Rapa Nui – “Påsköns” befolkning kämpar för självständighet från Chile

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 oktober 2012
- NewsVoice redaktion
Rapa Nui clash
Rapa Nui clash – Privat foto

Befolkningen på Påskön i Stilla Havet söker självständighet från Chile. Ön som har en yta på 164 kvadratkilometer att jämföra med svenska Fårö på 114 kvadratkilometer har en befolkning som tröttnat på hur fastlandschilenare på ön får förmåner på bekostnad av ursprungsbefolkningen.

Text: Torbjörn Sassersson | Okänd fotograf

New York Times kallar självständighetsarbetet för: “a slow-burning rebellion against Chile”. Invånarna kallar sin ö för Rapa Nui, inte Easter Island. Påskön har fått sitt namn av att Jakob Roggeveen och hans besättning firade påskdagen utanför ön innan de klev i land. Med andra ord fick ön sitt namn för att några utlänningar käkade middag på en båt medan de hade ön som kuliss, inte precis respektingivande. De hade istället kunnat fråga befolkningen vad ön hette.

Självständighetsarbetet är inspirerat av hur andra öar i Polynesien vill bli fria från fångenskap iscensatt av andra länder som USA, Frankrike och England. Man har överlag tydligen tröttnat på den vita mannens arrogans och man minns ännu atombombssprängningarna under mer 40-50 år i Stilla Havet.

Metoden som Chile använder för att behålla Rapa Nui under kontroll verkar vara samma som Kina använder mot Tibet, regeringarna ser till att sin egen befolkning emigrerar “en masse” till det övertagna landet.

“Newcomers from mainland Chile, which is almost twice that distance in the other direction, are fueling a sharp increase in Easter Island’s population, increasing it by 54 percent to 5,800 over the last decade. Continentals, as mainland Chileans are called here, now slightly outnumber Rapanui on the island, at about 3,000 to 2,800, according to the mayor, Luz Zasso Paoa.” / New York Times

Ursprungsbefolkningen klagar över att Chile ger särskilda förmåner till fastlandschilenare. Dessa får fördelar när det gäller arbetstillfällen, bostäder och affärsmöjligheter. Missnöjet eskalerade särskilt under 2010 då våldsamheter utbröt. Säkerhetsstyrkor slog ned demonstranterna. Det verkar som som om Rapa Nui har sin egen occupy-rörelse.

“…the crackdowns seem to have added to the resentment here, with the Rapa Nui Parliament now taking its fight to the courts by filing a lawsuit on the mainland this year seeking independence.” / New York Times

Rapa Nui-invånare hävdar att deras sista kung Simeón Riro Kainga förgiftades 1898 under ett fastlandsbesök i Chile. Öns eget parlament “The Rapa Nui Parliament” krönte 2011 Valentino Riroroko Tuki, en 81-årig sonson till Simeón Riro Kainga, till ny kung i ett försök att diskvalificera Chiles påtvingade ägandeskap av ön. Men Chile har gjort allt för att slå ned fredliga försök att skapa ett eget styre.

“Today, December 29th [2010] just before 7 PM, an contingency of 200 armed police began violently dislodging the Rapanui Parliament from their headquarters in the center of the town of Hanga Roa, Rapa Nui. The police have beaten dozens of Rapa Nui with clubs, including children and women. They have arrested at least two dozen people.” / Indigenouspeoplesissues.com

Undertecknad noterar att urspungsbefolkningens försök att sprida information via webben tycks motarbetas av Chile. Motståndssajten Intercontinentalcry.org har tagits ned, men en nyhetssida från den sajten hade Google cash-sparat och finns att läsa här: “Chilean Police Violently Dislodging the Rapanui Parliament”.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor: Wikipedia, New York TimesWorld Directory of MinoritiesIntercontinentalcry.orgWolnemedia.net


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *