Riskkapitalbolag tar kontrollen på Karolinska

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 december 2012
- Torbjörn Sassersson

Klippt från pressmeddelandet | Se även kommentar nedan


STOCKHOLM den 21 december 2012. Karolinska Development AB tillkännager i dag att ett syndikat under ledning av Rosetta Capital Limited (Rosetta), en investerare inom life science, kommer att förvärva en minoritetsandel av Karolinska Developments aktier i 13 av bolagets 25 portföljbolag för 220 miljoner kronor. 

Den avtalade köpeskillingen ger ett totalt värde på KDev Investments portfölj om ca 1 500 miljoner kronor.

”Vår finansiella position har stärkts avsevärt och detta kommer att öka vår förmåga att bygga ytterligare värde, både inom KDev Investments och i vår övriga portfölj, genom att ta produkterna vidare till den punkt där vi kan säkra samarbeten med läkemedelsbolag eller avyttra portföljbolag.” Torbjörn Bjerke, VD för Karolinska Development

“Vi är glada över att investera i Karolinska Developments portfölj och är mycket imponerade av den underliggande vetenskapliga kvaliteten och de kommersiella möjligheterna. Vi ser fram emot en betydande avkastning för alla intressenter och att få utveckla nya och innovativa medicinska behandlingar till nytta för samhället som helhet.” Donald Macpherson, Ordförande i Rosetta Capital Limited

ArcanumSkolan 2024

KDev Investments AB
Karolinska Development är majoritetsägare i KDev Investments AB. Aktieägare har ingått ett aktieägaravtal som reglerar förvaltningen av bolaget. KDev Investments AB består av 13 av Karolinska Developments portföljbolag; Akinion Pharmaceuticals AB, Aprea AB, Axelar AB, Biosergen AS, Clanotech AB, Dilafor AB, Dilaforette Holding AB, Inhalation Sciences in Sweden AB, NeoDynamics AB, NovaSAID AB, Pergamum AB, Promimic AB och Umecrine Mood AB.

Efter transaktionen kommer KDev Investments AB att ägas till 92,67 % av Karolinska Development AB och till 7,33 % av Rosetta Capital IV LP.

Karolinska Development AB
Karolinska Developments mål är att skapa värde för såväl patienter och forskare som investerare, genom att utveckla innovationer från världsledande forskning till produkter som kan säljas eller utlicensieras med hög avkastning.

Affärsmodellen är att SELEKTERA de kommersiellt mest attraktiva medicinska innovationerna, UTVECKLA innovationer till det stadium där den största avkastningen på investeringen kan uppnås samt KOMMERSIALISERA innovationer genom försäljning av företag eller utlicensiering av produkter.

Ett exklusivt “deal flow”-avtal med Karolinska Institutet Innovations AB, i kombination med andra samarbetsavtal med ledande nordiska universitet, ger ett kontinuerligt flöde av innovationer. Portföljen består idag av 34 projekt, varav 15 projekt är i klinisk utveckling.
För mer information: www.karolinskadevelopment.com

Rosetta Capital
Rosetta Capital är ett specialiserat riskkapitalbolag med fokus på life science och medicintekniska branscher, med ett multinationellt team från riskkapitals-, läkemedels- och biotekniksektorerna. Under mer än tio års tid har Rosetta arbetat med entreprenörer, nya life science-företag och investerare för att hjälpa dem att uppnå sina mål.

För närvarande hanterar Rosetta fonder med innehav i mer än 25 underliggande portföljbolag i Europa och Nordamerika till ett värde av mer än 200 miljoner dollar. Rosetta fokuserar på medinvesteringar i portföljer och gör emellanåt även direkta investeringar.

Rosetta erbjuder flexibilitet i transaktionsstrukturen och anpassar strategierna till investeringsklimatet.

Bolaget har sitt huvudkontor i Storbritannien och har verksamhet i Kanada, Tyskland och Schweiz. Rosetta Capital Ltd är auktoriserat och reglerat av Finansinspektionen i Storbritannien, Financial Services Authority.
För mer information: www.rosettacapital.com


Alternativvården och en allmän hälsoupplysning i samhället är de största hoten mot riskkapitalbolagen

Riskkapitalisterna har identifierat möjligheterna och hoten genom en så kallad SWOT-analys. SWOT står för: “Strengths”, “Weaknesses”, “Opportunities” och “Threats”. SWOT-analysen är ett företagsekonomiskt verktyg och planeringshjälpmedel, där affärsutvecklare försöker finna styrkor, svagheter, möjligheter och hot vid en strategisk översyn.

Förutsättningen för att riskkapitalbolagen och aktieägarna får en maximalt lönsam affär är en konstant ström av inkommande sjuka människor. Den mest lönsamma affären uppstår när patienterna primärt får symptombehandlingar.

Det som hotar riskkapitalisterna är identifieringen av alternativa fungerande behandlingsmetoder för integration i primärvården (det stoppades av KI, Osher Centrum Leaks), förebyggande friskvård, kunskapen om människans generella självläkande mekanismer och kunskapen om att placebo utgör vår speciella förmåga att med tanken manifestera självläkning.

Kommentar: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad kl 21:12, 2012-12-24

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Hej, Intressant vändning i discussionen (..the other side of the coin as it were 🙂 )

   Tack för länken – mkt att läsa och begrunda. Jag hade kontakt med en intressant föredragshållare (i UK) på 90-talet. Hon föreläste bl a om de tre olika människo-typerna som befinner sig på jorden just nu: 3or, 4or och 5or. Det är fyrorna som hör hemma på den här planeten. Ett fåtal femmor är här (..frivilligt arbete s a s) för att hjälpa fyrorna att stå ut med de grova, känslokalla, våldsbenägna etc. treorna (..som inte alls hör hemma här) utan tänker och agerar i grupp osv. Jag har förstås funderat vidare och utvecklat lite egna teorier beträffande dessa tre grupper… …

   Fyrorna förtjänar en bättre tillvaro än den nuvarande. Alla tjänar på en renare, naturligare, enklare och roligare tillvaro där kropp, själ och ande får möjlighet att komma i balans ..t o m treorna 🙂

 • Det är smått fascinerande hur människorna bakom dessa företag har mage att skrida till verket med dylika projekt. Att utnyttja redan sjuka människor och sedan göra allt för att få in och göra fler människor sjuka är så galet så man blir helt mållös.
  Det finns tydligen inga som helst gränser för hur långt de får gå i utnyttjandet av människors hälsa för sin egen ekonomiska vinnings skull. Om något i denna värld är kriminellt så är det dylika affärsuppgörelser. Undrar om de själva vill bli behandlade med dylika mediciner och behandlingsmetoder om de blir sjuka?
  Nåväl lagen om karma kommer ta väl hand om dem, dagen då de vandrar över till andra sidan…

  • Hej Janne, nu går jag off topic. Men det finns ju, apropå karmalagen, tre vägar: 1) Den positiva 2) Den negativa och 3) Fortsätta i tredje densiteten annorstädes. Har funderat mycket på den negativa vägen såsom den handlar om separation, makt, kontroll, disciplin, pengar… Vi har ju fullständig fri vilja att välja väg här nere. Och vad jag tror, handlar deras väg vidare att de förlåter sig själva samt att de utnyttjat de tre nedersta chakrana till max för att få kontakt med “the intelligent infinity”… Men jag håller med dig, man blir mållös!

   Mvh/

   • Hej Macula-Transfer, jag tror dock inte att man kan undkomma sitt öde när man väl kommer dit. Det vad jag tror, är att de gärningar man gjort i detta jordeliv kommer man få endera belöning eller bestraffning för när man kommit över på andra sidan.
    Har svårt för att tro att man kan undkomma sitt eget öde, bara för att man ber om förlåtelse för sina onda gärningar, man måste nog på något sätt “gå igenom skärselden”.
    Det finns nog ingen som till 100% vet vad som händer, men detta är vad jag tror iaf.

    • Fortsätter gärna i “off topic” resonemanget som inte kan negligeras i det här fallet tycker jag. Jag håller med dej Janne! Du är upprörd över alla ekonomiska krafter som bromsar och stoppar utvecklandet av naturliga lösningar. Karma har jag läst om och tror jag fattat lite av? Karma följer med oss i 3d här på jorden. När våra kroppar lämnar in och dör, så hamnar vi så småningom i ett medvetande tillstånd så vi förstår det mesta och “går igenom skärselden” av att förstå det vi utsatt andra för ( tillsammans med visa existenser ). Då vill vi ta ansvaret att försöka upprätta människorna och oss själva genom att återfödas i en fysisk kropp igen. Därför återföds vi och förhoppningsvis lyckas betala tillbaks mänskligheten det vi utsatte andra och oss själva för pga. att vi var hatiska, giriga eller egoistiska. Det lyckas inte så bra för oss alltid, därför har många av oss återfötts flera hundra gånger. Ja det är en hypotes av vår existens, som jag inte kan bevisa, men är många människors minnen, som har studerats av många psykologer och andra under minst 100 år. Någon som kan detta ämne får gärna komplettera med sina kunskaper.
     Men Janne jag håller med dej om att nu får det vara nog av orättvisor, som det känns. Hoppas att den kapitalstarka “tomten” vaknar och ger start bidrag till forskningen av alternativa behandlingar.

 • Ja, det är ju riskkapitalisternas mål, att hoppas få skörda stora avkastningar på en eventuell framgång och därmed läggs det vare sig dom vill det eller ej lite smolk på det vinnande konceptet för allmänheten. Eftersom medicin, vårdhjälpmedel t.ex. bekostas till stora delar av skattemedel, så är det inte så stor risk man tar egentligen. Väntar med spänning på när den förste stora kapitalägaren ger forskning av alternativa metoder en stor summa pengar, enbart pga. intresset att de är till nytta för allmänheten inklusive sig själv i förlängningen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *