Namninsamling 2013-2015 – Momsbefria alternativmedicinska behandlingar!

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 mars 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Framtidens Sjukvård

Framtidens SjukvårdOm du fick välja mellan den vanliga sjukvården och alternativmedicin – om priset var lika – vad skulle du välja? Skriv på vår namnlista nedan för en mer modern svensk sjukvård. Vi förklarar varför.

Text: Komplementärmedicinska Riksförbundet

Se namninsamlingen längst ner på denna sida!

All medicinsk behandling inom den allmänna sjukvården är momsbefriad, men den alternativa hälso- och friskvården är däremot belagd med 12 respektive 25 % moms.

De flesta av oss tvingas att vända sig till den allmänna sjukvården och bli behandlade med skolmedicin,  vare sig vi vill det eller inte, med metoder som ofta inte botar.

I Sverige är den allmänna sjukvården vårt första alternativ pga läkemedelsindustrins genombrott, en mångmiljardindustri som växer sig starkare för var dag som går. Skolläkare är tvingade att följa praxis och rutiner vare sig metoderna fungerar eller inte.

Många läkemedel har allvarliga biverkningar. Minst 3000 personer varje år dör av biverkningar och skolmedicinska behandlingar enligt Vårdförbundet som hänvisar till data från Socialstyrelsen. Den verkliga siffran är troligtvis avsevärt mycket högre.

Alternativmedicin är beprövad erfarenhet

De flesta alternativmedicinska behandlingsformerna bygger på mångtusenåriga kunskaper. Det handlar om gedigen och mycket välbeprövad läkekonst som är grundad på verklighetsbaserad beprövad erfarenhet.

Mycket finns att läsa om hur människor blivit friska och återfått hälsan tack vare dessa behandlingsformer. Alternativmedicin handlar om att understödja kroppens egen självläkning för att återskapa genuin hälsa i kropp och själ.

 • Komplementärmedicinska Riksförbundet kräver nu att momsen ska plockas bort även för alternativmedicinen.
 • Alla ska ha rätt att själva välja vårdalternativ på samma villkor som primärvården har.
 • Vi kräver att alternativmedicin av regering och myndigheter likställs med traditionell sjukvård.

Integrativ medicin är samhällsekonomisk

Om våra krav bemöts får vi en optimal, holistisk hälso- och friskvård där vi kan kombinera det bästa från de två världarna. Vi får integrativ medicin.

 • Den alternativa sektorn bidrar till en kraftigt förbättrad folkhälsa
 • Den samhällsekonomiska belastningen inom vården kan kraftigt avlastas
 • Det kan i sin tur leda till fler jobb inom den alternativa sektorn
 • Samhällsekonomin kan i stort förbättras – Vi får ett friskare Sverige

Det är redan realiserat i andra mer moderna länder än Sverige. Se tex exemplet Tyskland där skolmedicin och alternativmedicin är integrerat i vården. Andra exempel är två Osher Centers i USA som tar emot patienter för alternativ vård, ett resultatet av vetenskaplig forskning på integrativ medicin.

Delta i vår namninsamling som är öppen 2013-2015

För människors och samhällsekonomins bästa ger vi dig nu chansen att skriva på en namninsamling för att få riksdag och regering att snarast möjligt momsbefria den alternativa sektorn.

Text: Komplementärmedicinska Riksförbundet

FÖRSÄKRAN & MEDGIVANDE: Ditt namn/epost kommer inte att delas med en tredje part. Du godkänner att Komplementärmedicinska Riksförbundet kan använda ditt namn för att utöva influens på regeringen eller en myndighet för att genomdriva momsfria alternativmedicinska behandlingar. Du ger NewsVoice möjlighet att via mail återkomma till dig för att ge återkoppling eller tipsa om nya namninsamlingar.Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • tack för ett bra initiativ. Jag har precis som i Tyskland alltid valt komplementär medicin i första hand även till mina barn o det har fungerat bra men blivit dyrt förstås men jag har ändå prioriterat hälsan högt, men är naturligtvis glad om detta kunde genomföras.

 • Blev mycket glad när jag såg denna namninsamlingen. Vården har inte kunnat erbjuda mig annat än värktabletter som bryter ner kroppen ännu mer. Allt som hjälpt mig har jag fått betala dyra men väl värda kronor för. Jag har betalat skatt hela mitt liv men den vården som funkar och hjälper mig anses som trams. Att läkare som vet tex placebons kraft dvs tankens kraft inte har haft vett att utnyttja detta tidigare tex är ju bara ett exempel på att de är styrda av läkemedelsföretagen. Akupunkturen har de släppt in och yogan men det tog också sin tid. Dags att se till hela människan och sluta pumpa oss fulla med mer gift och istället hjälpa folk som lider. Jag vill kunna välja vård, ibland kanske jag väljer kirurgen ibland homeopaten o nästa gång massören. TACK! För att ni drog igång det här. Camilla

 • Dessa pessimister har jag hört i 50år, de är väl betalda eller korrumperade av läk.företagen
  samt soc.styrelsen.
  Sture

 • En länk betr Bengts kommentar ovan – det finns många. Tyvärr förekommer det så mycket ‘fifflande’ på internet såväl som i gammelmedia att det inte är lätt att veta vilket som överrensstämmer med egentlig sanning…
  http://www.scienceguardian.com/blog/christine-maggiore-dies-but-not-of-hiv.htm

  För att återgå till frågan — “Om du fick välja mellan den vanliga sjukvården och alternativmedicin – om priset var lika – vad skulle du välja?” — så är detta inte en tävling beträffande vilka behandlingar som är bäst – utan det handlar om PERSONLIGT ANSVAR och FRIHETEN att få välja behandling, vare sig det gäller skolmedicinsk sjukvård eller alternativ hälsovård. För mig, med erfarenhet från båda sidor sas (både i yrket och som patient), är valet enkelt – MÖJLIGHET ATT VÄLJA beroende på situation!

  Det finns de, liksom Bengt, som i alla lägen väljer ‘den vanliga vården’ och det finns de som väljer alternativ vård. Jag hoppas man kommer att ha möjlighet att välja den behandling man föredrar – i en snar framtid.

 • @Janne 22 Mar, 2013 at 14:43
  “Jag skulle gärna vilja ha bevis från verkligheten på det, kan du ge mig exempel på det?”

  Det kan jag hjälpa till med. Det finns en organisation som heter “Alive & Well” som aktivt motsätter sig bromsmediciner för HIV-smittade och anser att de ska använda alternativmedicin istället. Detta har lett till flera människors död, bland annat grundaren själv och hennes dotter.

  • Det är naturligtvis hemskt sorgligt när goda föresatser misslyckas som i de fallen du beskriver Bengt. Men du förstår.. vi som sett Läkemedelsindustrins värderingar i vitögat, tagit del av info om att läkare -som tack för att de skrivit ut visst mycket läkemedel – fått utlandsresor som bonus, upplevt hur företrädare för vården manipulerat folks “sunt förnuft” medvetande så till den grad att folk slutat tänka själva..jag kan ge många exempel på det-sorgligt nog…vi vill på alla sätt försöka rädda folk från de kemikalieförgiftningar som blir följden av intag av dagens läkemedel…Du kanske känner till att det på Apotek finns en tjock bok – och numera finns den även på nätet – som heter Fass. Där beskrivs de läkemedel som finns till försäljning på Apotek i Sverige. Försök där att hitta ett enda läkemedel som inte har en arsenal av biverkningar och då måste du ta andra tabletter/ läkemedel för att balansera detta men det slutar med att du äter jättemycket olika medel som alla har sina biverkningar..En hemsk spiral…vi som känner till detta vill motverka det på alla sätt men det är inte lätt när det inte finns en samlad beskrivning av de komplementära medicinerna och hur de används och även att den rätt utbildade kåren av alternativbehandlare finns för att ge de rätta råden till samma pris som i den vanliga vården. ..Om vi med skattemedel hade kunnat korrigera detta så hade vi nu varit långt på väg i att bättre kunna ta hand om folk och då hade du sluppit dina tvivel Bengt. Om exvis jag skulle berätta min sjukdomshistoria för dig dvs hur jag varit tvungen att betala allt ur egen ficka..sjuk i 20 år av kvicksilverförgiftning av Amalgam..tillbaka i arbetslivet tack vare en duktig Homeopat…det är lätt att få veta det negativa som hänt tack vare att media gillar att rapportera sånt men dom är inte lika duktiga på att hitta det jag/vi vill berätta för dig om dvs hjälp tillbaka till livet av alternativmedicinen..

 • Om jag fick välja mellan den vanliga sjukvården och alternativmedicin – om priset var lika – skulle jag självklart välja den vanliga sjukvården. Jag vill ha riktig medicin när jag är sjuk, inte woo-woo. Riktig medicin som är vetenskapligt testad med bevisad effekt.

  Att “alternativ” medicin ofta saknar bieffekter är inte konstigt då den helt saknar effekt. Woo-woo ska inte momsbefrias, snarare bör den begränsas i lag.

  • Visst är det skönt att veta att man alltid får den bästa vården som går att uppbringa…Ja jag är lite ironisk där för jag äger inte den kunskapen att veta vilken behandling som är den bästa i alla lägen. Så..jag får förlita mig på 1177 och akuten och min vårdcentral….men om det inte hjälper..ska jag bara låta saken bero eller ska jag försöka hitta hjälp på annat sätt= alternativt sätt? jag vet många som inte bryr sig om sin fortsatta hälsa i det läget..för doktorn har sagt…ja doktorn har sagt mycket och ingen som har en Tv kan väl ha missat Ipren-gubben som så länge hoppade upp i rutan och gjorde reklam för Ipren..vad består då innehållet i Ipren av? ..jo Paracetamol och ni som följt med på textTv vet då att många människor blivit väldigt sjuka av Paracetamol…själv är jag av den uppfattningen att jag inte vill äta gifter och måste det vara gift så låt det då iaf vara rätt utspätt…och där kommer vi in på Homeopatin som är just utspädd..Homeopatin har gett mig livet åter..men jag har avverkat många Homeopater på vägen..för man märker ju om en kur inte gör nytta och efter några kurer hos en Terapeut som inte funkar så går man ju vidare och det har jag gjort till jag kände att jag fick hjälp som gjorde mig såpass bra att jag efter ca 20års frånvaro av arbete sakta kunde ta mig mig tillbaka till ett arbetsliv..Det hade jag inte kunnat göra om det inte hade funnits människor som själva blivit hjälpta och därigenom arbetat hårt för att andra sjuka ochså skall få hjälp..HEDER ÅT ER SOM GETT OSS LIVET TILLBAKA:-)

 • Skriver på självklart. Har så många negativa erfarenheter av skolmedicinen, till skillnad från alternativ medicin. Allt är inte svart eller vitt men……

 • Betyder det att vi namninsamlingen är avslutad eller ska vi fortsätta att sprida informationen om den så att flera skriver på?

 • 2495 personer. Listan är överlämnad till de som tog initiativet till namninsamlingen dvs det Komplementärmedicinska Riksförbundet.

 • Kan man inte införa en straffskatt på idioter. De ställer ju till mycket elände. Extra skatt på alternativmedicin skulle kunna fungera som en sådan skatt. Därför borde man höja momsen på alternativmedicin och kvacksalveri. Vi har ju tobak och alkoholskatt

  • Naturligtvis borde man införa straffskatt på idioter men då tycker jag det borde gälla över hela skalan: Då bör det vara straffskatt på Alliansens utförsäljning av allmännyttan samt jobbskatteavdragen som nu tvingar den kommun jag bor i att släcka ned 50% av gatlamporna nattetid och därmed göra det farligare att trafikera vägar nattetid i min kommun. Vad beträffar anders49 så gissar jag att du inte fått den hjälp du ville ha inom det område vi diskuterar vilket jag beklagar,,om det kan vara nån tröst så tog det mig 20 år att hitta en person med de kunskaper som tog mig från bedrövligt sjuk utan framtid till att jag blev friskare och såsmåningom kunde få tag på ett arbete med visserligen en dålig lön under 20papp men ändock en lön. Jag trodde mitt liv var slut och detta pga av att jag som 33åring bara ville åtgärda mina tänder. Hur skulle jag kunna veta att det material som tandläkaren “cementerade” mina tänder med dvs amalgam var förgiftat med kvicksilver som skall förvaras i bergrum och inte en knapp decimeter från min hjärna..20 års lidande och hos vårdcentralen blev jag under alla dessa år mobbad och de skrattade åt mig..”är du sjuk nu igen?”. jag blev så illa tvungen att försöka förkovra mig själv i ämnet och det var inte lätt i ett land som till skillnad mot för tyskland.anser att nästan all alternativbehandling är skräp..I tyskland så finns det vårdcentraler med läkare som utövar bägge delarna där då de anser att de kan bedöma utifrån sin utbildning vilken metod som är att föredra.Här bestämmer ju socialstyrelsen att läkarna inte får-fast en del skulle vilja- använda sig av exempelvis homeopatiska behandlingar eftersom råvaran däri är utspädd så det inte skadar kroppen. Så eftersom det inte finns läkare som utövar detta i Sverige så måste vi ju få tillgång till andra som har utbildat sig inom detta fack..eller vad tycker du? för du tycker väl ändå att vi sjuka ska få ha rätten att bli friska igen och har vi då bara blivit sjukare av läkarnas kemiska mediciner så bör vi väl få möjlighet att bli friskare av ex örtmediciner som är utan kemiska tillsatser.. Jag undrar om du inte skulle vara mera positiv till det jag pratar om utifall du själv är eller har varit sjuk å fått hjälp sen för å bli frisk 🙂 Om du skulle vilja att jag kan hjälpa dig på nåt sätt.så skriv om detta i nästa kommentar..vänligen Mr X .

  • Hej! Tack för detta initiativ!! Jag undrar om folk som är emot oss inser att de 25% pålägg på priset som ska betalas till en “alternativare” i värsta fall utgör ett för stort hinder för den ibland utfattige sjuke. Jag talar av egen erfarenhet.Detta kan göra att det är enklare-ekonomiskt sett-att fortsätta med den konventionella-dödande- medicineringen. Även Alternativterapeufter måste ju ha en chans att överleva med sitt företag, och i Sverige ges inte stora möjligheter till detta om man inte är ett skattetekniskt snille.Jag har med stort intresse tagit del av den förda debatten längre upp på sidan.Jag älskar sådana här debatter och är glad att det nu verkar finnas ett forum för dylika debatter::-) Emellertid så går jag själv nu på “sparlåga” i debatterandet eftersom det, i enlighet med ovan, ju tyvärr bara är bortkastad energi att försöka komma med argument som “biter” på folk med konventionell medicinering som enda saliggörande i tillvaron..Framsynta människor känner ju till att man istället ska försöka höja sin positiva energi och det gör man inte i kontakt med “vetenskapare”..Jag kommer alltid att förundras över läkares otroliga “makt” över folks medvetande. Jag bor i en av Sveriges största städer och har under årens lopp kommit i kontakt med många människor som dött i cancer. jag har angett alternativa vägar, men de är som besatta av doktorns ord…”läkaren säger att det inte finns nåt mera att göra..” ochså ger folk bara upp..helt otroligt..varför inte prova egna initiativ som jag gjort.Om jag är sjuk behöver jag inga vetenskapliga tester av alternativmedicinska mediciner eller “göranden”..jag har sunt förnuft och förmåga att läsa..jag kan känna av om folk vill mig väl eller inte..av de som vill mig väl har jag lärt mig mycket..detta är möjligt för alla vad jag kan förstå..det är så tragiskt att så många har dött här i stan bara för att de inte litade på att de själva hade förmåga att hjälpa sig. Så man får väl säga att de som motarbetar oss har lyckats..alla ska hylla läkemedelsindustrin utan att se till dessa produkters innehåll och skadeverkningar..hemskt..jag “arbetar”stenhårt med att väcka folk till medvetande om sin egen möjlighet att bättre påverka sin framtid och skulle gärna öppna”eget” men efter att ha läst en bok i starta eget så inser jag att det formella med företaget skulle beröva mig kraften jag skulle behöva ge mina patienter..så det där har dom ordnat bra med det offentliga som ger “vård” för nån 100lapp och på så sätt tvingar alternativare att bli ett dyrt alternativ..till er ovan som inte fattat det här med alternativen vill jag säga att…lugn..ni kan behålla er offentliga vård för er själva..vi behöver bara utnyttja den kirurgiska delen när vi bryter benet etc men hjälp oss med att ta bort momsen så vi har råd att gå till våra egna(!) “läkare” så ska ni slippa ha med oss att göra i fortsättningen..jag lovar :-)..

 • En variant kan vara att låta alla människor välja vilken typ av vård den vill ha subventionerad – skolmedicin eller alternativ medicin och låta den del av skatten som idag går till skolmedicin istället gå till alternativmedicin (om man nu väljer det).
  Ytterligare ett alternativ kunde vara att ingen vårdform subventioneras alls. Man kan istället teckna försäkringar eller låta en viss % av bruttoinkomsten automatiskt gå till ett vårdkonto.
  Jag föredrar någon av dessa varianter framför att tvinga skeptiker att betala skatt som går till deras favorithatobjekt.

 • För mig är namninsamlingen i högsta grad viktig, eftersom jag tror på PERSONLIGT ANSVAR och FRIHETEN att få välja vilken slags benhandling eller terapi jag vill ha. En tillvaro där några få myndigheter har total kontroll över terapier, behandlingar, kosttillskott etc och t o m vilken mat som finns att köpa i butikerna vore en total mardröm!! Tror många skulle känna ”Stoppa världen, jag vill stiga av!” om Big Pharma, Big Food och resten av ”follow the money” -gänget får hållas… 🙁 … Så tack för listan! 🙂

  • Mayne, det är ingen som hindrar dig att ta ditt personliga ansvar och försvara din frihet att välja vilken behandling du vill ha. Men att säga att det ska vara skattefinansierat, dvs be mig och alla andra att betala för det, det är en helt annan sak.Det är inte en mänsklig rättighet att få sina val betalda.

 • Jag ser det som en nödvändighet att så många människor som möjligt skriver på din namninsamling, Sassersson, eftersom allt för många människor i dag ännu inte insett att exempelvis en sådan enkel sak som en livsstilsförändring – genom anpassad kost/diet, kosttillskott och rörelseaktivitet – kan ge enormt många av våra barn och ungdomar med psykisk ohälsa hälsan åter <3

  Eftersom BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, i dag tycks uppfatta komplementär medicin – Integrativ medicin som det bör heta eftersom detta självklara bemötande bör inflikas i dagens sjukvård – mer som ett hot än som ett komplement så kommer dessvärre allt för många barn och ungdomar att offras inom medicinens värld innan anpassad kost och rörelseaktivitet får ett erkännande från sjukvården och det, mina vänner, är något som jag ser som ett starkt brott mot de mänskliga rättigheterna och mot Agenda -50!

  Här under ett exempel på hur en liten kille som, genom de de gifter och brister vi i dag omger våra barn och ungdomar med, fått sådana svåra störningar på området känsel, Human Haptic Perception, att han varken kan tala eller ägna sig åt livets dagliga aktiviteter och relationer. Med hjälp av anpassad kost/diet och kosttillskott kommer han så åter till medvetenhet om sig själv och sin omvärld! Hans störningar är inom loppet av tre veckor, tack vare den biokemiska balans som den komplementära kunskapen gav honom möjligheter till, i stort sett utsuddade; de opioida peptiderna, kvicksilver mm. har således tagits bort ur hans kropp och ersatts med bättre saker än så!
  Den här killens symptom på biokemisk obalans – liksom de symptom som i dag ses som psykos, schizofreni och liknande – ligger ytterst på den gren som idag ses som symptom på neuropsykiatriska och psykiatriska samt en del neuromuskulära diagnoser trots att minst hälften egentligen hör till diagnoser som förgiftnings- och bristsymptom!

  Således var det inte autism – utan förgiftnings- och bristsymptom: http://youtu.be/aEw0Y5LJ6vg

  Tack för att du öppnat upp med denna otroligt viktiga namninsamling, Torbjörn Sassersson!

 • God morgon Tengil. Som jag skrev i mitt första inlägg till dig så är detta min personliga uppfattning men jag tror dock att de övriga delar min uppfattning ganska bra då detta är en ganska vanlig och normal tolkning av natur/Alternativmedicin. Så nu har du fått svar även på det, vore trevligt om du även kunde besvara mina tidigare frågor.

  Det var intressant att du förde in oss på ämnet healing och cancer – jag tackar allra ödmjukast för att du förde in oss dit i denna diskussion. Här i västerlandet arbetar skolmedicinen enbart med skadliga giftiga behandlingar som cellgifter, strålning osv. Årligen skadas samtliga av dessa, vissa mer och vissa mindre samt att många även dör. Är detta bra tycker du? När det istället finns giftfria naturliga behandlingar som INTE ger skadliga biverkningar och som skulle kunna rädda livet på det stora flertalet patienter. Jag rekommenderar dig att läsa mer på FB-tråden och övriga artiklar som Torbjörn lagt upp om detta, hur folk blivit naturligt friska.
  Tillbaka till ämnet healing och cancer som du tog upp. Här i Sverige är det som bekant förbjudet att behandla cancer med healing. Det är dock något helt annat i t.ex Kina som jag referererar till här. Där är det bara en ren teknik att bota cancer med healing och betecknas inte som ett mirakel som det skulle göras här. Se denna video hur en kvinna med en svår elakartad cancertumör blir frisk från den på enbart 3 minuter av tre kraftfulla healers. Observera hon hade dött av cancern om hon fortsatt med skolmedicinen som inte kunde få bukt med den, det var därför hon sökte hjälp i Kina.
  http://m.youtube.com/watch?v=ufVjdvRw4LM

  Observera Tengil, detta kan användas till all sorts sjukdomar som det står i rubriken ovan. Nu förordar kanske inte jag alla sjuka medborgare i Sverige healing som första åtgärd utan vill bara påvisa dess fantastiska effekt när den utövas av personer med rätt kunskaper.
  I Sverige vet jag inte om det finns utbildade människor i denna form av healing, det får du själv kolla upp om du har intresse av det. Observera även att jag själv inte jobbar med healing även om det handlar om olika former av energitransformationer i alla former av behandlingar (även skolmedicinska) då allting enkom är energier.
  Sjukdom är ingenting annat än obalans i våra olika energisystem vi har i våra kroppar, som även påverkas av alla andra energier. Alla människor är olika individer och reagerar annorlunda därför är det viktigt att ge varje människa det som den behöver vilket vi inom alternativmedicinen gör till skillnad från skolmedicinens somatiska behandlingar där alla behandlad lika vid samma sjukdomstillstånd.

  Människan är alldeles för komplex för att vetenskapligt kunna förklaras i sin helhet och den är nog fortfarande långt ifrån helt utforskad både andligt och vetenskapligt. Det man dock kan säga är att man under många tusen år tillbaka i tiden kommit fram mycket intressanta och väl fungerande synsätt på människans olika energisystem som styr människors hälsa.
  Skulle vi här i västerlandet också använda oss betydligt mer av detta skulle vår hälsa och samhällsekonomi se BETYDLIGT BÄTTRE ut.
  Här har vi snart inte en enda genuint frisk människa kvar efter allt pillerknaprande medan det råder precis motsatt förhållande hos naturfolken dit inga kemiska syntetiska piller tack o lov inte har nått än. De håller sig friska av naturens apotek och naturliga behandlingsmetoder, något som vi här också borde eftersträva i betydligt större utsträckning för att förbättra vår allt sämre folkhälsa och samhällsekonomi som håller på att knäckas helt av skolmedicinens imperium som hotar hela vår existens på sikt.

 • @ Tengil
  Jag ska ge min syn på saken, är med i styrelsen för Komplementärmedicinska Riksförbundet, kan inte ensam nu svara för hela förbundet utan detta är min personliga åsikt. De terapeuter som ska få vara med och inkluderas i detta ska ha en av något förbund godkänd utbildning inom respektive alternativmedicinsk terapi. Förbundens krav kan du läsa på respektive förbunds hemsidor. Till Alternativmedicin hör de terapier och behandlingsformer som är av icke skolmedicinsk art och som har dokumenterad effekt genom verklighetsbaserade behandlingar.

  Du verkar vara av den art av människor som försöker inbilla, både dig själv och andra människor, att man vetenskapligt kan bevisa allting som påverkar hälsan hos människor. Har man lite kunskap och medvetenhet så inser man ganska så snart att det inte är möjligt och går vare sig man vill eller inte. Livet, vilket är det som vi alla lever och som påverkar vår hälsa i olika riktningar, låter sig inte vetenskapligt bevisas helt enkelt.
  Skolmedicinen sitter i samma båt, vilket du även är mycket väl medveten om, långt ifrån alla era behandlingar är vetenskapligt bevisade.

  Inom alternativmedicinen använder, och har vi använt oss av fallstudier, i de flesta fall sedan många tusen år tillbaka med mycket goda resultat (folk har blivit genuint friska).
  En stor del (mycket stor ofta) av all forskning som bedrivits på vetenskaplig nivå inom skolmedicinen har blivit köpt av köpta forskare och det har framkommit mycket bevis för allt lurendrejeri inom den branschen. Läs bara Ulf Ravnskogs senaste bok ‘Forskningsfusket – så blir du lurad av kost och läkemedelsindustrin, du kan även läsa boken Piller och profiter m.fl.
  Hur ser du på det? Är det säkert och bra för patienterna?

  Det speglar sig likaså i verkligheten där minst 3000 människor dör varje år av biverkningar och skolmedicinska behandlingar. Vore den så bra och säker som du försöker påskina borde väl ingen människa behöva dö eller bli skadad? Tycker du det är okej?

  Hur ser det ut inom alternativmedicinen då? Ja såvitt jag känner till har ingen människa dött här av alternativmedicinska behandlingar. Däremot har många, väldigt många människor återfått hälsan och blivit genuint friska. Det finns naturligtvis även oseriösa i vår bransch men som jag nämnde tidigare så kräver vi godkända utbildningar av de som ska få vara med i detta, för att undvika att människor blir lurade och far illa.

  Sen läkemedelsindustrin kom till världen har de kroniska sjukdomarna eskalerat till ofattbara siffror, det finns snart inte en enda genuint frisk människa kvar sen folk började knapra i sig alla piller (som de måste göra för att inte bli sjuka). Detta Tengil talar sitt eget tydliga språk och inte ens du kan förneka detta för då ljuger du oss allihopa rakt i ansiktet.

  • Du förefaller vara en något förvirrad individ Janne. Cirka 75 % av ditt inlägg består av text som inte är relaterat till mitt inlägg. Ärligt talat tycker jag ditt inlägg är ganska otrevligt formulerat, med tanke på att mitt eget inlägg knappast kan anklagas för att ha en dålig ton. Är det sanktionerat från det Komplementärmedicinska Riksförbundet att du beter dig såhär? Anser du att det stärker er sak att du beter dig som du gör?

   Men tack för ditt svar i alla fall. Om jag förstår det hela rätt så menar ni att ert förslag enbart ska gälla fysiska behandlingar utförda av någon av en alternativmedicinsk utövare och inte alternativmedicinska preparat eller föremål? Är detta korrekt?

   Nu orkar jag inte bemöta allt i ditt resterande inlägg, eftersom det är irrelevant för min inledande frågeställning, men några utvalda delar känner jag ändå ett behov av att svara på:

   Du tar upp sk falltstuider: Nu vet jag inte riktigt vilka kunskaper du har gällande hur man bedriver forskning, men fallstudier/anekdoter är ett väldigt osäkert sätt att kontrollera om något fungerar eller inte. Dels påverkar ju placeboeffekten utfallet, men även kroppens förmåga att läka sig själv och andra faktorer.

   Om ni menar allvar med er mening: “Vi kräver att alternativmedicin av regering och myndigheter likställs med traditionell sjukvård”, så måste ju såklart även era behandlingsformer genomgå placebokontrollerade dubbelblindade kliniska studier precis som merparten* av skolmedicinens läkemedel/behandlingsformer.

   Vidare förstår jag inte riktigt hur du menar när du skriver att vissa alternativmedicinska behandlingar inte går att undersöka vetenskapligt. Jag ser personligen inga större problem att undersöka de alternativmedicinska behandlingsformer som jag känner till… Skulle du möjligtivis kunna ge ett konkret exempel?

   * Jag skriver merparten eftersom vissa behandlingar inte går att dubbelblinda eller oetiska att behandla med placebo(kirurgi, psykologi mm)

   • Du avsätter ett helt stycke för att förringa den person du frågade och fick svar av.
    Du verkar vara en person, som vill sprida negativ propaganda mot komplementärmedicin av skäl, som inte har med patienters bästa att göra. Du förringar fallstudier, som berättar om hur det blev i den verklighet man kan bedöma. Du antyder att den du frågade har för lite kunskap? Du menar att placebo effekten bara finns i samband med komplementär medicin? Du ger inget uttryck av omtanke om patienterna som blev friska eller om de presumtiva patienter som skulle kunna bli botade av komplementär medicin.

    • Eftersom din kompis Janne skriver mindre smickrande och ovidkommande saker mig utan någon egentlig anledning kände jag mig tvungen att påtala detta. Det är väl inte speciellt konstigt? Min inledande fråga var knappast otrevligt formulerad eller ovidkommande i sammanhanget.

     Jag förringar inte fallstudier, men de är ett väldigt opålitligt sätt att utröna om en behandling fungerar eller inte. Om man inte förstår detta så har man inte så mycket kunskap om den vetenskapliga metoden. För att förklara detta mer pedagogiskt kan jag ge dig ett exempel:

     Person A är förkyld. Mot denna förkylning tar person A alternativläkemedlet X. Efter en vecka har person A tillfrisknat. Kan man då dra slutsatsen att det var alternativläkemedlet X som gjorde att person A tillfrisknade?

     Svaret är självklart nej. Läkemedlet kan ha bistått vid tillfrisknandet, men det kan också ha varit så att läkemedlet varit helt verkningslöst och att det var kroppen som själv läkte ut förkylningen.

     För att säkerställa att X verkligen har en effekt skulle man behöva anordna en studie med fler personer och dela upp personerna i två grupper. Den ena gruppen skulle man ge läkemedlet X, medan man skulle den andra gruppen sockerpiller. Sedan skulle jämföra resultatet mellan de två grupperna och se om X gjorde att man tillfrisknade snabbare. Då skulle man få ett ENORMT mycket tillförlitligare resultat än om man bara utgått från den enskilda fallstudien. Håller du inte med mig om detta?

     Självklart inverkar även placeboeffekten vid skolmedicinska behandlingar. När man testar riktiga läkemedel lägger man stor vikt vid att den INTE ska påverka resultatet gällande ett läkemedels eller behandlings verkan.

     Det är såklart bra om folk blir friska, men samtidigt tycker jag det är väldigt viktigt att behandlingarna säkerställs att de fungerar innan de erbjuds till patienterna. Det kan ju gå väldigt illa om man behandlar sig med en verkningslös behandling om man har en allvarlig sjukdom. På denna sajt kan du läsa om massor av fall där folk som besökt alternativa utövare farit illa: http://whatstheharm.net

     • Försök nu inte! Börjar från slutet. Hur många som farit illa av skolmedicin har inte heller dokumenterats fullständigt, men det finns en förödande beräkning bl.a. i USA.

      Placebo, vad är det? Ja man säger i skolmedicinen bara ordet, men man gömmer eller glömmer medvetet kroppens självläkande egenskaper. Där har man mycket att lära av den komplementära medicinen. Den som fungerade innan man mätte något och innan vetenskapens evidens-baserade intåg. Inom skolmedicinen är man inte benägen forska på medicin som ger kroppen stöd att självläka vilket komplementärmedicinen under lång tid är utvecklad för.

      Förstår du att person A fortsätter ta medicin X för att senaste gången gick det bra? Om det då går bra andra, tredje, fjärde gången, varför skall man tvivla då? Berätta gärna varför man skall tvivla använda det som gick bra sista 1-4 gångerna.

      Fallstudier har skolmedicinen medvetet förringat utan hänsyn till patienterna. Det ger ju inga pengar!

      Jag svarar inte på första stycket. Det är självdokumenterat och verkar inte så smickrande för dej. Jag klagar ändå inte.

   • Tengil jag är inte det minsta förvirrad men tydligen blev du ganska förvirrad eftersom du valde att inte svara på de frågor du inte hade några bra svar på eller som du helt enkelt inte kunde svara på. Det är tragiskt att du har snöat in helt på det vetenskapliga paradigmet och verkligen tror benhårt på att allt som inte vetenskapligt kan bevisas ‘inte har någon effekt’. Jag har läst inlägg av dig tidigare i olika forum och du har tyvärr inte förändrat dig något utan maler vidare på i dina gamla hjulspår.
    Vi talar inte samma språk och detta leder ingen vart, du är helt låst vid ditt vetenskapliga tänk och så länge du gör det så kommer det inte kunna leda till något positivt.

    Du ska veta att det är bara en försvinnande liten del av vår fysiska verklighet som vetenskapligt kan bevisas, det är någonting som vi alla måste leva med oavsett om vi vill eller inte. I min värld är det viktigaste att människor blir friska oavsett om de blir det av någon metod som vetenskapligt kan bevisas eller inte, likaså tror jag de flesta andra tycker likadant men tydligen tycker du annorlunda.

    Så fallstudier är ett osäkert sätt att mäta om något fungerar eller inte? Hör och ser du hur dumt det låter?? Om en människa blir frisk av en metod, är han då det inte om det vetenskapligt inte går att bevisa? Det beror vidare på Placeboeffekt och kroppens förmåga att självläka skriver du, där slog du huvudet på spiken Tengil! För att kunna bli genuint frisk måste kropp och själ få läka naturligt, självläka, och tankens kraft (Placeboeffekten) har ibland stor effekt både vid skolmedicinska och alternativmedicinska behandlingar. Det är alltså fel att bli frisk med tankens kraft oavsett skol el altmed behandling?

    Ett konkret exempel på en behandling som inte vetenskapligt går att bevisa är t.ex.healing och distanshealing, hur har du tänkt dig att forska vetenskapligt på det? Folk som varit dödssjuka blir genuint friska plötsligt vid vissa behandlingar av vissa kraftfulla healers, det finns dokumenterat i åtskilliga böcker. Är inte det fantastiskt?

    Livet är så ofantligt mycket större än som vetenskapligt kan bevisas! Ju mer öppen man är desto mer kommer man upptäcka och ju mer man låser in sig desto mer begränsat blir livet, naturlagar som ingen kan rucka på…

    • God kväll Janne. Låt mig börja med att säga att jag såklart kan bemöta din andra frågor, men i ärlighetens namn känns det ganska poänglöst och jag var heller aldrig ute efter att hamna i någon större diskussion med dig. Min inledande fråga var tydligt avgränsad och egentligen det enda jag undrade över. Att du sedan spann iväg åt alla möjliga håll är ju liksom utanför min kontroll.

     Angående fallstudiers dåliga tillförlitlighet se mitt tidigare inlägg till din vapendragare Ruben. Om du fortfarande inte förstår varför fallstudier är otillförlitliga efter att ha läst detta finner jag vidare diskussion med dig fullständigt poänglös.

     Varför skulle det vara problematiskt att testa healing? Du får nog precisera dig lite. Jag skulle säga att det går alldeles utmärkt att testa healing vetenskapligt. Anordna en studie med två grupper, varav den ena gruppen får healing, medan den andra inte får någon “behandling” alls. För att säkerställa att resultatet blir så tillförlitligt som möjligt är det viktigt att försökspersonerna förblir omedvetna om de får riktig behandling eller inte(kallas blindning). Efter avslutad behandling kan man sedan undersöka om healingen påverkade försökspersonerna i någon positiv riktning. En viktig sak att beakta är dock att man redan från början formulerar en tydlig hypotes gällande vad som kommer att räknas som ett positivt resultat. Ett exempel på en sådan skulle till exempel kunna vara: “Kommer statistiskt signifikant fler cancerpatienter* att överleva som får healing än de i kontrollgruppen?”

     Det har för övrigt gjorts vid ett flertal tillfällen som du kan läsa om här: http://dmitrybrant.com/2007/09/05/the-non-science-of-lynne-mctaggart (scrolla ner till “Return to reality”)

     Tyvärr verkar de flesta resultaten vara negativa, vilket pekar på att healing är verkningslöst.

     * Förutsatt att de får likvärdig behandling utöver healingen

 • Jag undrar en sak: Om detta förslag skulle bli verklighet, hur är det tänkt att man ska definiera vad som är alternativmedicin och vad som inte är alternativmedicin? Alternativmedicin innefattar en massa olika saker och dess utövare hävdar oftast att deras produkter har en massa påstådda effekter utan någon egentligen evidens. Rent teoretiskt borde man om detta förslag blir verklighet kunna sälja till exempel matvaror som alternativmedicin, så länge man paketar och marknadsför dem som alternativmedicin och därmed slippa momsen.

  Finns det någon från det Komplementärmedicinska Riksförbundet som kan förklara hur ni tänkt gällande detta?

  ***

  För övrigt gillar jag denna mening:

  “Vi kräver att alternativmedicin av regering och myndigheter likställs med traditionell sjukvård.”

  Det vore mycket bra om den alternativmedicinska vården innefattades av samma krav på till exempel kliniska studier som skolmedicinen. Detta förslag borde ni aktivt arbeta för att få igenom.

 • Det finns små gnistor av hopp här och där. I Värmland kan det börja hända något. Nu är ju det ett av de landsting som hamnar i botten i de flesta undersökningar, så vad som än händer så borde det bli lite bättre, men det kan vara så att detta totala mörker också ger utrymme för förändring eftersom “nånting måste hända”.

  Två av de sex landstingsråden är för alternativ i vården, en är tom alternativterapeut själv. Motståndet är utbrett i organisationen där rädd vårdpersonal med stirrande blick kör mantrat “evidensbaserad medicin” så fort förändring förs på tal. Det finns många som stödjer alternativ, men det får man bara veta i informella personliga samtal.

  Vården verkar på många sätt ha blivit en värld i sig, med sitt eget paradigm som dåligt överensstämmer med efterfrågan och behov. Det är väl politisk påverkan som krävs eftersom huvudmannen är politiskt styrd och landstingen har stor makt över hur vården utformas.

  Jag är inte medlem men tänker åka på Sjukvårdspartiet i Värmlands årsmöte på söndag. De har i alla fall tagit stora skutt framåt för att få upp frågan på bordet.

 • Intressant! Men jag har en fråga, var finns den oberoende vetenskapliga forskningen som bevisar att alternativ medicin fungerar? Mig veterligen finns ingen sådan. Anser ni på fullaste allvar att vi ska utsätta sjuka människor för behandlingar som riskerar att INTE ge effekt och än värre – behandlingar som som kan vara direkt farliga? Skall vi dessutom subventionera sådana behandlingar? Hur tänker ni? Det skulle vara mkt intressant att veta ert resonemang kring detta.

  • Men du, var finns den oberoende vetenskapliga forskningen som bevisar att skolmedicin fungerar?

   Bortsett från allt forskningsfusk inom skolmedicinen som medierna i ökad omfattning rapporterat om på senaste tiden, så är svaret på min fråga, bla PubMed.

   Svaret på din fråga om var den oberoende vetenskapliga forskningen som bevisar att alternativmedicin fungerar, är också PuMed. Utöver det finns 100-tals institutioner i Öst som forskat länge på medicin. (kom ihåg att begreppet “alternativmedicin” är uppfunnet av oss i väst)

   1. En mer intressant fråga till dig Åsa är: anser du på fullaste allvar att vi ska låta utsätta befolkningen för läkemedelsindustrins kemiska preparat (som de felaktigt kallar “läkemedel”), preparat som ofta är baserad på ovetenskapliga studier, pga vinstintressen?

   Hur tänker du där?

   2. Och hur anser du att vi ska göra med alla skolläkare som förts bakom ljuset av läkemedelsindustrin eftersom de trott på forskningen som i själva verket var fusk?

   3. Är du läkare eller har du studerat biologi, anatomi, medicin?

   4. Är du Doktor Åsa?

  • Åsa, eller vem du än nu är… Du skriver att alternativmedicinska behandlingar riskerar att inte ge effekt och kan vara direkt farliga. Jag skulle gärna vilja ha bevis från verkligheten på det, kan du ge mig exempel på det? Hittills har jag inte träffat någon som vare sig dött eller blivit skadad av någon naturlig alternativ behandling, har bara träffat människor som skadats av skolmedicinska behandlingar. Vad vet du om Alternativmedicin överhuvudtaget?

   3000 människor dör varje år av biverkningar och skolmedicinska behandlingar, HUR stort mörkertalet är vet ingen, troligen är det betydligt högre. Tala om att kasta sten i glashus!

 • Det bästa är att låta alla vof idioter vara ifred och låta dem tugga i sig sina kemikalier så kommer de långsamt utplåna sig själva.

 • Men hallå där… Vet ni inte om att placeboeffekten blir lägre om priset sjunker? Helt poänglöst att momsbefria alternativmedicin eftersom en sådan åtgärd bara skulle medföra man inte ens upplever ett förbättrat hälsotillstånd.

 • Hur många beslutande politiker i tex Landstinget vet något om mäniskokroppen eller näringslära tex. STÅ på dig T. Sassersson

 • Bra undersökning. Men det är inte läkarna eller annan vårdpersonal som ska ge oss alternativmedicinska behandlingar.
  Sen tycker jag att skattesubventioneringen av vården borde tas bort.

 • Momsen mums för politiker. Ett av få verktyg som de kan härja med – ofta utan att störas av EU. P-O Edin utredde momsen för drygt tio år sedan. Han föreslog en enhetlig moms, det skulle snitta på 21 procent för att dra in lika mkt pengar. Men politikerna ville inte välja bort ett av sina favoritverktyg. Med färre konstiga regler skulle antalet riksdagsmän kunna halveras. Momsen snedvrider – både inom hälsa, kultur och ja kanske de flesta områden. I väntan på en enhetlig moms har jag skrivit på namnlistan. Christina Doctare ville ju ha ett BOT-avdrag likt ROT och RUT. Staten bör inte som nu bestraffa egenvård.

 • Initiativet kommer helt från Komplementärmedicinska Riksförbundet och jag är glad att de valt NewsVoice som plattform för att skapa en förändring.

  Andra förbund är välkomna att testa liknande opinionbildande projekt.

  Det är inte bara myndigheterna, SVT, Sveriges Radio, DN, SvD etc som har ensamrätt att syssla med opinionsbildning och folkbildning.

  Folket kan med sin överlägsna totala kompetens och erfarenhet kunskapsutveckla samhället mycket bättre. 😉

 • Tack för det här fantastiskt efterlängtade initiativet! När det väl går upp för politikerna hur mycket pengar samhället kan spara på att erbjuda fler alternativ än skolmedicinen, DÅ kommer det att hända grejer :-). Jag delar länken direkt!

 • Tack för att du gör det du gör Torbjörn! Du skriver om det många av oss bara tänker på (eller får oss att tänka på tack vare ditt engagemang).

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *