Vintrarna 2010, 2011 och 2013 extremt kalla de senaste 150 åren

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 april 2013
- Torbjörn Sassersson
Mountain peaks, glaciers - Foto: Crestock.com
ArcanumSkolan

Varför är det så kallt i Sverige och hela Nordeuropa? Frågan besvaras av WheatherPal som använder en unik algoritm som kombinerar flera datakällor för att ställa prognoser om det mest sannolika vädret.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Källa: WheatherPal | Foto: Crestock.com

Anledningen till den kalla vintern i år 2013 (2012-13) beror på att en kall luftmassa har täckt Skandinavien och stora delar av Europa. Anledningen till att den kalla luften parkerat över norra Europa är fördelningen av högtryck och lågtryck över planeten som mäts enligt NAO-indexet, den nordatlantiska oscillationen, som är en naturlig svängning i atmosfären över Nordatlanten.

“Vintrarna 09/10 och 10/11 minns nog de flesta som riktigt kalla. Även då hade vi negativa NAO-index, till och med extremt negativa periodvis. Jämför man 440 vintermånader under perioden 1865-2011 placerar sig dessa två år på 3 respektive 8 plats. Årets mars [2013] placerar sig någonstans mittemellan dessa två extrema år”, skriver WheatherPal.

NAO-indexet baseras på tryckskillnaden mellan Island och Azorerna. När tryckskillnaden är negativ mellan dessa två områden blir NAO-värdet negativt. Under mars 2013 var NAO-värdet mycket lågt. Det gjorde att den kalla luftmassa över Skandinavien och stora delar av Europa hölls kvar. Ibland orkade lite mildare luft in över delar av Europa, vilket resulterade i  stora snömängder.

Läs mer

Relaterat

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: klimat
 • Många människor vet att vädret är manipulerat på konstgjord väg, men har någon hört talas om att detta kan förorsaka jordbävningar? På Orgonets hemsida http://orgo-net.blogspot.sk/2013/04/ledovy-chlad-na-severni-polokouli.html kan man läsa om hur man håller kalla luftmassor i schack med hjälp av ett oscillerande område över Grönland och där hänvisas till oscillering http://en.wikipedia.org/wiki/Arctic_oscillation

  I samband med denna artikel kan man läsa att Västvärlden inte vet något om samband mellan vädret och jordbävningar och påverkan av kontinentala plattor.

  Man hänvisar till New York Times och Washingtonpost i blogginlägg på Orgonet:

  Hur Stormar kan utlösa jordbävningar
  Av Evan LEHMANN av ClimateWire
  Publicerad: November 20, 2009

  Forskare allt pekar på stormar som en utlösande faktor för jordbävningar och jordskred. Det är upp frågor om de effekter som klimatförändringarna kan ha på en av världens dödligaste naturkatastrofer, och i vilken utsträckning, om någon, försäkringsbolag och regeringar skulle kunna anpassa sig till samspelet mellan atmosfären och jord…….
  Se länken:
  http://www.nytimes.com/cwire/2009/11/20/20climatewire-how-storms-can-trigger-earthquakes-28304.html

  Record blocking patterns fueling extreme weather: detailed look at why it’s so cold
  Posted by Rick Grow on March 21, 2013 at 11:20 am
  Many a March has featured wild gyrations in temperatures from start to finish, but the extremes of this month and a year ago have given “springtime variability” a completely new meaning. The meteorology behind our current bone-chillingly cold weather is every bit as impressive as that which drove a stunning heat wave exactly one year ago.

  http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2013/03/21/record-blocking-patterns-fueling-extreme-washington-d-c-march-weather/

 • Kompletterande information som jag fick tag på idag:

  Många människor vet att vädret är manipulerat på konstgjord väg, men har någon hört talas om att detta kan förorsaka jordbävningar? På Orgonets hemsida http://orgo-net.blogspot.sk/2013/04/ledovy-chlad-na-severni-polokouli.html kan man läsa om hur man håller kalla luftmassor i schack med hjälp av ett oscillerande område över Grönland och där hänvisas till oscillering http://en.wikipedia.org/wiki/Arctic_oscillation

  I samband med denna artikeln kan man läsa att Västvärlden inte vet något om samband mellan vädret och jordbävningar och påverkan av kontinentala plattor.

  Man hänvisar till New York Times och Washingtonpost i blogginlägg på Orgonet:

  Hur Stormar kan utlösa jordbävningar
  Av Evan LEHMANN av ClimateWire
  Publicerad: November 20, 2009
  Forskare allt pekar på stormar som en utlösande faktor för jordbävningar och jordskred. Det är upp frågor om de effekter som klimatförändringarna kan ha på en av världens dödligaste naturkatastrofer, och i vilken utsträckning, om någon, försäkringsbolag och regeringar skulle kunna anpassa sig till samspelet mellan atmosfären och jord……. Se länken: http://www.nytimes.com/cwire/2009/11/20/20climatewire-how-storms-can-trigger-earthquakes-28304.html

  Washingtonpost
  Record blocking patterns fueling extreme weather: detailed look at why it’s so cold
  Posted by Rick Grow on March 21, 2013 at 11:20 am
  Many a March has featured wild gyrations in temperatures from start to finish, but the extremes of this month and a year ago have given “springtime variability” a completely new meaning. The meteorology behind our current bone-chillingly cold weather is every bit as impressive as that which drove a stunning heat wave exactly one year ago.
  http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2013/03/21/record-blocking-patterns-fueling-extreme-washington-d-c-march-weather/

 • Det har att göra med sprängningen av oljeplattformen i Mexikanska Gulfen, vars syfte var att slå ut Gulfströmmen , vilket också bevisades av en italiensk forskare i april 2010. Var god se : http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-cur-0-small-rundate=latest ,,,,, http://polar.ncep.noaa.gov/global/monitor/? ,,,,,, Det varma ytvattnet finns ej längre kvar , endast kallt vatten från botten kommer upp till ytan. DVS Golfströmmen är DÖD.

   • Golfströmmen är så stor…….. Ta alla jordens floder Gula Floden, Nilen , Amazonas allihop, och Golfströmmen är större…. Önskar med det säga att en artikel kan ta sin tid…

 • Att förklara vädret med NAO-index, alltså när tryckskillnaden mellan Island och Azorerna är negativt så parkerar det kalla vädret över oss här i Europa, låter som en bra förklaring till det kalla väder vi har.

  Men inte ett pip på sajten WeatherPal, vad detta låga NAO-index eventuellt kan bero på. Jag är ingen klimatexpert, men jag undrar mycket över vädret och har även läst litet här: http://www.weatheraction.com/docs/WANews13No5.pdf

  Piers Corbyn, astrofysiker menar att jordens väder hänger väldigt mycket på solens aktiviteter. Och vad jag förstår så blir det inte riktigt bra i datormodellerna om man inte också inkluderar solens aktiviteter.

  Kollar man på länken ovan, ser man att jetströmmarna, alltså vindarna som skiljer på kall och varm luft ligger alldeles för långt ner i Europa. De ligger över södra Spanien och norra Afrika. Normalt så här års enligt Piers Corbyn ska de ligga vid södra Sverige och inkludera hela England.

  Och tittar man på WeatherPal http://www.weatherpal.se/artiklar/Jetstrommen_-_vad_spelar_den_for_roll-7981 ser man att den 2 april ligger jetströmmarna, som alltså så här års ska ligga i södra Sverige, fortfarande parkerade över norra Afrika.

  Konstigt med jetströmmen är att den också under sommaren 2012 inte var här hos oss, där den ska ligga, och därför ramlade det ner massor av kalluft på oss och sommaren blev kall och regnig.

  Och om jetströmmarna tänker fortsätta ligga för långt ner kommer vi få det väldigt kallt här uppe i norden. Och det menar Piers Corbyn att det kommer vi att få. Han menar att vi nyss har gått in i en ny liten istid. Jag hoppas att han har fel, men kollar man på termometern så kan man allvarligt börja undra om han kanske, tyvärr har rätt.

  Pier Corbyns hemsida: http://www.weatheraction.com/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *