Robotar ersätter mänsklig omvårdnad, närvaro och kärlek i sjukvård, omsorg och samhälle

5

DN:s ingress i artikeln om robotkatten för dementa tar priset i freudiansk felskrivning. Nu har det börjat, robotiseringen av samhället. Först in på människomarknaden för omsorg är en robotkatt.

Text: Torbjörn Sassersson

“En mjuk liten robotkatt som kan spinna kan höja livskvaliteten hos patienter med svår demens. Den svenska idén följer i spåren efter den japanska sällskapssälen och andra ”djur” som inte kräver någon omvårdnad.” Dagens Nyheter om robotkatten

Perfekt. Inte bara de dementa behöver inte omvårdnad för inte ens roboten som ska ersätta mänsklig kontakt behöver det.

Ett svenskt forskningsprojekt har tagit fram en spinnande datoriserad katt som ska introduceras redan under 2013 på den fria marknaden för svensk äldrevård. Katten har i försök visat att de “utåtagerande symptom minskar” för dementa patienter. Det betyder att patienten slutar klaga.

Bakgrunden är att antalet dementa i Sverige ökar, sannolikt på grund av läkemedelsbiverkningar och kemiska gifter i vår närmiljö.

Eftersom svensk äldrevård ändå inte får nödvändiga resurser, eftersom den allt mer privata äldrevården måste vara lönsam och eftersom personalen ändå inte har tid syftar projektet till att robotisera mänsklig närvaro. Inte heller de anhöriga har tid för sina vittrande mammor och pappor för de måste arbeta jämt för att kunna betala de långsamt ökande levnadskostnaderna med de långsamt minskade lönenivåerna.

Robotiserad tillvaro

Stöd NewsVoiceNästa steg i utvecklingen är det trygghetsskapande gossedjur för arbetslösa, pratsamma mandockor för ensamstående mammor, skönt stönande legala robothoror som kan diskas och varför inte robotiserade överläkare som rapar upp svaren på “Frequently Asked Questions”? Överläkare av kött och blod är dyra i drift. Robotläkare skulle spara enormt mycket pengar för den privatiserade samhällsapparaten, för maskinen.

Robotmarknaden är i själva verket oändlig. Man kan ana den. All mänsklig aktivitet är utbytbar för självklart kan i framtiden vissa robotar själva sköta om andra robotar. Kanske människor som är dementa ersätts av dementa robotar för att tillfredsställa robotars behov av att bry sig om.

Text: Torbjörn Sassersson


Om robotsköterskan

Robotsköterska - Produktfoto: Kokoro
Robotsköterska – Produktfoto: Kokoro

Designed to provide patients with companionship during their hospital stays, simulating an intangible bedside manner is difficult. This android works by means of mimicry; the operator makes facial expressions, which are then simultaneously imitated by Actroid-F.

Rent a robot from Kokoro

Little by little, robots are infiltrating into areas heretofore unexpected. Even for a nation as obsessed with everything robotic such as Japan, a robot replacing a hospital nurse does seem a little bit over the top.

But such is not the case at a company called Kokoro Co. Ltd where a new nurse robot named Actroid-F has come upon the scene. It can perform human-like movements although they are still a bit jerky at this early stage in development.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Micke
Gäst
31 augusti 2013 kl 13:47

Det är inte svårt att se de oerhörda fördelarna för personal, patienter och anhöriga med en ökad robotisering inom vården (och en massa andra branscher).
Hur många minuters kontakt med en människa tror ni en patient får idag? Hur många arbetsskador finns det inte inom denna generellt sett tunga bransch? Detta är en enorm möjlighet att flytta tid från manuellt hjärndött arbete och tunga lyft till omvårdnad och omtanke för patienterna.
Självklart kommer en del jobb försvinna som i alla andra branscher där robotisering har skett men till fördel för patienten.

Anders
Anders
Gäst
17 mars 2013 kl 22:21

Cervenka: Robotarna som kan ta över våra jobb

Det pågår en robotrevolution i det tysta. Och den borde intressera betydligt fler än teknikfantaster och manusförfattare i Hollywood. Faktum är att den tycks kunna förklara ett och annat om vad det är som har hänt med världsekonomin. Robotar är ett av de hetaste modeorden i ekonomkretsar just nu och engagerar alltifrån Financial Times bloggare till Nobelpristagaren Paul Krugman.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/cervenka-robotarna-som-kan-ta-over-vara-jobb_7999650.svd

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
21 februari 2013 kl 17:46

Ytterligare ett tecken på att det svenska samhället blir allt kyligare och ..sjukare! 🙁

David Finer
Gäst
21 februari 2013 kl 10:33

Haha, DN:s freudianska felsägning, mycket uppmärksamt av dig. Just det, nu behöver ingen av oss omvårdnad längre. Den utmärkta svenska tv-serien Äkta människor om hubotarna var väldigt profetisk, tyckte jag.

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  David Finer
21 februari 2013 kl 13:56

Bra tips David. Här kan man köpa hela TV-serien på DVD: http://www.discshop.se/filmer/dvd/akta_manniskor_4_disc/P98969