Study: “Conspiracy theorists” more sane than those who accept the official versions of contested events

3
280

konspirationsteoretiker-mer-sansadeRecent studies by psychologists and social scientists in the US and UK suggest that contrary to mainstream media stereotypes, those labeled “conspiracy theorists” appear to be saner than those who accept the official versions of contested events.

The most recent study was published on July 8th by psychologists Michael J. Wood and Karen M. Douglas of the University of Kent (UK). Entitled “What about Building 7? A social psychological study of online discussion of 9/11 conspiracy theories, ” the study compared “conspiracist” (pro-conspiracy theory) and “conventionalist” (anti-conspiracy) comments at news websites.

The authors were surprised to discover that it is now more conventional to leave so-called conspiracist comments than conventionalist ones: “Of the 2174 comments collected, 1459 were coded as conspiracist and 715 as conventionalist.” In other words, among people who comment on news articles, those who disbelieve government accounts of such events as 9/11 and the JFK assassination outnumber believers by more than two to one.

That means it is the pro-conspiracy commenters who are expressing what is now the conventional wisdom, while the anti-conspiracy commenters are becoming a small, beleaguered minority.

Read more


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5596029

  Konspiratoriskt på svenska.
  På svenska läser jag artikeln så här. EU vill ha pengar och utfärdar en lag som Sverige vägrar att genomföra. Sakfrågan är av underordnad betydelse, och man kan gott ställa sig frågan om den har reell betydelse. De svenska politikerna försöker se bra ut gentemot väljarna för att de hävdar att de står upp mot EU, men garanterar i själva verket en rundlig transaktion i form av böter till EU för det påstådda lagbrottet.

  Alla vinner utom skattebetalarna.

 2. En alternativ förklaring skulle kunna vara att konspirationsteoretikerna är mer aktiva än konventionalisterna på de forum mm som man mätt på. Det kan ju t.ex. vara så att konspirationsteoretiker är mer intresserade av dessa frågor än gemene man.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här