Forsmark första kärnkraftverk i världen som sänker syrehalten för brandskydd

1
Kärnkraftanläggning - Foto: Wolfgang Stemme. Licens: Pixabay.com (free use)
Temabild: Kärnkraftanläggning – Foto: Wolfgang Stemme. Licens: Pixabay.com (free use)

Forsmarks elutrymmen har sänkt syrehalten från normala 21% till endast 15% med hjälp av en kvävgasgenerator i ventilationssystemet. Generatorn ökar mängden kväve i luften från 78 till 84%. Halten på endast 15% syre motsvarar luften på 3000 meters höjd, skriver Ny Teknik.

Syrenivån måste vara tillräckligt låg för att motverka brand, men vara tillräckligt hög för att kunna andas. Driftspersonal ska kunna arbeta i lokalerna för byta kretskort och dra kablar etc utan att tuppa av. 15% var tillräckligt.

Läs mer på Brandskydd.tv NewsVoice stödjer bloggen Brandskydd.tv som ska minska brandriskerna i Sverige

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
anders
anders
Gäst
11 april 2013 kl 22:11

Enligt erfarenheter från högre höjder så ökar inte problemlösningsförmågan med en minskad syrehalt. Vad säger SSMs MTO-utredare om detta? Man brukar göra fem olika sorters analyser innan man ger klartecken för olika sorters förändringar, och detta verkar ju inte bidra i positiv riktning för säkerheten.