SVT: Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en bluff – Regeringen agerar inte

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 mars 2013
- Torbjörn Sassersson
Peter C. Gøtzsche
Peter C. Gøtzsche
Peter C. Gøtzsche. Pressfoto

Peter C Gøtzsche som är läkare och professor på Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en ren bluff i en intervju för SVT ikväll [20/3, kl 21:12]. Anders Tegnell på Smittskyddsinstitutet sågas. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad 22:30, 20 mars 2013

“Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som vad vi vet inte är bättre än en aspirin. Det tycker jag är stöld”, säger Gøtzsche till SVT.

Tamiflu marknadsförs av den schweiziska läkemedelsbolaget Roche. Cochraneinstitutet anser nu att Europas regeringar, som investerat 10-tals miljarder kronor på inköp av Tamiflu i förebyggande syfte, ska kräva skadestånd av bolaget. Redan 2012 avslöjade Cochraneinstitutet att flera studier på Tamiflu mörklagts visat att Tamiflu är värdelöst.

Cochraneinstitutet är ett välrenommerat institut och en världsomspännande sammanslutning av forskare som oberoende av läkemedelsbolag granskar vaccin och andra läkemedel. Institutet har vid flera tillfällen riktat kritik mot Tamiflu och studerat effekterna av den verksamma substansen oseltamivir.

ArcanumSkolan 2024

Regeringen tänker inte göra någonting – vilket var att vänta

NewsVoice kommentar: I inslaget meddelar SVT att regeringens respons på avslöjandet är att regeringen har förtroende för den bedömning som svenska myndigheter har gjort. Med andra ord tänker inte regeringen agera för att utreda hur bedrägeriet tog form. Ingen på Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet kommer att ställas till svars. Skattebetalarna kan känna sig blåsta på enorma belopp.

Det betyder att det är fritt fram för de svenska myndigheterna att deltaga i samma typ av bedrägeri igen i samarbete med läkemedelsindustrin även i framtiden. Myndigheterna kan alltså återigen inköpa kvacksalverimedicin för miljardbelopp till ingen nytta eller till skada för svenska folket. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq