Nordea gick till sängs med Monsanto

publicerad 16 juni 2013
- Anna Hägg-Drougge
Anna Hägg-Drougge

Anna Hägg-DrouggeAtt Nordea tidigare har köpt aktier i Monsanto till sin klimatfond måste ses som ett skämt. Men tyvärr är det inte ett skämt och det är nu något som hundratals människor reagerar över vilket har gjort att Nordea nu har fått det hett om öronen den sista tiden.

Monsanto som är ett mycket oetiskt företag med maffiafasoner och som är ansvarig för en enorm miljöförstöring på denna planet måste ju anses som ett av det värsta företag man kan investera i. Nu återstår det att de hur många bankkunder som Nordea förlorar. Som jag brukar säga…som man bäddar får man ligga.

Text: Anna Hägg-DrouggeDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: monsanto
 • Den nya metoden inom marknadsföring är tydligen att bevaka nätet med hjälp av sk crawlers, program som konstant söker av nätet efter sökord (crawlers bygger också upp själva sökmotorerna, tex google). Nordea söker på ordet nordea. Och blir i princip medvetna om det skrivna samma dag som det skrivs. McDonalds söker på mcdonalds. Och så kan de stävja diskussioner som den här, vrida om den till en ur deras synvinkel positiv grej istället. Sasja, visst är det så?

  Enda anledningen till att du nu skriver här, är eftersom det är ett ’tillfälle’ för dig (marknadsföringsvokabulär) att omvandla den här för ‘gräsrot’ negativa riktningen om Nordea, till en positiv upplevelse för oss som presumtiva kunder, och de vi kommer prata med i framtiden.

  Alltså, du skriver inte här i egenskap av egen riktig person, utan du skriver här som en bilförsäljare, som vill sälja sina bilar, och som hör att folk pratar om att bilarna egentligen inte är miljövänliga. Då bryter du in i samtalet, med enda sikte att övertyga människorna om att bilarna visst är miljövänliga. Och om det lyckas, eftersom ämnet redan är på tapeten, så kan du passa på att merförsälja lite, vilket är ditt prat sen om att de indiska bönderna saknar bankväsen – och att det skulle vara anledningen till att de tar självmord. Lustigt, och vilket otroligt sammanträffande att anledningen till att de mår dåligt, enligt dig, just är att de inte har er på plats.

  Är det någon här som Inte känner igen en Försäljare när de ser en? Till och med så här uppenbart?

  • Det här börjar bli läskigt underhållande. Kul med konspirationsteorier. Tonen du använder påminer mig om tiden då jag fick sitta i ” åsne bänken” i grundskolan i dåvarande Jugoslavien för att jag ifrågasatte varför alla måste bära röd sjal runt halsen. Det är också underhållande att du inte ser skogen för alla träden. Vi äger inte aktier i Monsanto aktivt. Vi kommer inte heller göra det. Det som är så fint i Sverige är att vi har grupper som står på dem svagas sida, onekligen dem indiska bönderna i det här fallet, men som samtidigt sippar på sin latte, köper din mat, kläder, telefoner och tjänster från svenska företag som vare sig tar ansvar eller bryr sig. Det blir jobbigt eller hur, då måste man sluta äta kött, flyga med Ryan air och surfa med Telia. Men det är klart det är mkt lättare att skjuta in sig p ngra av oss inom den finansiella sektor som försöker göra det vi kan, och jag vet att det inte räcker till, för att styra utvecklingen åt andra hållet. Att dina pansions pengar via AP fonderna aktivt bidrar till att öka klimatförändringar och investeras tungt i fossila bränslen är inte heller ngt problem. Jag förstår, det e klart att vi som äger 0,00002% av aktier i en index fond skall ställas till svars. Det blir så mkt bättre för dem indiska bönderna att vi säljer ut det.
   Sasjs

 • Den nya metoden inom marknadsföring är tydligen att bevaka nätet med hjälp av sk crawlers, program som konstant söker av nätet efter sökord (crawlers bygger också upp själva sökmotorerna, tex google). Nordea söker på ordet nordea. Och blir i princip medvetna om det skrivna samma dag som det skrivs. McDonalds söker på mcdonalds. Och så kan de stävja diskussioner som den här, vrida om den till en ur deras synvinkel positiv grej istället. Sasja, visst är det så?

  Enda anledningen till att du nu skriver här, är eftersom det är ett ’tillfälle’ för dig (marknadsföringsvokabulär) att omvandla den här för ‘gräsrot’ negativa riktningen om Nordea, till en positiv upplevelse för oss som presumtiva kunder, och de vi kommer prata med i framtiden.

  Alltså, du skriver inte här i egenskap av egen riktig person, utan du skriver här som en bilförsäljare, som vill sälja sina bilar, och som hör att folk pratar om att bilarna egentligen inte är miljövänliga. Då bryter du in i samtalet, med enda sikte att övertyga människorna om att bilarna visst är miljövänliga. Och om det lyckas, eftersom ämnet redan är på tapeten, så kan du passa på att merförsälja lite, vilket är ditt prat sen om att de indiska bönderna saknar bankväsen – och att det skulle vara anledningen till att de tar självmord. Lustigt, och vilket otroligt sammanträffande att anledningen till att de mår dåligt, enligt dig, just är att de inte har er på plats.

  Är det någon här som Inte känner igen en Försäljare när de ser en? Till och med så här uppenbart?

  • Det här börjar bli läskigt underhållande. Kul med konspirationsteorier. Tonen du använder påminer mig om tiden då jag fick sitta i ” åsne bänken” i grundskolan i dåvarande Jugoslavien för att jag ifrågasatte varför alla måste bära röd sjal runt halsen. Det är också underhållande att du inte ser skogen för alla träden. Vi äger inte aktier i Monsanto aktivt. Vi kommer inte heller göra det. Det som är så fint i Sverige är att vi har grupper som står på dem svagas sida, onekligen dem indiska bönderna i det här fallet, men som samtidigt sippar på sin latte, köper din mat, kläder, telefoner och tjänster från svenska företag som vare sig tar ansvar eller bryr sig. Det blir jobbigt eller hur, då måste man sluta äta kött, flyga med Ryan air och surfa med Telia. Men det är klart det är mkt lättare att skjuta in sig p ngra av oss inom den finansiella sektor som försöker göra det vi kan, och jag vet att det inte räcker till, för att styra utvecklingen åt andra hållet. Att dina pansions pengar via AP fonderna aktivt bidrar till att öka klimatförändringar och investeras tungt i fossila bränslen är inte heller ngt problem. Jag förstår, det e klart att vi som äger 0,00002% av aktier i en index fond skall ställas till svars. Det blir så mkt bättre för dem indiska bönderna att vi säljer ut det.
   Sasjs

 • Anna
  Nordea är ensam förvaltare i Sverige som besökt bolaget på lokal nivå, bland annat för några år sedan i Indien för att se över företagets verksamhet. Vi har varit på flera olika platser där företaget verkar för att närmare undersöka de produkter som används av jordbrukarna, påverkan de har på jorden, vattenförsörjning samt jordbrukarnas livssituation.
  Vi känner att det finns områden, framförallt relaterade till försäljning och miljöpåverkan som kan förbättras. I vår analys av företaget och dess verksamhet i Indien har vi dock inte kunnat identifiera att de medvetet bryter mot våra investeringskriterier, och vi för en dialog angående de områden där vi känner att det finns anledning för diskussion.
  Användandet av GMO-grödor har ökat mycket senaste 10 år och det finns en oro kopplad till utarmningen av jorden. Sedan 2000, då flera företag gjorde intåg på den Indiska marknaden, har den indiska regeringen utvecklat lagstiftningen och öppnat upp marknaden vilket ger ökad transparens. Vi vet helt enkelt mer om jordbrukarnas förhållande och vilka behov de har, samt deras relation gentemot stora producentbolag.
  Under besöket i Indien träffade vi stora och små jordbrukare. Många menar att utvecklingen av GMO ger möjlighet att producera och sälja mer och därmed ge sina barn bättre möjligheter. Under kommande 15 år kommer vi ha 500 miljoner nya medelklassmedlemmar och för att kunna föda en växande befolkning krävs det i Indien lösningar som är lokalt anpassade.
  Det är klart att det ät lättare att bara utesluta företag och sedan har vi en hel ny värld,eller?

  Om du vill veta mer kirng hur vi arbetar samt rekommendera Nordeas kunder att byta bank ( jag undrar bara till vilken annan) kan du maila eller ringa mig.

  Sasja Beslik

  • Tack för din kommentar Sasja. Roligt att se dig här efter miljöprojektet för Telia 1998, om jag ej minns fel.

   Jag ser att du är en av ledstjärnorna som ska föra oss in i framtiden:

   “Sasja Beslik, Head of Responsible Investment and Governance in Nordea, was appointed Young Global Leader in 2011. Powered by World Economic Forum, The Forum of Young Global Leaders is a unique, multistakeholder community of more than 700 exceptional young leaders who share a commitment to shaping the global future.” Source

   Sasja

   Många är oroade för GMO:s genetiska påverkan och Monsantos/Syngentas bekämpningsmedel typ Roundup och i den utrsträckning dessa företag använder neo-nicotinamid som tycks döda pollenererare som bin/humor.

   Kanske det finns säker GMO, som inte binder småodlare i bankslavkontrakt, GMO som inte kräver nya inköp av utsäde, GMO som inte kräver Roundup. Kort och gott kvalitetssäkrat GMO på småodlarnas villkor. Vet du? Företagsnamn?

   • Hej
    Under vårt besök i Indien har vi träffat ett antal intressenter för att förstå våg av självmord som under en tid drabbade delar av Indiska landsbyggden ( jordbrukare). Det som var slående är att ute på landsbyggden fanns ingen fungerande banksystem eller möjlighet för jordbrukare att låna pengar på ett vanligt sätt. Därav lånade många jordbrukare pengar lokalt inte sällan till räntor som var allt annat än ok, utebliven betalning ledde ofta till stor press som i många fall fick tragiska konsekvenser. Fungerande banksystem saknas fortfarande och är en stor fråga som är fortfarande i princip olöst.
    Sasja

    • Bönderna provade Monsantos BT-cotton, som kräver betydligt mer vatten än “vanlig” bomull, och fick förstörda skördar. Monsanto meddelade aldrig att deras bomull behöver andra förutsättningar…. Inte konstigt att man vill dö, när allting handlar om att döda, genom att använda roundup och andra farliga pesticider mm…. Monsanto är bra på att döda, inte på att få saker att leva…..
     För att få lite fakta, se, The world according to Monsanto:
     http://www.youtube.com/watch?v=N6_DbVdVo-k&feature=youtu.be
     och Death of Seeds: http://www.youtube.com/watch?v=a6OxbpLwEjQ&feature=youtu.be

     • Anna
      Som investerare granskar vi fakta publicerade av oberoende källor, FN, OECD, IMF, och organisationer som varit på plats och har konkreta bevis som vi dels kan adressera till företaget eller använda som investeringsunderlag. Vi har innehav i Monsanto i tre index produkter ( bland 117 fonder), med andra ord ingen aktivt val snarare konsekvens av index konstruktionen. Men det å sidå. På Monsantos hemsida hittar du dem störrsta ägarna och dem som har betydande innehav i företaget. Att sälja ut innehav är i dem flesta fall kontraproduktivt, men vi har gjor det förr och kan göra det igen, men baserat på konkreta bevis att företaget
      medvetet brytter mot regler som gäller.
      Om du har plats, antal mäniskor, verifierad information som vi ka ta del av och pekar ut Monsanto skicka den till oss. Video klipp från youtube räcker inte.
      Sasja

      • 1. REGLERNA

       • Ok, men exakt vilka är reglerna?
       • Vilken part sätter upp reglerna?
       • Vilken oberoende part har godkänt reglerna?

       2. PARTERNA
       Brotten som det påstås att Monsanto/Syngenta begår är så omfattande. IMF och OECD är part i målet (valutafond resp handelsorgan) och deras regler, godkännanden eller bedömningar ger jag inte röken för.

       Kvar finns FN.

       • Är FN tillräckligt kraftfullt, hederligt och ickekorrumperat för att vara trovärdigt idag?
       • Vilken oberoende part på konsument/småföretagarsidan bedömer FN?
       • Existerar det en sådan part överhuvudtaget som är inblandad i spelet och har kraft att påverka?
        • Betr min länk ovan: ” Vandana Shiva is a philosopher, environmental activist, and eco feminist.Shiva, currently based in Delhi, has authored more than 20 books and over 500 papers in leading scientific and technical journals.She was trained as a physicist and received her Ph.D. in physics from the University of Western Ontario, Canada. She was awarded the Right Livelihood Award in 1993. She is the founder of Navdanya http://www.navdanya.org/

        • Diskussionen dog efter att jag postat några relevanta frågor. Sasja skrev: “Om du har plats, antal mäniskor, verifierad information som vi ka ta del av och pekar ut Monsanto skicka den till oss.”

         Men det är knappast gemene mans ansvar att presentera fakta för Nordea. Tvärtom är det Nordea som måste fakta på bordet innan ni tar kvalificerade beslut.

         Nordea är en affärsbank och ni investerar i tex Indien för att ni vill göra affärer. Det förstår vi. Ni vill göra etiska affärer i Indien genom att tex arbeta för ett fungerande banksystem, stämmer det?

         Men frågan är om familjeföretagen överhuvudtaget ska försätta sig i en situation där de skuldsätter sig. Dessa miljontals familjer borde väl tvärtom i allra sista fall ta banklån för att kunna försörja ett eget basbehov, mat.

         Jag behöver inte ta ett banklån för att kunna äta mat, inte heller tog jag ett banklån för starta mitt företag. Varför ska helt plötsligt miljontals familjer i Indien behöva ta banklån för att kunna försörja sig, odla sin egen mat, ha affärer med den lokala befolkningen som tex att sälja överskottsmaten på marknaden?

 • Anna
  Nordea är ensam förvaltare i Sverige som besökt bolaget på lokal nivå, bland annat för några år sedan i Indien för att se över företagets verksamhet. Vi har varit på flera olika platser där företaget verkar för att närmare undersöka de produkter som används av jordbrukarna, påverkan de har på jorden, vattenförsörjning samt jordbrukarnas livssituation.
  Vi känner att det finns områden, framförallt relaterade till försäljning och miljöpåverkan som kan förbättras. I vår analys av företaget och dess verksamhet i Indien har vi dock inte kunnat identifiera att de medvetet bryter mot våra investeringskriterier, och vi för en dialog angående de områden där vi känner att det finns anledning för diskussion.
  Användandet av GMO-grödor har ökat mycket senaste 10 år och det finns en oro kopplad till utarmningen av jorden. Sedan 2000, då flera företag gjorde intåg på den Indiska marknaden, har den indiska regeringen utvecklat lagstiftningen och öppnat upp marknaden vilket ger ökad transparens. Vi vet helt enkelt mer om jordbrukarnas förhållande och vilka behov de har, samt deras relation gentemot stora producentbolag.
  Under besöket i Indien träffade vi stora och små jordbrukare. Många menar att utvecklingen av GMO ger möjlighet att producera och sälja mer och därmed ge sina barn bättre möjligheter. Under kommande 15 år kommer vi ha 500 miljoner nya medelklassmedlemmar och för att kunna föda en växande befolkning krävs det i Indien lösningar som är lokalt anpassade.
  Det är klart att det ät lättare att bara utesluta företag och sedan har vi en hel ny värld,eller?

  Om du vill veta mer kirng hur vi arbetar samt rekommendera Nordeas kunder att byta bank ( jag undrar bara till vilken annan) kan du maila eller ringa mig.

  Sasja Beslik

  • Tack för din kommentar Sasja. Roligt att se dig här efter miljöprojektet för Telia 1998, om jag ej minns fel.

   Jag ser att du är en av ledstjärnorna som ska föra oss in i framtiden:

   “Sasja Beslik, Head of Responsible Investment and Governance in Nordea, was appointed Young Global Leader in 2011. Powered by World Economic Forum, The Forum of Young Global Leaders is a unique, multistakeholder community of more than 700 exceptional young leaders who share a commitment to shaping the global future.” Source

   Sasja

   Många är oroade för GMO:s genetiska påverkan och Monsantos/Syngentas bekämpningsmedel typ Roundup och i den utrsträckning dessa företag använder neo-nicotinamid som tycks döda pollenererare som bin/humor.

   Kanske det finns säker GMO, som inte binder småodlare i bankslavkontrakt, GMO som inte kräver nya inköp av utsäde, GMO som inte kräver Roundup. Kort och gott kvalitetssäkrat GMO på småodlarnas villkor. Vet du? Företagsnamn?

   • Hej
    Under vårt besök i Indien har vi träffat ett antal intressenter för att förstå våg av självmord som under en tid drabbade delar av Indiska landsbyggden ( jordbrukare). Det som var slående är att ute på landsbyggden fanns ingen fungerande banksystem eller möjlighet för jordbrukare att låna pengar på ett vanligt sätt. Därav lånade många jordbrukare pengar lokalt inte sällan till räntor som var allt annat än ok, utebliven betalning ledde ofta till stor press som i många fall fick tragiska konsekvenser. Fungerande banksystem saknas fortfarande och är en stor fråga som är fortfarande i princip olöst.
    Sasja

    • Bönderna provade Monsantos BT-cotton, som kräver betydligt mer vatten än “vanlig” bomull, och fick förstörda skördar. Monsanto meddelade aldrig att deras bomull behöver andra förutsättningar…. Inte konstigt att man vill dö, när allting handlar om att döda, genom att använda roundup och andra farliga pesticider mm…. Monsanto är bra på att döda, inte på att få saker att leva…..
     För att få lite fakta, se, The world according to Monsanto:
     http://www.youtube.com/watch?v=N6_DbVdVo-k&feature=youtu.be
     och Death of Seeds: http://www.youtube.com/watch?v=a6OxbpLwEjQ&feature=youtu.be

     • Anna
      Som investerare granskar vi fakta publicerade av oberoende källor, FN, OECD, IMF, och organisationer som varit på plats och har konkreta bevis som vi dels kan adressera till företaget eller använda som investeringsunderlag. Vi har innehav i Monsanto i tre index produkter ( bland 117 fonder), med andra ord ingen aktivt val snarare konsekvens av index konstruktionen. Men det å sidå. På Monsantos hemsida hittar du dem störrsta ägarna och dem som har betydande innehav i företaget. Att sälja ut innehav är i dem flesta fall kontraproduktivt, men vi har gjor det förr och kan göra det igen, men baserat på konkreta bevis att företaget
      medvetet brytter mot regler som gäller.
      Om du har plats, antal mäniskor, verifierad information som vi ka ta del av och pekar ut Monsanto skicka den till oss. Video klipp från youtube räcker inte.
      Sasja

      • 1. REGLERNA

       • Ok, men exakt vilka är reglerna?
       • Vilken part sätter upp reglerna?
       • Vilken oberoende part har godkänt reglerna?

       2. PARTERNA
       Brotten som det påstås att Monsanto/Syngenta begår är så omfattande. IMF och OECD är part i målet (valutafond resp handelsorgan) och deras regler, godkännanden eller bedömningar ger jag inte röken för.

       Kvar finns FN.

       • Är FN tillräckligt kraftfullt, hederligt och ickekorrumperat för att vara trovärdigt idag?
       • Vilken oberoende part på konsument/småföretagarsidan bedömer FN?
       • Existerar det en sådan part överhuvudtaget som är inblandad i spelet och har kraft att påverka?
 • Ja, suck.. bara namnet (..och listan av dess gelikar!) gör att man mår illa. Bankkunder med moraliska värden som vill byta bank, kan de byta till en bank med etik (Island?) ..eller ska folk behöva gå tillbaka till.. ‘madrassbank’?!!

 • Ja, suck.. bara namnet (..och listan av dess gelikar!) gör att man mår illa. Bankkunder med moraliska värden som vill byta bank, kan de byta till en bank med etik (Island?) ..eller ska folk behöva gå tillbaka till.. ‘madrassbank’?!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *