Osher Centrum – Är placebo nyckeln till läkemedelsbolagens framgång?

publicerad 12 juni 2013
- av Torbjörn Sassersson red.
Osher Centrum

Om vi lär oss att förstå placeboeffektens mekanismer kan vi bättre utforma vården. Det var ett övergripande budskap på seminariet som nyligen hölls till filantropen Bernard Oshers ära, skrev KI på sin hemsida den 11 juni 2013. 

Analys: Torbjörn Sassersson | Läs mer om Osher Centrun Leaks

Bernard Osher, Osher Centrum, KIBernard Osher fyllde nyligen 85 år och för att hedra honom arrangerade Karolinska Institutet ett halvdagsseminarium med fokus på patient-läkarrelationens avgörande betydelse. Inom vården kallas det även för “bemötande”.

År 2005 skänkte den amerikanske finansmannen 43 miljoner kronor till Karolinska Institutet för att starta upp Osher centrum för integrativ medicin.

Professor Martin Ingvar, som även är Osher Centrums föreståndare, säger att placeboeffekten inte  är något “magiskt”, utan ett resultat av helt normala hjärnfunktioner. Det centrala är individens förväntningar, patientens tro, eller kanske tilltro, inför vad som ska hända under den medicinska behandlingen. Att påverka dessa förväntningar genom att inge förtroende inom ramen för patientmötet är därmed “hårdvaran” för tillfrisknandet, enligt KI.

Analys

Frågan är om detta symposium är en räddningsaktion för att försöka släcka kritiken som framförts av över 4000 svenskar som protesterat mot Osher Centrums hantering av 43 miljoner kronor. Enligt kontraktet har inte mycket realiserats under de 8 år som passerat sedan centret fick pengarna.

Medan två Oshercenters i USA tar emot patienter på kliniker för alternativmedicinsk behandling har Osher Centrum på KI mest förbrukat pengarna i oklara projekt som rör sig runt placebo, nocebo och diverse medicinska tillstånd med oklar koppling till integrativ medicin. Osher Centrum på KI har ingen klinik och skylten har tagits ner för länge sedan.

Osher-Centrum-kontrakt-punkt4

Osher Centrum har tex inte ens lyckats identifiera en enda alternativmedicinsk metod att integrera i den vanliga vården, trots att det står som en tydlig målsättning i kontraktet, punkt 4.

Så varför är Martin Ingvar så målstyrd för att utröna placeboeffektens betydelse inom ramen för patientmötet? Vilken roll “ska” placebo ha i bemötandet av patienten enligt Martin Ingvar? 

Det finns gods skäl att misstänka att det handlar om att finna nya vägar att utnyttja placeboeffekten som motor i patientmötet för att understödja vanlig medicinsk behandling i allmänhet.

I så fall kommer placeboeffekten enbart att utnyttjas för att stärka de skolmedicinska preparatens position i vården, dvs för att ytterligare etablera de kemiska substanserna från läkemedelsindustrin.

Om patienter tror mycket på de kemiska preparaten kommer de att “fungera” även om de skulle vara verkningslösa och alternativmedicinen blir samtidigt bortspelad. En våt dröm för industrin.

Osher Centrum har bevisbördan och pengarna för att ro i land projektet såsom kontraktet stipulerar. Allmänheten väntar granskande för att se vart det bär hän. Facit finns redan idag och än mer i framtiden.

Analys: Torbjörn Sassersson | Läs mer om Osher Centrun Leaks

KI: Bernard Osher hedrades med symposium


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Detta missade jag helt trots att jag läser nyheterna varje dag. Hade ju varit passande om någon varit där och intervjuvat makarna Osher som ju hittills vägrat svara på våra frågor.

 • Tycker också de försöker ge sken av intresse som inte finns. De går som katten kring het gröt. Verkar driva detta utan att lyfta blicken mot det stora utbud som finns av alternativ att sätta tänderna i. Placebo är väl lika vanligt inom skolmedicinen, men där straffas patienten snart med oönskade bieffekter. Det är väl därför pengarna skänkts, att bana vägar från den farliga skolmedicinen? Jo Janne, det är nog på sin plats för djupvattenvarning 🙂

  • Är det bara jag som tycker det hela påminner om religion.
   Det var oärligt och motbjudande att ta emot pengarna, det dåliga samvetet är en placeboeffekt?

 • Vad har läkemedelsbolagen lyckats med egentligen när det gäller hälsa? Har de lyckats göra någon människa genuint frisk med sina syntetiska piller?

  De har nått enorma framgångar ekonomiskt sett genom sin mycket skickliga marknadsföring, allt går att ju sälja med mördande reklam – men att folk sedan dör som flugor av biverkningarna och att det utåt sett heter det att de dött av sjukdomar är än skickligare gjort.
  Det är grundkonceptet och ett genuint uttänkt sätt för att slippa ta ansvar för sina produkter med alla dess biverkningar.

  När de nu börjar trampa in på Placeboeffekten vill de ytterligare försöka förverkliga sina drömmar att få folket att tro att syntetiska preparat fungerar i kropp och själ.
  De börjar komma ut på riktigt djupt vatten nu, frågan är om de är lika simkunniga som skickliga på att marknadsföra sig?
  Ta på dig flytvästen för säkerhets skull Martin Ingvar så du inte drunknar…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *