Återbefolka landsbygden – Stockholm är för instabilt och tärande

publicerad 18 juni 2013
- Hans Sternlycke

landsbygden

I maj hade TV en serie om avfolkningen i inre Norrland. För en styv vecka sedan gick Ewa Back, ordförande i Norrlandsförbund gick ut med en debattartikel i DN där hon krävde en nationell samordnare för att koordinera insatserna för att stoppa den. Annars får man ett sammanbrott i servicen om 10-15 år.

Text: Hans Sternlycke, Miljömagasinet  | Foto: Wikimedia Commons

Enligt TV är det 25 kommuner som tappat halva sin befolkning sedan 1950-talet. Värst utsatt är Åsele, som minskat 64 procent till 2.958 invånare. Om 50 år är det kanske tomt. Av 45 levande byar är det bara 13 kvar. I Fredrika bor 200 kvar av tio gånger så många tidigare.

Var tionde är över 80 år. De som skall ta vård om dem är också gamla och skall snart pensioneras. Men de äldre blir allt fler. Bara hälften är i yrkesverksam ålder, försörjningskvoten är ett. En persons skatter skall räcka för att betala service för också en människa till. Kostnaden för barnomsorg och socialtjänst har ökat kraftigt. Långa avstånd och få på varje plats gör den dyr. Men läggs en skola ner slår det mot byns överlevnad.

Skillnaden i skattekraft och kostnader skulle kompenserats av den kommunala skatteutjämningen. Nu slår den i motsatt riktning så att rika storstäder och förortskommuner gynnas. Till nästa år till slut kanske dock skatteutjämningsutredningens förslag genomförs.

Föreställningen att storstäderna betalar för glesbygden är falsk. Den har råvarorna, men vinsterna av dem stannar inte kvar. Där finns inte förädlingen, och huvudkontoren finns i Stockholm. Glesbygden får inte del av vattenkraftens vinster som i Norge, men väl förstörd natur. Offentlig förvaltning koncentreras också alltmer till Stockholm. Det är inte längre modernt att flytta ut myndigheter till regionerna. På samma sätt centraliserar regionerna sin verksamhet.

Förslagen att slå ihop kommuner för att göra dem starkare är knappast rimligt. Avstånden är redan stora, och grannkommunerna är lika illa ställda. Det kommer fortfarande att vara lika långt till sjukvård, affärer och bensinstationer.

Så lönsamt, som det vore för samhället att utjämna ekonomiska olikheter genom att återuppbygga välfärdssamhället, skulle det vara att utjämna de geografiska olikheterna genom att garantera en minsta standard på service och kommunikationer.

Det är något som är fel, när prima hus rivs i avfolkningskommunerna, men produktionsbortfallet i Stockholm kan bli 30 miljarder kronor om året enligt WSP, därför att det byggs för lite bostäder. Enligt länsstyrelsen behövs 300.000 bostäder och 187 miljarder kronor i infrastrukturinvesteringar eftersom Stockholms län vuxit med 200.000 invånare på sex år, och befolkningen ökar till tre miljoner på 20 år. Att Sverigevillan, ett hus från 1980 på 140 kvadratmeter av samma standard, kostar 375.000 kronor i Hällefors men över sex miljoner för de flesta lägen i Stockholm, en årslön i räntor, visar också på orimligheterna.

Det vore mer ekonomiskt rationellt att återbefolka landsorten och satsa de pengarna på att bygga upp glesbygden igen. Att 40 procent av tillväxten skulle komma från Stockholms två miljoner invånare är bara ett mått på utsugningen manifesterat i tjänstekoncentration, skattegynnande av välbeställda, ökande löneskillnader, och ett ekonomiskt system som när som helst kan kollapsa. Då är det realiteter för livsuppehälle som gäller. De finns inte i Stockholm.

Text: Hans SternlyckeMiljömagasinet

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: landsbygden
   • Pensionärer kan vara en tillgång, men varför de skall betala skatt och skicka pengar i cirkel är en fullständig gåta. Pengar från staten skickas tillbaka till staten …..osv.

    Bisarr ekvation. Endast ett geni hade kunnat räkna ut det bättre.

  • Fick jag bestämma skulle pensionen tas bort.
   Istället så skulle det sättas en ära att bidra med arbete och tankeverksamhet, allt till gagn för landet.
   Det har påståtts att skatten helt kan tas bort om vi skapar våra kronor själv.
   Varför gör vi inte det?
   Riksdagsmännen ,dom som tänker då att alla andra skall slippa, dom bör skickas hem, alla pensioner och förmåner skall bort.
   Vem kom på den korkade ideen med pension?
   För dom som inte klarar av att försörja sig kan staten dela ut överlevnadspaket, mat, kläder, husrum, men inte pengar.
   Pengar är inget annat än ackumulerat arbete, pengar skall inte ges utan motprestation.

   • Sista meningen – uppfattar jag som ett hyllande av DDP = den dräpande principen, som nu kulminerar som modell med arbetslinjen = tagarlinjen. Vi är på väg till gåvolinjen, kärlekslinjen och befruktningslinjen – som skapar överflöd för och till allt levande = ALLT eftersom det inte finns död eller något dött. Allt är inriktat på givande och inget ägande existerar – inget samlande på hög allt är i ständig rörelse i ett kärleksflöde där vi vara och en unnar vår nästa det högsta bästa.

    Kram Bo

    • Och vem står för tex. jordbruksarbetet och maten? Bara ge och få, och inget ägande? Låter som en bekant -ism. Kollektivism fungerar väldigt, väldigt dåligt.

     • Det finns ingen -ism som passar in i mina förslag – jag har lämnat trygghetszonen – jag bryter mönster och ser möjligheter bortom det nuvarande tankeklimatens låsningar.

      Alla jobbar och vi har alla lika lön oavsett arbete.
      Att vara fri är att inte äga.
      Det finns inget ännu prövat som slår gåvosamhället som jag föreslår.

    • Unna din nästa det bästa…Det är ju just det jag vill.
     Vi skall ha många barn.
     Vi skall vara en nation och bry oss om varandra.
     Ingen skall lämnas att svälta eller vara hemlös o byxlös.
     Ingen skall heller behöva vsra slav åt någon, te.x gå i ett ekorrhjul utan att kunna göra något åt situationen.
     Staten, det är vi alla, så har man alltid sagt, men jag håller inte ned.
     Sverige har blivit ett landområde som ligger under internstionell kontroll.
     Vi erbjöds först att köpa billigt utländska skitprodukter, de är ju iallafall billiga lät det.
     Nu när svenska produkter är utkonkurerade tvingas vi köpa dyrt skit.
     Själv handlade jag en kratta på Clas Ohlsson isjön, men när jag krattade med den böjde den sig gjort av stansad plåt.
     Massfabricerad ,liksom hela det samhälle vi lever i.

    • Vad jag försöker säga är att överskott kommer inte till av sig självt. Jag unnar andra och mig själv samma saker. Men man måste skilja på ” det förtjänar jag”. och “det har jag gjort mig förtjänt av”.

     Bakom allting ligger ett arbete. Att bortse från detta slutar aldrig väl.

     • anders du bortser från en sanning – ALLT ÄR OSS GIVET i överflöd – om vi delar på detta överflöd, utan att ta ägarskap = stjäla – lika lön oavsett arbete och inget ägande.

      Att vara förtjänt är en födslorätt som inte kan eller skall röras av människan skapade djungellagar som i kosmisk mening är olagliga.

      Arbete är en naturlig drift och glädje att utföra i detta sammanhang, att få bidra och känna ett innanförskap är en djupt liggande önskas i alla väsen.

      • Det är precis i den andan som du förespråkar som vi arbetar i samhället nu. Bara det att någonstans finns det instanser/individer som har en annan filosofi.

       Att arbete är en naturlig drift är inte en sanning i bemärkelsen att alla har den. Man måste bidra för att ta del av överflödet.

       Du missar hela tiden att det krävs arbete för att skapa överflöd. Det kräver en insats. Alltså kräver överflöd en insats. Alltså kräver det man får sig tilldelat en insats. Alltså behöver man jobba för maten och så vidare.

       Det andra är kollektivism och fungerar inte. Lyssna på Edward Griffin för de historiska liknelserna.

