Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Av konventionella behandlingsmetoder saknar 47% vetenskapligt underlag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 juli 2013
- NewsVoice redaktion

skribent-alternativjournalenKomplementära/alternativa/energimedicinska metoder nedvärderas ofta på grund av bristande forskning. Men i själva verket kan inte den konventionella medicinen heller stoltsera med att bara arbeta med evidensbaserade metoder.

Endast 36% av traditionella behandlingsmetoder har vetenskapligt underlag på att de har en välgörande eller troligen välgörande effekt. Nästan hälften (47%) har okänd effekt och de övriga metoderna klassas som troligtvis ineffektiva eller skadliga.

Den högt ansedda vetenskapliga tidskriften British Medicine Journal har skapat databasen Clinical Evidence med ”bästa tillgängliga bevis för effektiv hälsovård” vid respektive diagnos. Där ska medicinsk personal kunna leta fram fakta för att göra evidensbaserade beslut. De olika behandlingsmetoderna blir indelade efter nytta och risk i sex klasser.

BMJ Clinical Evidence undersökte hur långt dagens kunskap kommit när det gäller vanliga behandlingsmetoder och fann följande fördelning av 2148 behandlingsmetoder:

  • 329 (15%) metoder är välgörande
  • 457 (21%) metoder är troligen välgörande
  • 164 (8%) metoder är en kompromiss mellan nytta och skada
  • 106 (5%) metoder är troligtvis inte till nytta
  • 94 (4%) metoder är troligtvis ineffektiva eller skadliga
  • 998 (47%) metoder har okänd effekt

Läs hela artikeln


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq