Study: “Conspiracy theorists” more sane than those who accept the official versions of contested events

publicerad 15 juli 2013
- av NewsVoice

konspirationsteoretiker-mer-sansadeRecent studies by psychologists and social scientists in the US and UK suggest that contrary to mainstream media stereotypes, those labeled “conspiracy theorists” appear to be saner than those who accept the official versions of contested events.

The most recent study was published on July 8th by psychologists Michael J. Wood and Karen M. Douglas of the University of Kent (UK). Entitled “What about Building 7? A social psychological study of online discussion of 9/11 conspiracy theories, ” the study compared “conspiracist” (pro-conspiracy theory) and “conventionalist” (anti-conspiracy) comments at news websites.

The authors were surprised to discover that it is now more conventional to leave so-called conspiracist comments than conventionalist ones: “Of the 2174 comments collected, 1459 were coded as conspiracist and 715 as conventionalist.” In other words, among people who comment on news articles, those who disbelieve government accounts of such events as 9/11 and the JFK assassination outnumber believers by more than two to one.

That means it is the pro-conspiracy commenters who are expressing what is now the conventional wisdom, while the anti-conspiracy commenters are becoming a small, beleaguered minority.

Read more


Så här kan du stötta Newsvoice

 • En alternativ förklaring skulle kunna vara att konspirationsteoretikerna är mer aktiva än konventionalisterna på de forum mm som man mätt på. Det kan ju t.ex. vara så att konspirationsteoretiker är mer intresserade av dessa frågor än gemene man.

 • http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5596029

  Konspiratoriskt på svenska.
  På svenska läser jag artikeln så här. EU vill ha pengar och utfärdar en lag som Sverige vägrar att genomföra. Sakfrågan är av underordnad betydelse, och man kan gott ställa sig frågan om den har reell betydelse. De svenska politikerna försöker se bra ut gentemot väljarna för att de hävdar att de står upp mot EU, men garanterar i själva verket en rundlig transaktion i form av böter till EU för det påstådda lagbrottet.

  Alla vinner utom skattebetalarna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *