Forsmark första kärnkraftverk i världen som sänker syrehalten för brandskydd

1
220
Kärnkraftanläggning - Foto: Wolfgang Stemme. Licens: Pixabay.com (free use)
Temabild: Kärnkraftanläggning – Foto: Wolfgang Stemme. Licens: Pixabay.com (free use)

Forsmarks elutrymmen har sänkt syrehalten från normala 21% till endast 15% med hjälp av en kvävgasgenerator i ventilationssystemet. Generatorn ökar mängden kväve i luften från 78 till 84%. Halten på endast 15% syre motsvarar luften på 3000 meters höjd, skriver Ny Teknik.

Syrenivån måste vara tillräckligt låg för att motverka brand, men vara tillräckligt hög för att kunna andas. Driftspersonal ska kunna arbeta i lokalerna för byta kretskort och dra kablar etc utan att tuppa av. 15% var tillräckligt.

Läs mer på Brandskydd.tv NewsVoice stödjer bloggen Brandskydd.tv som ska minska brandriskerna i Sverige

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Enligt erfarenheter från högre höjder så ökar inte problemlösningsförmågan med en minskad syrehalt. Vad säger SSMs MTO-utredare om detta? Man brukar göra fem olika sorters analyser innan man ger klartecken för olika sorters förändringar, och detta verkar ju inte bidra i positiv riktning för säkerheten.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här