Sourze fasar ut forumkommentarer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 maj 2013
- Torbjörn Sassersson

Sourze”Efter tolv år börjar nu även Sourze fasa ut forumkommentarer på sidan. Möjligheten till anonyma kommentarer skapar ofta en plats för ett fåtal att ge uttryck för arrogans och spridande av tråkig stämning och osaklig diskussion”, skriver redaktören Carl Olof Schlyter den 6 maj 2013.

Den 12 september 2012 meddelande den dåvarande redaktionen på Newsmill, tidigare ägd av Bonnier Tidskrifter, att tidningen stänger av kommentarsmöjligheten helt och hållet. Idag ägs Newsmill av TV4 gruppen och möjligheten att kommentera är fortfarande stängd.

Sourze går inte så långt som att utesluta kommentarer, men tillåter inte längre anonyma kommentarer. Sourze skriver att de noterat att kommentarsfälten till stor del upptas av ett fåtal personer, som ofta har en arrogant ton vilket skrämt bort andra från att skriva på Sourze. Kommentarer tillåts nu endast via Facebook.

Sourze skriver att inför en flytt till en ny teknisk plattform ska tidningen redan nu börja fasa ut anonyma kommentarer. Det tolkas som att redaktionen tar bort anonyma kommenterar som redan gjorts.

”Vi kommer vara väsentligt mindre toleranta än hittills med uppenbar arrogans och med nedvärderande och förminskande kommenterarer.”

I NewsVoice har kommenterandet ännu inte blivit ett problem. Dels beroende på att mängden inkommande kommentarer är ”lagom” och dels för att en mycket låg tolerans tillämpats mot internettroll, smutskastning och arrogans. Tidningen har av de fåtal som fasats ut anklagats för att censurera, vilket var  förväntat.

Det ska tilläggas att både Sourze och Newsmill har betydligt fler besök än NewsVoice och att för NewsVoice är det en fördel i sammanhanget.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq