CIA gav DN pengar för att sprida propaganda under kalla kriget

publicerad 3 mars 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

Herbert Tingsten

CIA gav pengar för att sprida propaganda i Sverige under "kalla kriget". Den amerikanska underrättelsetjänsten gav ekonomiskt stöd till centrala kulturpersonligheter i "Svenska kommittén för kulturens frihet" och till Dagens Nyheters chefredaktör Herbert Tingsten, enligt Sveriges Radio.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson | Foto: Wikimedia Commons

Mikael Nilsson fil dr i teknikhistoria vid Stockholms Universitet hävdar att DN:s chefredaktör Herbert Tingsten arbetade för CIA under 1950-talet. CIA stod bakom "Kongressen för kulturens frihet" (Congress for Culture Freedom, CCF), som samlade tänkare och kulturpersonligheter väster om järnridån för att motverka marxistiskt inflytande från Sovjetunionen.

"The Congress for Cultural Freedom (CCF) was an anti-communist advocacy group founded in 1950. In 1962, the World Marxist Review published an article entitled, "Who Financed Anti-Communism?" by Ernst Henri which revealed the United States and the Ford foundation as the secret financial backers of the CCF. In 1966, the New York Times published an article exposing the CIA as secretly funding the CCF British magazine Encounter." - Wikipedia

Läs mer