Ett kall står över vinst

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 april 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Häromkvällen träffade jag gamla vänner och vi hade långa samtal om meningen med arbete och företagsamhet. Detta utifrån en diskussion om vinster i vård och skola.
Min uppfattning är att människan i gemen drivs mer av lust och meningsfullhet än lön och bonusar. Dock de som drivs av vinstbegär tycks alltför ofta kunna hamna i positioner där de kan utnyttja och pungslå dem som har ett kall.
Jag anser en konstruktion med vinstdrivande företag i skola och vård vara direkt kontraproduktiv och destruktiv. Fakta från en stor OECD undersökning på 65 länder stöder en sådan uppfattning, PISA 2009.
Svenska 15-åringars läsförståelse och kunskaper i matematik har försämrats sedan 2003 då Sverige låg över snittet och i topp inom vissa områden. Alliansen tog över 2005 och tvingade fram världens mest radikala och liberala friskolesystem.

Jan Björklunds politik har fått allvarliga konsekvenser.

Elevernas kunskapsnivå har sänkts katastrofalt, lärare flyr skolan och rektorer byts så ofta att de knappt hinner säga hej innan det kommer en ny. Lusten att lärare förmedlas av en lärare som tycker om sitt arbete och som älskar att se elever växa i kunskap och självförtroende. Idag är det tvärtom så att “Elevers lust att lära minskar med tiden i skolan“.
Nåväl tillbaka till diskussionen. Samtliga menade att meningen med arbetet var just vinst och jag frågar mig hur man tror att samhället lyckats driva skolor och sjukvård i alla år utan andra vinstmål än hälsa och kunskap.
Tidigare kallades lärar- och sjukvårdsyrken “kall”.
Vad hindrar från att det fortfarande är så? Ja egentligen är varje yrke som någon anser vara drömyrket ett kall. De allra flesta väljer “kallet” framför att tjäna massor av pengar. Meningsfullheten står över vinster.
De enda som kan tjäna extremt grova pengar på människor som drivs av sitt kall är cyniska utnyttjare. Och jo de finns överallt. Därför måste samhället skydda sådana områden där människorna är utsatta.
All sådan verksamhet där barn, patienter, vårdnadstagare och även arbetslösa är i beroendeställning ska vara öppen, transparent och under omutbar samhällsstyrd kontroll och revision. En samhällsgranskande institution ska också ha mandat att snabbt kunna vidta åtgärder och sätta in adekvat kompetens när man upptäcker oegentligheter. Jo för de kan inträffa oavsett vem som driver en verksamhet.
Som egen företagare i över 40 år har jag själv varit väldigt noga med att dela lika. Det innebär att jag ibland har fått tala om för dem jag jobbat med att de ska ta mer betalt av mig.
Ibland innebär det att vi inte kommer att tjäna någonting och då får alla vara med på lika villkor. Även det funkar om man litar på varandra.
Men jag kan med stor visshet säga att de allra flesta drivs av lusten till det meningsfulla och när det sammanfaller med intäkt så är lyckan gjord. Denna lycka kan bara bli fullständig om man samtidigt delar den med alla som medverkar och aldrig utnyttjar situationen på ett omoraliskt sätt. Om man lyckas med detta genom ärlighet och hög moral och samtidigt tjänar mycket pengar så är också det en framgång. Men för mig har aldrig pengar varit drivkraften.
Samtidigt har jag lärt mig att ibland finns det de som anser ideellt arbete vara mindre värdefullt. Efter att tränat fotbollslag i 12 år utan ersättning var det en ordförande som i en dispyt sa:

– “Jamen Börje, ditt jobb är ju inte värt något i kronor och ören!”

Dagen efter låg det en faktura på hans bord. Säsongen därpå värvades jag till en annan klubb och fick lön. Jo kall kan förenas med belöning på flera sätt.
Börje Peratt


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: motivation
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *