Nu är även Granskningsnämnden för radio och TV expert på vaccinskador

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 februari 2013
- Torbjörn Sassersson
Gardasil - I Love Me reklam - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice
"I love me" vaccin, Gardasil - Foto: Torbjörn Sassersson
”I love me” vaccin, Gardasil – Foto: Torbjörn Sassersson

DEBATT. Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) har fällt P3 Nyhetsguiden för osaklighet då programledaren i radioinslaget flera gånger sa att biverkningar, i formen av skakningar och svimningar, som en flicka fått av vaccinet Gardasil berodde på just Gardasil. Programledaren utgick nämligen från att flickans berättelse stämde.

GRN tycker däremot att flickans berättelse ska klassas som anekdot, dvs en saga, eftersom flickan inte kunde bevisa att det var Gardasil som gav biverkningarna, trots att biverkningarna kom i anslutningen till vaccinationen.

Hur det kommer sig att GRN helt plötsligt blivit en medicinsk instans som fäller denna typ av omdömen är oklart. Granskningsnämnden för radio och TV tycks springa etablissemangets ärenden istället för att ta del av de rapporter som visar att flickor som tar Gardasil ofta skadas av vaccinet.

Redaktionen bakom P3 Nyhetsguiden blev även utpekade av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som gav dem fulpriset Årets Förvillare. VoF nuvarande styrelse och aktivistgäng består dock mest av rollspelande pojkar som sysslar med trolleri, serietidningsläsning, rollspel och fantasy. Utöver dessa kunskaper anser de sig även vara kunniga i naturvetenskap och medicin trots att de som fäller omdömen ofta visar sig vara datakillar eller kanske en och annan arkeolog.

Kanske GRN och VoF kanske ska samarbeta lite tätare. Rollspelslek och fantasy verkar vara en kreativ kombination för att låtsas att vaccin inte kan ha allvarliga biverkningar.

Länk till ärendet på GRN

Text och foto: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq