SVT: Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en bluff – Regeringen agerar inte

5
504
Peter C. Gøtzsche
Peter C. Gøtzsche. Pressfoto

Peter C Gøtzsche som är läkare och professor på Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en ren bluff i en intervju för SVT ikväll [20/3, kl 21:12]. Anders Tegnell på Smittskyddsinstitutet sågas. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad 22:30, 20 mars 2013

“Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som vad vi vet inte är bättre än en aspirin. Det tycker jag är stöld”, säger Gøtzsche till SVT.

Tamiflu marknadsförs av den schweiziska läkemedelsbolaget Roche. Cochraneinstitutet anser nu att Europas regeringar, som investerat 10-tals miljarder kronor på inköp av Tamiflu i förebyggande syfte, ska kräva skadestånd av bolaget. Redan 2012 avslöjade Cochraneinstitutet att flera studier på Tamiflu mörklagts visat att Tamiflu är värdelöst.

Cochraneinstitutet är ett välrenommerat institut och en världsomspännande sammanslutning av forskare som oberoende av läkemedelsbolag granskar vaccin och andra läkemedel. Institutet har vid flera tillfällen riktat kritik mot Tamiflu och studerat effekterna av den verksamma substansen oseltamivir.

Regeringen tänker inte göra någonting – vilket var att vänta

NewsVoice kommentar: I inslaget meddelar SVT att regeringens respons på avslöjandet är att regeringen har förtroende för den bedömning som svenska myndigheter har gjort. Med andra ord tänker inte regeringen agera för att utreda hur bedrägeriet tog form. Ingen på Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet kommer att ställas till svars. Skattebetalarna kan känna sig blåsta på enorma belopp.

Det betyder att det är fritt fram för de svenska myndigheterna att deltaga i samma typ av bedrägeri igen i samarbete med läkemedelsindustrin även i framtiden. Myndigheterna kan alltså återigen inköpa kvacksalverimedicin för miljardbelopp till ingen nytta eller till skada för svenska folket. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Linda Karlström
20 mars 2013 kl 23:18

I detta sammanhang passar det bra att titta på Kalla Fakta från 2010:
http://www.tv4.se/kalla-fakta/avsnitt/avsnitt-8-116934
“Del 8 av 12. Reporter Per Hermanrud granskar de stora inköp som gjorts av medicinen Tamiflu för svenska skattepengar. Flera ledande medicinska experter ifrågasätter beslutet och de menar att effekterna av medicinen är kraftigt överdrivna.”
Jag har refererat till detta program i introkapitlet i Vaccinationer:risker och skador. Annika Linde figurerar en hel del i programmet och Kalla Fakta avslöjar att Annika Linde personligen deltagit i reklamkampanjer för Tamiflu samtidigt som hon fattat beslutet att Sverige ska köpa in Tamiflu. På frågan om hon fick betalt av Roche svarar Linde: “Jag minns inte.” Det visar sig sedan att Roche betalat stora summor till Smittskyddet, pengar som gått till bland annat personalfester. Skål Annika Linde!

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  Linda Karlström
20 mars 2013 kl 23:27

Finner inte ord. Räcker det med att man inte minns numera?

Polisen: Rånade du just den här banken?

– Minns inte.

Polisen: Ok då kan du gå hem. Vänta, glöm inte den här stora väskan med alla pengarna.

Kris
Kris
Gäst
Reply to  T. Sassersson
21 mars 2013 kl 09:29

Heja Linda !
Tack o Lov för dessa Wistleblowers !

Helge
Helge
Gäst
Reply to  Kris
21 mars 2013 kl 14:13

Jag tycker det borde göras en lista på de statliga inrättningar, som slarvar bort mest skattepengar.

Här är nog en topp kandidat.

Janne
Reply to  Helge
21 mars 2013 kl 14:54

Vilken suverän idé! Torbjörn, vad tror du om att göra en sådan lista och publicera i en artikel? Tror den kommer bli mycket välbesökt isåfall !!