Vintrarna 2010, 2011 och 2013 extremt kalla de senaste 150 åren

publicerad 4 april 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Mountain peaks, glaciers - Foto: Crestock.com

Varför är det så kallt i Sverige och hela Nordeuropa? Frågan besvaras av WheatherPal som använder en unik algoritm som kombinerar flera datakällor för att ställa prognoser om det mest sannolika vädret.

Rewrite: Torbjörn Sassersson | Källa: WheatherPal | Foto: Crestock.com

Anledningen till den kalla vintern i år 2013 (2012-13) beror på att en kall luftmassa har täckt Skandinavien och stora delar av Europa. Anledningen till att den kalla luften parkerat över norra Europa är fördelningen av högtryck och lågtryck över planeten som mäts enligt NAO-indexet, den nordatlantiska oscillationen, som är en naturlig svängning i atmosfären över Nordatlanten.

"Vintrarna 09/10 och 10/11 minns nog de flesta som riktigt kalla. Även då hade vi negativa NAO-index, till och med extremt negativa periodvis. Jämför man 440 vintermånader under perioden 1865-2011 placerar sig dessa två år på 3 respektive 8 plats. Årets mars [2013] placerar sig någonstans mittemellan dessa två extrema år", skriver WheatherPal.

NAO-indexet baseras på tryckskillnaden mellan Island och Azorerna. När tryckskillnaden är negativ mellan dessa två områden blir NAO-värdet negativt. Under mars 2013 var NAO-värdet mycket lågt. Det gjorde att den kalla luftmassa över Skandinavien och stora delar av Europa hölls kvar. Ibland orkade lite mildare luft in över delar av Europa, vilket resulterade i  stora snömängder.

Läs mer

Relaterat