Occupy-aktivister får nästan 1 miljon dollar i skadestånd för pepparsprayning

publicerad 26 september 2012
- av Torbjörn Sassersson red.
Occupy-aktivister - Foto: Brian Nguyen, Reuters
Occupy-aktivister - Foto: Brian Nguyen, Reuters

University of California har gått med på att betala ut nästan 1 miljon dollar efter att universitetet stämts av några fredligt demonstrerande UC Davis-studenter som blev pepparsprayade av polis den 18 november 2011.

Text: Torbjörn Sassersson

Den federala domaren dömde universitetet att betala ut 30, 000 dollar per student till totalt 21 studenter. Deras advokat fick 250,000 dollar i arvode. Ytterligare skadestånd kan komma att betalas ut till studenter som kan bevisa att de arresterades eller sprayades.

Domslutet är en stor seger för hela occupy-rörelsen som under flera år över hela världen fredligt demonstrerat mot det moraliska förfallet i statsapparater, bankväsende och andra styrande samhällsenheter. 

Rättsväsendet hörsammade denna gång studenternas klagan och gav dem rätt, med besked.

Occupy-rörelsen har anklagats för att vara våldsam, men det har ofta visat sig handla om så kallade "agent provocateurs" dvs inhyrda bråkmakare som slår sönder skyltfönster för att sprida ett negativt rykte om occupy-rörelsen.

Källa: University of California to pay nearly $1 million in deal with 21 pepper-sprayed UC-Davis Occupy protesters

Undertecknad såg själv med egna ögon på 10 meters avstånd hur uniformerade poliser i Stockholm 1999 helt oprovocerat attackerade fredliga demonstranter. Media skrev sedan att demonstranterna hade anfallit polisen. I själva verket hade polisstyrkan stängt in demonstranterna och sedan attackerat demonstranterna med våld.

Läs mer: "Occupy Wall Street 2011 – Reclaim the Streets 1999"