      • 1. det är inte möjligt att inte arbeta – vi kan vara anställningslös men inte arbetslös
       2. du tror att det är möjligt att inte arbeta och att det finns de som inte gör någonting, det tror inte jag
       3. den anda som är gällande nu är DDP = den dräpande principen och den vill jag att vi skall lämna
       4. kolla att ungdomar börjar förstå att gåvosamhället skall ta form: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6894673
       5. vi är så fixerade vid historien att vi upprepar den hela tiden – jag vill bryta mönstret och skapa bättre existens för alla, pröva det oprövade och tillåta misslyckanden av ny försök och inte upprepa gamla urspårningar. Den nuvarande individualismen är så nära en absolut kollaps det bara går och enskildheter typ Detroit är konkursad
       6. alla har någon form av naturlig vilja att göra någonting, tror jag
       7. När allt är automatiserat tror jag du fortfarande kommer att påstå “vi måste jobba för att få något” av den automatiserade produktionen av överflödet som maskiner skapat, endast ett fåtal behöver jobba eller vi jobbar alla ett fåtal timmar i veckan. Men varför motarbetar vissa krafter detta, jo de vill båda äta kakan och behålla den. De vill vara herre på täppan och njuta av att betrakta lidandet hen har skapat och fortsätter driva.
       8. jag vill bryta nya fåror genom att vi tränar oss att skapa från hjärtat, då uppstår ingen motkraft och vi tar hand om varandra i stället för att förslava varandra
       9. ägandetänkandet kommer att tyna bort i takt med medvetandehöjningen som tur är

      • @Bo.
       När min fsrfar levde dristade jag mig till att säga, farfar det är stor skillnad på olika människor, en del presterar 10 gånger så mycket som andra gör.
       Helt fel sa farfar och jag hann tänka, nu kommer en föreläsning om allas lika värde,mm.
       Men istället sa han ,skillnaden kan vara
       hundra gånger, där ser man!
       Ibland misstar man sig.
       Jag erbjöd mormor skjuts in min gamla engelska bil, finns inga säkerhetsbälten frågade mormor, och jag väntade mig en predikan om hur viktigt det är att ha sådana. När jag nu sa som det var, det fanns inga.
       Men istället sa hon, vad skönt.
       Alla likadana och alla bilar med säkerhetsbälte, jag föredrar folk som sköter sig själv o ger fan i andra.
       På socialistradion, Jamaradion, så körde dom lobbying för körkort på vattenskooter.
       Allt skulle bli så bra om bara vattenskoterkörkort infördes.
       Ständigt denna klåfingrighet att vilja bestämma över andra.
       Och nu skall vattenskootern bli allmän egendom.
       Då är det bara på det viset att en del människor lyckas sabba vattenskotern efter en kvart, medans andra har sin vattenskoter kvar efter 40 års brukande.
       Bilen utan bälten har jag kvar, jag köpte den för pengar jag tjänade in på kvällarna när jag gjorde lumpen, det var 1971.
       Den går fortfarande bra efter 43000mil.
       Fast Benny Hill hade ju en oförstör rymdraket, Indestructable # 2.
       Vad hände med #1?
       Det vill jag inte tala om sa Benny.
       Men snygga brudar hade han i dina shower till stor förtret för socialdemokratiska kvinnoförbundet som ville förbjuda Benny Hill show.

      • @ Björn – Tack för ett överraskande svar, jag gillar dialog.
       Att vi har olika förmåga eller begåvning, tror jag är en bestämd avsikt i detta skapade spel som vi är delaktiga medskapare av, de som gör mer skall göra det för att de har förmågan och begåvningen att göra det. Begåvning och förmåga är oxå en del av det givna överflödet. Vi är ju skapelsen, ett med allt. Vi har ingen rätt att stjäla ägarskap, vi skall ge, inte döma, inte dräpa på något sätt – bara tjäna varandra och frivilligt förklara oss som ett redskap för den andliga intelligensen.
       Vi behöver egentligen inte bekymra oss om utvecklingen den är konstant och ostoppbar. Att göra motstånd är att skapa lidande – att följa flödet och överlämna sig till den gudomliga planen och dess vilja = oss själva är mod och absolut frihet är vägen till paradiset tror jag. Bristtänkande är rädsla som har med tron på döden. Överflödstänkande är Kärlek som har med tron på det eviga livet utan början och utan slut.
       Intressant med bilen, det är ju så med de kroppar vi har lånat för varje inkarnation, med ändrad livsstil (läs slitage) kan vi vara kvar i dem och regenerera cellerna, förmodligen gränslöst. Men vi sitter fast i en skapad box som är på väg att vidgas och efterhand upplösas.
       kram bo

   • Vad du inte verkar ha förstått är att pension till största delen är just ackumelerat arbete. Det är då ganska naturligt att det betalas ut i pengar. Innan allmänna pensionen så hade vi fattigstugor, där äldre som inte kunde försörja sig själva eller hade andra försörjare placerades. Ofattbart att man längtar tillbaka till något liknande.

    • Vem hade inte trott att du Jama skulle stå upp för det nya Sverige.
     Massinvandring, arbetslöshet, landsbyggdens utarmning, storstädernas expansion.
     Odlandet av ansvarslösheten…
     I det gamla Sverige tog man hand om varandra, idag, förekommer sådant?
     När det gäller dagens äldrevård har jag förstått att driften ofta är utlagd på vinstdrivande företag.
     Men även i den kommunala regin finns ingen tid att ägna omtanke om dom gamla.
     Dom drogas med modern teknologi om dom inte finner sig i misshandeln.
     På en ort nära mig arbetar min kompis fru, gamlingarna förstår inte vad personalen säger, de talar ett afrikanskt språk.
     Ärligt talat Jama, tror du inte det var bättre förr när föräldrarna bodde på undantag” och togs om hand av sina barn, dom hjälpte till med det dom orkade.
     De som inte hade några barn eller och inga besparingar kanske hamnade på fattigstugan, men fick jag välja mellan dagens vård o fattigstuga så var valet enkelt.

  • Valet påstås stå mellan förort och cityboende.
   Pest eller kolera på Fox tv.
   Vi får börja i en annan ända.
   Sveriges befolkning har under en lång rad av år förslavats och gjorts om till mentala krymplingar.
   Politiken som gett detta resultat är inte en slump utan skapad av “jamafolk”.
   Jamafolket finns i samtliga riksdagspartierna.
   Vi måste bort från Eu, bort från storstäderna, ge den enskilde medborgaren möjlighet att själv styra sitt liv.
   Mot detta scenario står starka krafter, krafter som kopplat ett hårt grepp på sverige med massinvandring och centralstyre.
   Tillverkningsindustrin har till stora delar lämnat landet.
   Den måste tillbaka.
   Vi är världsbäst på att tillverka bra grejor men globalismen har dödat både industrin och viljan , ett högavlönat byråkratarbete som hindrar initiativ värderas högre än det som från början gjort Sverige framgångsrikt, frihet parat med intelligens, och ett nordiskt kynne!

 • Jama.
  Ja det stämmer, det nordiska kynnet har rasbiologer funnit på 1930talet.
  Jag kan säga vad det inte är…
  Att elda upp bilar och skolor.
  Att föra ett elakt spel bakom kulisserna för att andra skall falla i strupen på varandra.
  Jag sätter likhetdtecken mellan nationalist, rasist och nordiskt kynne.
  Att vara stolt över sitt fosterland och arbeta för hela folkets bästa.
  Därav ser vi att Ruinfeld inte har et
  t notfiskt kynne.

   • Som du kanske förstår Anders så svarar jag med visst du har rätt om rasbiologerna när Jama ställer frågan så.
    Och både rasist och antihumanist.
    Den verklige rasisten är den som förråder sitt folk.
    Jag är så less på dessa underhuggartyper som i själva verket är kommunister.
    För att förstå alla infallsvinklar måste man känna till historia, och jag menar inte den historia som vi matats med sedan barnsben utan vad
    som verkligen hänt och vilka aktörerna är.
    Avfolkningen av landsbyggden har med detta att göra, i Sovjetunionen bestämmdes att folk skulle in i städer,liksom i Sverige.I städerna blev dem slavar åt eliten.
    Samma elit som styr oss nu, allt styrs mot större maktkoncentration.
    Det är ingen slump att Ashbergs farfar hjälpte Lenin att finansiera Bolsjevikrevolutionen, det är inte heller en slump att Expo förföljer sanningssägare.
    President Lincoln i Usa ville att slavarna skulle skeppas tillbaks till Afrika, han blev mördad.
    Dessa mördare styr nu USA och Sverige.
    Varför är annars svenska soldater i Afganistan, svenska Jas i Libyen och ulluminatitorpeden C Bildt han talar om svensk trupp i Syrien.

 • En rimlig grundläggande utgångspunkt i detta borde vara frågan “hur många människor kan Sverige härbärgera, sett till livsmedelsproduktionen”?

  Karl-Olov Arnstberg ger en väl genomtänkt bild här:

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/05/ekologiskt-sett-r-sverige-verbefolkat

  Det här är viktiga frågor som inte bör slarvas bort med verklighetsfrämmande flum om åretruntväxthus i övre Norrland eller betesdjur att leva på (kräver stödutfodring 8 månader per år) där snön ligger kvar in i maj. Få lever de här självförsörjarliven idag, hur lovvärt det än må vara. Varför skulle folk göra det i stor omfattning imorgon? Varför skulle dessa satsa på Norrlands inland när säsongen är dubbelt så lång i Sydsveriges kusttrakter? Ett nytt Fattigsverige skulle snarare leda till massutvandring till storstäder hundratals mil längre söderut.

  Men jag kan hålla med Sternlycke om att premisserna är ogynnsamma för glesbygden, i förhållande till produktionsvärdet av råvaror och energi som tas därifrån. Det behövs en bättre balans och det behövs en modernare syn på energiförbrukning (inte minst efter peak oil), men man måste också vara högst medveten om att energisnålhet eller klimatneutrailitet i t.ex. Norges mer gynnade glesbygd inte är något naturgivet. Tvärtom gynnas livsstilar med stora transportbehov med bil och lastbil, med större energiåtgång för bl.a. uppvärmning än i städerna i landets södra delar. Man får inte glömma det.

  Det finns tyvärr en diskrepans mellan ideal och verklighet som jag tror hänger även inom miljöpartiet, även om vi troligen är hundratusentals tänkande människor som inte längre vill stödja just det partiet då det är för stort glapp mellan realism och ideal.

  Och varför intresserar sig inte MP för minskad befolkning i Sverige, när det står helt klart att våra klimatförutsättningar inte medger någon större befolkningsökning här? Hur “övervintrade” orkar folk vara?

  • @ K-O Arnstberg
   Vi har 290 kommuner som till varje pris skall öka sin befolkning. Vi har ett ekonomiskt system som kräver ständig befolkningstillväxt. Det är galet.
   Befolkningsminskning i Sverige och på hela planeten – vart tog det vägen? redan på sextiotalet var det ju klarlagt vara en nödvändighet. Affärsverksamhet med vinstmaximering är den sjukliga orsaken till den rovdrift och idiotiska tillväxt som få har civilkurage att påtala.
   Om vi inte lämnar DDP = den dräpande principen, kommer vi att dräpa allt inklusive oss själva.
   Minskad konsumtion – tack. Maskinen skall göra att vi efter sjuttio kan arbeta ansträngningslösare. Att bara vara utan att göra någonting och inte konsumera någonting borde införas och belönas. BNP avskaffas som mått. Den lönepolitiska anarkin borde brytas se förslag “lönepolitik” på lovedepartment.com. Det verkliga flummandet är BAU = business as usual, nämner du inte. Vårt ekonomiska system med FIAT-valutor mm är FLUM om något. Du nämner inte solceller. Du nämner inte att varje individ skall ha en egen solcell och vertikalt vindkraftverk,,,ett litet växthus osv SMÅSKALIGHET som skall fasa ut en del av storindustriellt tänkande. Vi behöver inte vara världsledande i någonting inklusive idrott och ändå leva gott.

    • @anders – tagga ner – vi behöver inte uppmuntra ett tankeklimat som är rena rama vägen till stupet och avgrunden. Det är smartare “än en femteklassare” att leva gott på det överflöd vi givits utan att bli världsledande=urspårning, typiskt för djurrikets DDP=den dräpande rovdriftsprincipen.
     Det är ok att leka herre på täppan upp till fjorton – men sen är det dax inrikta sig på ansvar och ändå ha roligt och njuta av just ansvarstagandet i en hållbar livsstil.
     ATT ÄLSKA OCH ANDAS ÄR DET ÄNNU INGEN SOM FÅTT PATENT PÅ.
     Kram Bo

     • Du missförstår helt vad jag säger, eller så väljer du att misstolka.

      Läs vad jag skriver igen.

      När vi lärt oss att leva så som det är menat, i samklang med natur och andra kommer detta att bli världsledande. Detta är detta jag menar med att leva gott.

      Vad du tolkar in i detta vet jag inte, men du bör nog själv tagga ner lite och fundera en gång extra på vad andra skriver.

      • Jag tolkar världsledande utan att du förklarar vad du avser, som något som uppnås i tävling och konkurrens genom att övervinna andra att vara världsledande. Ordet är besudlat och kopplat med BAU = business as usual, typ Lundin Oil med Calle Bildt i Sudan.
       Jag taggar gärna ner och förstår hur du menar efter ovan förklaring.
       Tror du inte Fredrik Reinfeldt tycker att vi lever som det är menat?

  • Sverige kan säkert föda en mycket stor befolkning.
   Norrland har ett globalt sett unikt kklimat ned sol nästan dygnet runt på sommaren.
   Vi behöver bli fler svenskar!
   Varför skulle vi inte klara av det nu när det gick att föda upp familjer på 8-12 personer i slutet av 1800 talet.
   Negrerna gör ju detta i Afrika, men dem passar inte i det nordiska klimatet och det skär sig med det svenska kynnet.
   Hem ned dem!
   Det här att vi skall bli så slöa som möjligt och ha det som livsmål får det att vända sig rejält i magen.
   Vilken fullständigt vansinnig ide.
   Vad vi behöver i det här landet är livsglädje, optimism och många barn.

   • @Björn:
    Jag upplever dig som företrädare av en “låt gå” mentalitet där vi flummar på utan tanke på och ansvar för konsekvenserna. Med en omställning av vår livsstil och vårt tankeklimat kan vi säkert ha tre barn per par. Förr hade man åtta till femton för att hälften dog antingen i barnsäng eller efter ett fåtal år. Och handen på hjärtat de stora barnkullsgenerationerna var/är mycket mer skadade än dagens barn typ sommarprataren 22/6-13. Idag snålas det på skola och omsorg – men prinsessbröllop har inga begränsningar, väldigt omoget i mitt perspektiv. Vi behöver inte tävla/konkurrera från vaggan till graven, det är ett uttryck för diagnosen syndrom med många bokstäver i. Vi vågar inte möta oss själva, psykofarmaka är vanlig drog för att slippa möta sig själv – exempel på andra är likdelar = dödsmedel i stället för livsmedel, tobak, alkohol och nöjen. Den enskilda människans inre behov har vi allra sist på dagordningen om den punkten överhuvudtaget finns med. Det finns livsglädje, optimism i minskad befolkning och med högst tre barn per familj. Det finns inga friska människor icke att förglömma och det mesta talar för att vi blir allt sjukare. Undrar om vi kommer att få den nödvändiga hjälpen för att kunna ändra oss? Kram Bo

    • @Björn:Nordiskt kynne och negrer… Är du öppet rasist, eller är du bara inte medveten hur antihumanistiskt du uttrycker dig

      • Känner du någon afrikan som vill bli kallad för neger?

       Vad vill du säga med filmen? All bibeln lär oss att det finns olika raser som skall leva åtskillda?

       Antihumanism var ordet.

      • Jag känner många som när man känner varandra lite närmare, kan nämna saker vid deras rätta namn. Araber, perser, med mera. Det har blivit överdrivet känsligt att använda vissa ord såsom neger och blatte. Vid rätt tillfälle kan det vara OK. Om man menar det på rätt sätt.

       Filmen är mitt sätt att skildra att olikheter är bra och att man inte med våld och utan samverkan skall sammanfoga dessa, så som man nu gör i Europa och Amerika.

       Det föder stämningar som vissa grupper avser att exploatera. Förmodligen samma grupper som ordnade invandringen i första skedet. Antihumanism är att inte kännas vid att det finns skillnader i kultur, förutsättningar, anpassningar, hudfärg med mera.

       Bibeln är för övrigt en sammanställning av texter som man röstade om vid konciliet i Nicea. Allt för stor vikt kan inte läggas på en källa.

       För övrigt saknar jag din synpunkt på nordiskt kynne.

      • Berätta då vad det nodriska kynnet är? Är det något som rasbiologer på 30-talet definierat, eller finns det någon annan forskning som definerar detta? Eller är det bara den svenska kulturen du menar? Låt mig då fråga om du tror att en adopterad afrikan inte får ett nordiskt kynne?

      • Jag bad om din uppfattning och får en uppsträckning. Du är uppenbarligen ute efter konfrontation och saknar uppsåt till dialog.

       Samtalet avslutet.

      • Jag vet inte vad “det nordiska kynnet” innebär och vet inte vad jag förväntas kommentera. Liknande begrepp har jag bara mött i samband med exempelvis förlegad rasbiologi eller fosterländska skrifter från förra seklet där något särskilt nordiskt tempramnet förväntas ligga i blodet. Något som en invandrad, eller ens adopterad, aldrig skulle kunna bejaka.

       Liknande håller jag för rasistisk smörja. Det bekräftas av Björns kommentar nedan.

     • Jama.
      Jag är både antihumanist och rasist.
      Och jag tycker att placera negrer och araber i ghetton i svenska storstäder är mycket värre.
      Det står i koranen att du skall inte ta emot allmosor.
      Invandrarna har tagits hit som brickor i ett smutsigt spel.
      Själv är jag gift med en utlänsk kvinna, dock inte en negress.

   • Bo, vi kan ha 8st eller fler.
    Det mesta av det du skriver är felaktigt.
    Vi har i detta förbannade land aborterat/ mördat lika många människor som det finns invandrare.
    Det bevisar graden av djävulsk indoktrinering i Sverige.
    Att försvara sådant är oansvarigt.
    Krimminell betyder faktisk oansvarig, en som inte tar ansvar för vad han säger eller gör.
    Men ämnet vi diskuterar är ,återbefolka landsbyggden, och med mina ideer kunde Sverige blomstra igen som för 100 år sedan ,innan alla dessa sjuka ideer slog rot i människors sinnen.
    Forskar man i ämnet så hamnar man i att kommunismen är skyldig till dessa sjuka ideer.
    Kommunismen fick senare en avläggare i Fabianismen, läs socialdemokratin.
    Sök och lär!
    Fabian society finns kvar i England och är sossarnas tankesmedja.
    Eric Blair med alias Georg Orwell var medlem där.
    Förmodligen fick han stoffet till 1984 därifrån.
    Olyckligtvis dog han sägs det av vedbrist i sitt hus, trot om du vill, strax efter publikationen av 1984.
    Kommunsiterna (numera de nya moderöderna) behärskar numera Sverige totalt, nån befolkning i Norrland eller annanstans blir det inte så länge dessa dögrävare sitter vid makten.
    En del skribenter här påstår att vi står inför ett nära förestående maktskifte.
    Då kan mina förhoppningar slå in!
    Bemärk att erfarenheter från slavarna i Amerika gav vid handen att slavarna där inte förökade sig.
    Jag ser graden av förslavning direkt propotionell mot nativiteten, utan frihet dör folket sakta ut, och som i Sveriges fall, byts ut mot andra folkslag.
    Framför man denna sanning angrips man ofelbart som rasist,mm.
    Men jag är såpass gammal nu så det bekommer mig inte längre.

    • @Björn
     Min känsla är att Du bär på en ilska och frustration. Jag förstår dig, jag känner så konstant, som om jag håller inne explositionsenergin/tyngdenergin som är dominant i djurriket. En av orsakerna till att jag är med här är just frustration och det faktum att jag inte är saktmodig – saliga är de saktmodiga de skall ärva och besitta Jorden den dag då alla makthungriga stridslystana berövare/bödlar (privat) fasats ut och själva valt att bli saktmodiga, mätta på högmod och makt.
     Det kommer ändå större prövningar efter hand som medvetandet ökar och avslöjanden om slaveriet, övergreppen mm blir tillgängligt för oss alla.
     Det svåra är då att inte överreagera på andra som inte finns – vi är alla EN – och vad jag gjort i tidigare inkarnationer behöver begrundas.
     I en verklig demokrati kan inga maktskiften ske – folket har alltid makten, i kraft av sin numerära dominans.
     Vi/jag/du kan inte döma och skall inte döma, vi skall lära oss ÄLSKA villkorslöst, vi skall introducera gåvosamhället allt är oss givet och skall ges vidare = skapar överflöd och obegränsad rikedom. Givarlinjen skall fasa ut arbetslinjen. Att GE är gudomligt – låt oss ge.
     Kram Bo

     • Bo!
      Frustrationen består i att en del människor inte förstår sitt eget bästa.
      Jag vet inte hur du kan säga att vi är alla en.
      Det påminner om den politiska form av matematik som förekom i mängdläran Alla människor är en mängd.Men sedan fanns delmängder, alla negrer,alla vita, alla indianeir.
      Bland delmängderna fanns alla 62 åringar, delmängd av 62 åringar utan grått hår osv, tills vi är
      ere på delmängdsnivå= individ.
      Jag vet inte riktigt vad du menar med givarlinjen .

      • Giva är att förnedra.
       En människa växer när hon tar ansvar för sig själv, tar ansvar för fler än sig själv.
       Jag har en del bekanta som säger, det skiter jag i för jag är död innan det där händer, krimminellt.
       Svenskens ansvar för andra och även för sig själv är på bottennotering.
       Många vill ha men ingen vill ge.
       Maximal lön, minimal arbetsinsats.
       Vad får det för resultat för nationen?

      • Saktmodighet.
       Anders la in en video där ett citat fanns av Cisero.
       Cisero skriver mycket givande och om intressanta saker.
       Om ålderdomen skriver han att det inte är en tid stt ha långtråkigt på, vilket jag tycker påminner om att vara saktmodig.
       Det måste vara den bästa tiden att ta ut svängarna och inte som det skrivs, sätta sitt ljus under skäppan.

      • @björn dina tre svar 33/41/49
       Att erkänna frustration är tecken på medvetenhet och självkännedom. Djurriket är tyngdenergin/explositionsenergin dominant enligt Martinus världsbild, den upplever jag stämma bra. Det är nog väldigt få människor som förstår sitt eget bästa och i det ligger ju dessutom illusionen att vi är separerade och inte EN. I absolut mening, dvs inte räkna kroppen som den jag är, är vi EN.
       Givarlinjen är den linje jag föreslår skall ersätta arbetslinjen = tagarlinjen, där den starke i sin avundsjuka och missunnsamhet (icke acceptans) gentemot den svage och den svage existensrätt. Den starke har skapat rätten och lagstadgad den privata sfären (privat = beröva). Avsikten i skapelsen är att den starke skall lära sig att ge villkorslöst till den svage och så småningom förtjäna den största och högsta rikedomen att bli älskad villkorslöst.
       Det krävs tankeväxling och fokuserad orubblig vilja = spänning, om du skall förstå att vi alla är EN och oskiljbara från helheten, den stora kroppen vi ÄR och bär. Separation är en skapad urspårning som skall fasas ut ur tankeklimatet i takt med den ostoppbara medvetandeutvecklingen som är bestämd avsikt.
       Långtråkigt är utfasat i ett upplyst medvetande – att våga vara i stillhet är att möta sig själv – att ha tillit till att vi faktiskt har ett enda liv utan början och utan slut som får välja att uppleva i olika tillvaroplan – just nu inkarnerad i lånad kropp i moder jords närhet.
       Det skulle glädja mig om du studerade mina förslag och tankar på lovedepartment (dot) com och sen gav mig feedback via mitt email som framgår där.
       Jag skulle gärna vara saktmodig och inte behöva befinna mig HÄR! (smile)
       Kram Bo

 • Invandring 100.000/år….Jämtland 140.000 invånare…..och många har tvingats flytta pga brist på arbete…..nu vill kommunerna ha skattemedel för att husera invandrare…….varför inte ta det lite enkelt? Skattefinansiera arbetslösa medborgare i Norrland och minska invandringen…….kostar inte mer men ger mer på sikt….

  • JA VBI = villkorslös basinkomst för de som stannar kvar på “landet” och utvecklar självförsörjning. Vi skall ta hand om de människor vi har annars uppstår konflikter.

 • Småskalig mikroproduktion på individ/familj nivå. Minivindkraftverk vertikala. Solceller till varje invånare. Småskalig i första hand självhushållningsodling i mobila mini växthus som kan skördas året runt i hela Sverige.
  Forskning för ökad självhushållning för att minska beroendet av storskalig livsmedelsindustri.

  • Sök på e-cat och LENR, samt Rossi. Minikraftverk för lite större värmeproduktion, samt även hemenheter. Bedöm själva relevansen av vad som står där.

 • Något måste ändå ha drivit först den befolkningsökning som skett i Norrland…..arbetslöshet annorstädes? utbyggnad av vattenkraft? arbetskraftintensiv skogsnäring? osv…sedan har arbeten funnits annorstädes, ingen vattenkraft byggs ut längre (spelar ingen roll eftersom antal älvar är synnerligen begränsat iaf), ett fåtal behövs i skogsnäringen etc……skattefinansiering har också bidragit: främst regementen, numer högskolor etc….så vi har svårt att hitta en framtid där kapitalet styr i Norrland….MEN om vi anser vi har det tillräckligt bra kan vi ju satsa på mer skattepengar till Norrlands inland i stället för massinvandringen t.ex. MEN vi måste välja och sällan kan skattepengar (investeringar etc.) hanteras på samma sätt som företagspengar…..

 • Återinför lantbrevbärare och kassaservice med densamma, post och bankliknande inrättningar på strategiska ställen, varubilar eller varutåg som ambulerar, bytessystem för tjänster och varor, och minskad byråkrati så att företag kan överleva.

  Fast telefoni för att de med datoriserade och fjärrstyrda processer ex. mjölkrobotar skall kunna ha en chans att klara situationen. Och att telefonerna faktiskt skall fungera i glesbygd.

  Källskatt är ett måste.

  • Om man tar bort statlig skatt utanför storstäderna samt tar bort arbetsgivaravgifterna på landsbygden.
   I Sovjetunionen var det straffbelaggt att rusta ett hus på landsbyggden.
   Samma herrar här som där, kommunister överallt.
   Inte minst inom Centerpundarna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *