom upptäckten har funnit en stor mängd potentiella matchningar mellan två gener i det genmodifierade vetet och mänskliga gener. Över 12 matchningar är identiska och har orsakat utsläckningen av gener i experiment. Upptäckten är helt säkerställd och det ger forskarna anledning att uppmana kollegor i forskarvärlden att göra sina egna försök och det måste göras omgående innan allt för många människor äter detta vete.

Professor Judy Carman, biokemist och chef vid IHER, Flinders University i Adelaide säger:

“If this silences the same sort of gene in us — as it silences in the wheat — then, well, children who are born with this enzyme not working tend to die by the age of about five. And adults with this problem, just kind of get more and more sick, and more and more tired, until they get very very ill indeed.”

Judy Carman påpekar att innan man överhuvudtaget studerar hur vetet påverkar människor måste djurförsök genomföras. Hon säger:

“So you need to see if this genetic modification survives digestion and gets into the bodies of the animals. You need to see what effect it has on them. You need to do proper long-term toxicology studies… you need to check for cancer, you need to see if there are any reproductive problems, and you need to check for allergies…”

Forskarna bakom upptäckten nu på mycket farlig is

Sist forskare presenterade en liknande upptäckt som hotade en hel mångmiljardindustri iscensatte industrin en massiv och mångårig smutskastningskampanj mot den ledande forskaren i gruppen. Smutskastningen involverade bland annat en frilansande journalist som skrev nedsättande artiklar om forskaren. En medicinsk journal med kopplingar till industrin drog in forskarens artikel och hans kollegor tvingades dra sig undan för att skydda sin karriärer.

Därefter medlöpte hela gammelmedia i Västvärlden och fortsatte förtalet under åratal. Fallet gäller forskaren Andrew Wakefield som upptäckte ett misstänkt samband mellan barnvaccin, en magsjukdom och autism. De ledande journalisterna i Sverige som hakade på ryktesdestruktionskampanjen var Karin Bojs på DN och Inger Atterstam på SvD. NewsVoice har kommenterat det i flera artiklar.

Text: Torbjörn Sassersson

Documentations

SFF media release SCIENTISTS WARN ON CSIRO GM WHEAT THREAT

Professor Jack Heinemann’s Expert Scientific Opinion

Professor Judy Carman Expert’s Scientific Opinion

Professor Michael Antoniou Expert Scientific Appraisal’s of Heinemann and Carman Work

Heinemann Expert Scientific Opinion Appendix 1

Heinemann Expert Scientific Opinion Appendix 2


About Jack Heinemann

List of Jack Heinemanns Publications

Jack Heinemann is a professor of genetics and molecular biology in the School of Biological Sciences and director of the Centre for Integrated Research in Biosafety at the University of Canterbury, Christchurch, New Zealand.

Jack was a staff fellow at the US National Institutes of Health from 1989-1994. He received his BSc with honours in biochemistry and molecular biology from the University of Wisconsin – Madison and a PhD in molecular biology from the University of Oregon.

Jack Heinemann received the ICAAC Young Investigator Award from the American Society for Microbiology (ASM) in 1993. The ASM is the largest professional scientific society in the world and this award is given to only four scientists per year.

He was also the recipient of the New Zealand Association of Scientists Research Medal in 2002. He has given dozens of invited lectures at prestigious universities and societies, including approximately six keynote addresses and distinguished lectures.

He was commissioned by the United Nations Food and Agriculture Organisation (UN FAO) to prepare a definitive view on gene flow from transgenic crops; the report was ultimately adopted by an intergovernmental panel.

Heinemann was appointed to the UN Roster of Biosafety Experts in 2005. He served at the Secretariat for the Convention of Biodiversity as a peer-reviewer of biosafety training materials and on the Ad Hoc Technical Expert Group on Risk Assessment and Risk Management.

Jack Heinemann was a lead author on Chapter 6 of the Global report, and of the biotechnology section of the Synthesis Report, for the International Assessment on Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD). He was invited by the Director of the IAASTD to represent the authors at the intergovernmental plenary at which the report was adopted.

He has been a biotechnology advisor on an ad hoc basis to multiple government agencies in New Zealand, and agencies of the US and Norwegian governments.

Jack has published broadly in the peer-reviewed scientific literature, with nearly 100 scholarly publications in such international peer-reviewed journals as Science, Nature, Nature Biotechnology and Trends in Biotechnology.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ett annat exempel på majoritetens blindhet är den seglivade kolesterolmyten, att kolesterolet gr åderförkalkning. Infarktpatienter borde ju då ofta ha göga kolesterolvärden, men så är det inte. Däremot har man funnit att den kolesterolsänkande medicinen orsakar åderförkalkning, alltså en medicin som gör ont värre. Skaran av experter som försvarar myten är stor och envis. Dras prestige tål inte insikten att de haft fel…

 • En skribent (i detta fallet Torbjörn Sassersson) som hävdar att Andrew Wakefield blev misskrediterad för att han utmanade en mångmiljardindustri är så ute och reser att det är svårt att lita på resten i hans artikel. Tvärtom var det Wakefield som sålde sig – han fick pengar av advokaterna som företrädde föräldrar till autistiska barn. Ingen annan forskare har kunnat reproducera hans resultat. Ingen. Antingen är hela forskarvärlden i maskopi med varandra och ljuger så de är blå, eller så hade han helt enkelt fel.

  • Kill the messenger-argumentet.. Menar du att vi inte ska ta några resultat på allvar som finansierats av särintressen, eller bara detta resultatet? Tänk efter noga innan du svarar..:)
   Vilka forskare har försökt reproducera undersökningen? Du nämner “hela forskarvärlden”, men anar att det inte riktigt stämmer?
   Sen tror jag du vet att det finns rätt många exempel där fusk förekommit..
   Med facit i hand vet vi att mycket av det som många varnade för gällande Pandemrix blev bister verklighet, och det var testat sa man. Fast det var en lögn, då de hade jämfört med annat vaccin som de sa var liknande. Vilket var en lögn…
   Så om man ska anamma ditt sätt att se på saken så använder du inte produkter från Big Pharma-företag som blivit påkomna med fusk eller dylikt? För om de fuskade om A kan de ju ha fuskat om B, C osv..

   • Hmm, jo det förekommer fusk. Finansiering av särintressen är en sak, fusk en annan. En del personer kan hålla det isär, andra inte. Wakefield kunde det tydligen inte. Och det finns ganska strikta regler för hur och från vem forskare får ta emot pengar från – av en anledning.

    Om en skribent fortfarande tror att Wakefield hade rätt trots alla fakta som talar mot att vaccinen gav autism, så är min bestämda åsikt att det är en person som inte kollar upp fakta innan han uttalar sig. Och då är det svårt att tro att han kollat upp resten av fakta i sin artikel. Enkel logik. Det handlar inte alls om kill-the-messenger, det är nåt helt annat.

    • om det vore så att forskning är forskning och att resultaten blir desamma oavsett vem som undersöker vore allt väldigt enkelt. Nu är det en utsträcky gråskala med statistikens hjälp som sträcker sig från liten lögn till förbannad dikt. Som det har blivit, så är alltfler forskare beroende av uppdrag, ty utan uppdrag, ingen forskning och ingen karriär. En av forskarnas möjlighetr ligger i deras kompetens att anpassa sina undersökningar efter beställarens bohov och önskemål. Inom t ex yrkesmedicin är detta ett förfärligt dilemma, för där är kravet på extern finansiering större än inom andra områden. Att då leverera oönskade resultat kan stå både forskaren och institutionen dyrt. Därintressen gynnar och befordrar egenintressen, och gynnar defibitivt inte något allmänintresse.

     • Håller helt med – det är betydligt svårare för en forskare som får pengar av en beställare, som oftast har en specifik agenda, att förhålla sig objektiv (för att kunna fortsätta bli finansierade). Andra fuskar för att komma längre i sin karriär, precis som inom de flesta andra områden. I ett bra system blir de flesta upptäckta. Vore bra om forskare som blir upptäckta med att fuska inte blir hyllade i bloggar som hjältar som trotsar systemet.

      • Det kan ta sig märkliga uttryck(de bindningar som kan påverka). Jag skrev för länge sedanom Hans-olov adami på Karolinska som jobbade för kemiindustrin. Läkartidningen uppträdde till försvar, och en kollega från institutionen skrev om nöjesjournalistik (alltså motsatt granskning). kollegan avslutade med en jävsgörklaring om sin relation till adami, men glömde berätta att adami i sin position i den europeiska kemiindustrins organisation (CEFIC) fixat ett miljonbidrag sin kompis firskning, vilket nog faktiskt hörde till bilden!En del av jävsproblematiken följer av slarv md rapportering av bisysslor. Eftyr att ha sett att Adami inte hade annat än sedvanliga bisysslor, skrev jag till rektorn på KI och frågade och fick svar från Adami som räknade upp 4 kemiuppdrag, och erbjöd sigatt skicka kopia på ett av de rapporterade jobben. – Det som göms i snö,kommer upp i tö!

  • Wakefield var ansvarig läkare för en observations studie som redovisade ett samband mellan barn med autism och inflammation i tarm samt en möjlig koppling till mpr (mmr) vaccinet. En observationsstudie gör inga anspråk på att bevisa något orsak verkan förhållande utan redovisar bara i det här fallet 12 eller om det var 13 barn med liknande symtom och problem som enligt deras föräldrar trodde hade en koppling till mpr (mmr) vaccinet. Studien fastslog att studier av denna möjliga koppling mellan vaccinet och problemen i GI-trakten samt autism problematiken behövde göras. Ingen och definitivt inte studien av Waefield mfl har heller påstått att vaccinet skulle vara enda orsak till barnens problem. Inga studier görs idag och har heller inte gjorts tidigare på vacciner som testar om de är säkra genom att jämföra ovaccinerade barn med vaccinerade. Man skyller på etiken och att det skulle vara oetiskt att inte ge vaccin till en grupp barn. Konstigt tycker jag för om vaccin skulle kunna ge upphov till skador varför anses inte det oetiskt? Alla andra läkemedel måste ju testas mot en placebo kontrollerad grupp som inte får läkemedlet för att se vilka ev biverkningar(skador) det ger. Varför ska inte vacciner testas på samma sätt? De testas inte heller på hur effektiva de faktiskt är genom att jämföra med en ovaccinerad grupp hur många som faktiskt blir sjuka. Vid senaste utbrottet av mässling i Sverige i Göteborg för något år sen var merparten av de som blev sjuka redan vaccinerade. Istället för att fråga sig hur effektiva vacciner faktiskt är skriker alla bara på fler vaccinationer. Det är ju jätte ologiskt i mina ögon. Vi vet ju bara att vacciner ger ett sk antikroppssvar men vårat immunförvar är inte bara byggt på antikroppar och som sagt hur effektiva vacciner är har aldrig testats på riktigt. Det tycker jag är oetiskt om något! Vilket jätte experiment på mänskligheten det är och ffa på våra barn!

 • Jack Heinemann meddelar att överföringen av funktionell gener, siRNA (dsRNA) finns fastställt i bla denna studie:

  Zhang, L., Hou, D., Chen, X., Li, D., Zhu, L., Zhang, Y., Li, J., Bian, Z., Liang, X., Cai, X.,
  et al. (2012b). Exogenous plant MIR168a specifically targets mammalian
  LDLRAP1: evidence of cross-kingdom regulation by microRNA. Cell Res 22, 107-
  126.

  Jack Heinemann (2012-09-13 to NewsVoice):”
  For those who challenge the transmissibility of the siRNA (dsRNA) to humans, they only need to read the references in my bibliography. The landmark work that establishes the transmission was published in the highly prestigious journal Cell Research.”

  It can be viewed in its entirety here http://www.nature.com/cr/journal/v22/n1/full/cr2011158a.html

 • Jag har precis läst ut boken “Brödberoende, hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa” av hjärtläkaren William Davis. Rekommenderas!
  Han skriver där bland annat, att vetet vi använder i dag inte är det vetet vår mormor bakade bröd av – än mindre det det första odlade vetet. Människan har hybridiserat och manipulerat vetet under en lång tid, med en accelererande hastighet på 1900-talet. Det saknar nästan alla likheter med det ursprungliga vetet. Det kan inte odlas utan hjälp av konstgödning och bekämpningsmedel. Man har fått större skördar och motståndskraftigt vete men ingen har tänkt på att testa om vilken påverkan detta vete har på dem som konsumerar det.
  “Världens mest populära spannmål är råkar samtidigt vara världens hälsomässigt mest destruktiva ingrediens i vår föda” argumenterar William Davis.

  • Det var ett bra tag sedan jag slutade köpa bröd. Allt slags bröd. Då slipper man också onyttiga pålägg som ost, skinka, marmelad. Om du äter vetebröd med KALLES KAVIAR får du förutom konstgödning och bekämpningsmedel också nervgift i form av aluminium från kaviartuben. Det är mycket för pengarna!!!

 • När sådant här är möjligt, att hindra kunskap/vetenskap, då behöver man inte bli förvånad över att hela världen är i krig nästan jämt.

 • skönt att dom inte ens kan stava till molekylärbiolog, men verkar veta mycket om GMO…not! Vi äter gener hela tiden…det finns i allt! Att äta en gen innebär inte att denna gen får funktion i vår kropp…puckon

  • Förstår inte riktigt din kommentar Emma. Men du har helt rätt. Det gäller bara att undvika de gener som bevisligen är skadliga skapade av människan som inte hör hemma på matbordet. Att det finns många som agera nyttiga idioter är också sant.

  • “Att äta en gen innebär inte att denna gen får funktion i vår kropp…puckon”. Hur vet du att gener som vi äter inte kan påverka oss? Genom att kalla dessa forskare “puckon” bevisar du att du saknar vanlig hyfs och anständighet. Noll trovärdighet !!!!

  • Det finns en mycket enkel modell att hålla sig till.
   Det mesta skapat av naturen är bra för oss.
   Det mesta skapat av människan är dåligt för oss.

   • Jag tycker att människan ska sluta upp med att försöka modifiera det som naturen redan har skapat åt oss. Någonstans på vägen tror jag att vi har förlorat våra rötter till naturen. Jag har bytat till s.k paleolitisk diet. Har ätit så i mer än två månader och har aldrig mått bättre. är piggare, har bättre fysik o.s.v. Äter inte potatis, ris, pasta, socker, eller annan stärkelserik mat. Dricker bara vatten, kaffe och te. Ingen alkohol.

    Tycker synd om de som har fastnat i halvfabrikatens e-ämnesdjungel. Jag räknade här om dagen på ett paket färdigbakade muffins från coop. 11 e-ämnen! SJUKT! Varför köper vi konsumenter sån här skit!? Ät riktig mat så lovar jag att ni mår bättre. Och det är inte speciellt dyrt att äta bra mat. Räkna istället ihop vad som läggs på godis chips, läsk, öl och annan skit. Det blir pengar det…..

    Tack för ordet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *