Barnmedicinering är läkemedelsbolagens nya stora marknad

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 januari 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Inger Atterstam som är Svenska Dagbladets medicinreporter listar en rad kommersiella knep som läkemedelsbolagen använder för att öka försäljningen. Barnen är den nya stora marknaden.

Bild: Brooks Elliott condition Creative Commons Licence

Barn pillermedicineras allt mer för personlighetsdrag, för perioder i sin naturliga utveckling, för fetma, för diabetes, för högt blodtryck, för kolesterol och för sömnbesvär. Mediciner kan erbjuda en ”quick-fix” för symptom som egentligen kräver mer tidskrävande insatser och engagemang i individen, menar Inger Atterstam.

På läkemedelsområdet används tre kommersiella knep:

 1. Läkemedelsbolagen expanderar användningen av gamla etablerade preparat till nya oexploaterade segment som tex barnmarknaden. Atterstam ger som exempel blodsfettssänkande medel, blodtryckspreparat och diabetesmediciner som skrivs ut till allt yngre personer. Nästan alla statiner är redan godkända för att användas till barn. Här används “fetmaepidemin” bland barn och unga som drivkraft.
 2. Preparat som godkänns för en sjukdom börjar successivt ges också mot andra symtom. Det kallas indikationsglidning. Läkare har rätt att skriva ut recept även om indikationen inte är formellt godkänd.
 3. Medikalisering av naturliga variationer i utvecklingen och medikalisering “mot” personlighetsdrag. Den ökade ADHD-medicineringen av barn är ett typexempel.

Det är med andra ord kvacksalverivarning på denna utveckling (undertecknads anm.)

Läs mer i Svenska Dagbladet

Rewrite: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vår mat innehåller bara en liten del av den näring som fanns i maten för 100 år sedan. Dessutom fel fettbalans som orsakar störning i hjärnan. Vi behöver ta tag i grundproblemet med under/ felnäring och inte tro att vi kommer opåverkade ur detta näringsförfall.

  • Tror jag förstår vad du menar Shimmeringblade! Kanske frågan skulle låta om du kanske tänker som jag: Vem vill organisera medgångsrörelsen ? Medgång för det som vi egentligen ville en gång i tiden, att skapa glädje och samarbete i stället för söndrande och härskande.

 • Jag växte upp med fyra syskon i 50-talets Sverige. Hade vi nu vuxit upp i dagens samhälle kan jag tänka mig att två av syskonen skulle kunnat få diagnosen ADHD – eftersom de var livliga, utåtriktade, högljudda barn som bl a klättrade i träd och inte gärna lekte i stillhet. De hade jämt flera järn i elden ..alltid full fart och rackartyg. Ytterligare två syskon hade antagligen fått någon slags autistism diagnos – eftersom de var tysta och gärna lekte var för sig, läste mycket, tänkte djupa tankar ..ett rikt inre liv. Kanske skulle bara ett av syskonen klassas som normalt i dagens samhälle (såvida det inte också hade ‘en släng av autism’), eftersom det var ett ordentligt, lydigt barn som tidigt uppförde sig ‘som en liten vuxen’.

  Jag generaliserar förstås. När jag var barn fick man lov att var olika. De fem syskonen hade naturligtvis en hel del lika och lika många olika karaktärsdrag. Nu verkar det som om bandet för att klassas som ett ‘normalt’ barn blir smalare och smalare och fortsätter vi som nu att, utan urskillning, lita på att alla myndigheter ser till allas bästa, kan det komma att bära käpprakt åt h…..e.
  Hur kan det ha gått så långt utan att ‘folk’ protesterat – eller ens märkt något?!!
  Jo, jobb, barn, osv tar all tid och energi och otroligt många människor är konstant trötta och håglösa (kanske påverkade av medikamenter också?!). De orkar inte med verkligheten och det är enklare att lita på myndigheterna – oavsett vad som föreslås. Man ‘gör som alla andra’.

  Redan som barn fick jag höra att jag var en ‘motvalls käring’ ..och på den vägen är det! Sedan länge har släkt och vänner sagt: “Jamen, så illa kan det bara helt enkelt inte vara.” — “Du har fel. Det är inte hälsosamt att vara så otroligt negativ.” — “Jag mår dåligt av att höra om än det ena än det andra som inte är bra med Sverige.” — “Jag orkar inte engagera mig i sånt…” o s v i samma stil.

  Vi måste lära oss att tänka: ‘Alla barn är mina barn’ – och vi måste bli fler som bryr oss! Om inte motståndet mot syntetisk medicin (och i kosten) växer, hur f-n ska det gå för dagens barn ..och deras barn?

  • Pharmaceutical is an industry. There are illnesses made up as it keeps money coming in to the country and keeps people in jobs. ADHD children are given Ritalin which is speed, amphetamine. It may have a diverse affect on a child but we are turning that child in to a drug addict. Shocking!! I have seen the out come of this for myself and it is not good. These children just need to have proper food and something that holds their interest to get their energy out. Or work their brains with something exciting,. I would have been classed ADHD..This is only my personal opinion..

 • Ja detta är den nya strategin för att få in ännu fler kunder i läkemedelsberoenden, desto tidigare det går att få in människor i en konsumtion (som ofta kan bli livslång), ju större blir vinsten för läkemedelsindustrin. Allt är uppbyggt i vinstgivande syfte, hälsan kommer långt ner på prioriteringslistan, den är snarare kanske inte uppfunnen eller intressant då en frisk människa inte inbringar någon inkomst.

  Psykiatrin är den del som är under störst utveckling av nya piller, där finns också den största vinsten att göra, det går hand i hand. Läs mer på: http://www.kmr.nu/tidning/mr_12_4.pdf

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *