The Matrix förklarad av en “mamma” i 50-årsåldern

publicerad 5 maj 2013
- Torbjörn Sassersson red.

En “mamma” förmodligen i 50-årsåldern försöker tolka filmen “The Matrix”, men lyckas inte så bra.

Paralogos på YouTube försöker förklara det med att när människor blir äldre blir det svårare för dem att vara uppmärksamma på detaljer som de är ointresserade av eller att de inte förstår budskapet som riktar sig till en annan demografisk grupp än dem själva.

“Or maybe it could be that as people get older it gets harder for them to pay attention to things they don’t care about and are things that are made for a different demographic to begin with. My mother for instance loves “Gone with the Wind” and can watch it over and over, I can’t sit through half of it cause I find it extremely boring, well it’s the same for them when they are forced to watch the Matrix.” / Paralogos

Jag tror det svåraste att förstå är att Neo måste väcka sig själv inuti drömvärlden, “The Matrix”, den datoranimation som alla tror är verkligheten. När Neo blir fullt uppvaknad i drömvärlden, och filmtittaren inser hur filmens budskap är konstruerat, blir det enkelt att förstå följande dialog i slutet av filmen:

Neo: “What are you trying to tell me? That I can dodge bullets”

Morpheus: “No Neo. I am trying to tell you that when you are ready, you won’t have to”

Filmklipp

När Neo vaknar i drömmen och stannar kan han övervinna alla faror. Han blir oövervinnelig och på samma sätt kan alla människor som ligger i sina tillväxtkuvöser vakna så att de kan lämna kapslarna och börja bekämpa maskinerna.

“The Matrix” från 1999 inspirerar nya generationer att ifrågasätta maktstrukturerna. Det tar sig många uttryck tex i form av; “Occupy movement ” och “Zeitgeist movement”. Drivkraften i dessa rörelser är ett ekonomiskt, politiskt och andligt uppvaknande.

Vi kan se en tydlig skillnad mellan 50-talister och yngre generationers förmåga att förstå, ta till sig och acceptera hur samhället i realiteten är konstruerat. 

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Matrix
 • Videon var ialla fall rolig, men hon var väl inte under 13 och hippi så kanske närmare 60, tycker man. Men jag håller med om att hon väl är som de flesta – både äldre och yngre – ganska omedveten. För att folk var mer “aktiva” förr betyder inte att de var mer medvetna heller. Många rörelser är bara fårskockar som följer.

 • En kommentar ang.
  “Det tar sig många uttryck tex i form av; ”Occupy movement ” och ”Zeitgeist movement”. Drivkraften i dessa rörelser är ett ekonomiskt, politiskt och andligt uppvaknande.”

  Dessa rörelser – av vilka jag har mest erfarenhet av Zeitgeist Movement – ifrågasätter makstrukturer, det håller jag med om. Men frågan är bara vad de gör med detta ifrågasättande. Rådande maktsrukturer innefattar också dogmatisk religion, dvs religiös fundamentalism. Här uppstår ett svart-och-vitt tänkande som banar väg för extrem vetenskaplig materialism på ett synnerligen obehagligt sätt. Vad jag menar är att det bara kommer en ny maktstruktur ur detta, troligen en värre än den som rådde. När nya idéer och insikter kommer, finns alltid centraliserande krafter som vill använda (dvs pervertera) de nya insikterna för att skapa ett slutet system.
  En annan fara är att kapitalismen nu verka rasa, vilket banar väg för kommunism, eftersom den precis enligt samma mekanism som redan nämnts, framstår som RÄTT.

 • Inte alltid lätt att tala om och förstå olika verklighetsuppfattning 😉
  Kul och lite rörande tycker jag 😀

 • Först när jag såg filmen så kunde jag inte inse i vilket sammanhang Kung FU kunde vara förenligt med denna geniala cyber space hypotes historia.

  Nu när man fått perspektiv på det hela så står det klart att jag inte insåg filmens storhet då. Tydligen hängde jag inte med riktigt.

  The Matrix (trilogin) är ju en lysande film på flera olika sätt. Är väl den som bäst påminner om Bladerunner?

  Kul artikel!

 • Hej!

  Jag tyckte mamman hängde med ganska bra. Dessutom visade filmen på ett humoristiskt sätt att hon inte gillade krig, för att hon var del av love and peace generationen, som ju ifrågasatte väldigt mycket.

  Tidigare generationer har varit mycket bättre på att kritisera än vi yngre. Nu är många rädda att förlora jobbet med mera, och sitter hemma vid sina datorer och trycker “gilla” på knappar i stället. Förutom om det gäller något som är fullständigt ofarligt i vårt land, då vågar man demonstrera.

  Visst finns det de grupper som engagerar sig och ifrågasätter, och är aktivister, men den stora rörelsen av att lägga märket till politik och bry sig och manifestera stort utåt verkar ha dött ut, det är helt enkelt inte “inne”.

  Man ska vara lite lagom trendigt intresserad av”hållbarhet” och ekologiskt, och ha lagom ofarliga åsikter, det är allt. Då kan man ju till och med göra karriär och sätta det på sitt CV och få ett jobb som inte alls handlar om hållbarhet fastän myndigheterna som låtsas det.

  Hur ifrågasättande är det?

  Nej, jag håller inte alls med dig där!

  • Och jag håller med dig att du inte håller med mig. Du uttrycker dig klockrent.

   Men det jag menar med nya generationer så menar jag egentligen aktivisterna inom de nya generationerna. De har huvudet på skaft och fattar galoppen.

   Större delen av populus oavsett generation gör det nog inte. Alltså tänker-inser. De tror Matrix bara är en “actionfilm” och det är allt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *