Kvacksalveri – Ju fler diagnoser som ställs desto mer pengar får vårdcentralerna

publicerad 21 maj 2013
- av NewsVoice
diagnoser pengar

"I runt hälften av landets landsting får vårdcentralerna ersättning baserad på hur många och vilka diagnoser patienterna får. Tanken är att pengar ska gå till de mest vårdtunga patienterna. Men flera vårdcentraler har missbrukat landstingens ersättningssystem och satt orimligt många och ibland felaktiga diagnoser på sina patienter", skriver Sveriges Radio.

"Läkarna på vårdcentralerna inom landstinget i Jönköpings län sätter onödigt många diagnoser på sina patienter för att få in mer pengar. Det konstaterar primärvårdens forsknings- och utvecklingsenhet", skriver SVT.

"Det system som fördelar landstingens pengar till vårdcentralerna kan manipuleras genom att läkare skriver fler diagnoser än vad som krävs för en patient. Det så kallade ACG-systemet används på runt hälften av Sveriges landsting och Ekots granskning visar att antalet diagnoser ökat rejält på många vårdcentraler i landet sedan det infördes", skriver Sveriges Radio.

"Hälften av landstingen i Sverige ger vårdcentralerna ersättning beroende på hur många diagnoser som deras patienter får". Det skriver P4 Jönköping.

"En 77-årig man fick 19 olika diagnoser, efter att varit på kontroll för hjärtrymti. Bland annat har han fått diagnoserna ospecifierad ångesttillstånd och lindrig synnedsättning", skriver Jönköpings Nytt.

"I Jönköping har till exempel vid en granskning landstinget funnit att det skrivits orimligt många diagnoser, på vissa patienter upp till 40 diagnoser", skriver Sveriges Radio.

"Systemet försvarades i går av några flummiga politikerföreträdare som hävdade värdet av att patienter får en "helhetsbeskrivning". Struntprat! Vårdens resurser är begränsade och skall gå till väsentligheter", konstaterar ledaren i GP.