Industrin ligger sannolikt bakom myten om 8 timmars sömn

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 augusti 2013
- Torbjörn Sassersson

sömnforskningVi behöver inte sova åtta timmar i sträck varje natt för att orka med dagen. Det är en stressande myt. Forskning från Stressforskningsinstitutet visar att sömnbehovet är ärftligt och individuellt. Det finns nästan inget samband alls mellan antalet timmar vi sover och hur trötta vi är.

Det skriver Isabell Ståhl för Expressen i en fantastiskt upplysande artikel om vår sömn. Det mest intressanta i artikel är att flera studier visar att vi är biologiskt konstruerade för att vara uppe ett par timmar mitt i natten.

Före industrialismen gick man och la sig runt klockan åtta och sov några djupa timmars sömn för att därpå gå upp. Den första sömnen gav djup återhämtning för kroppen. Sedan gick man och lade sig igen och sov en andra sömn, som är mindre viktig, men sparade mycket energi, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.

”På 90-talet utförde den engelske psykiatrikern Thomas Wehr ett experiment där en grupp människor fick vistas i en miljö som var mörk fjorton timmar om dygnet. Efter en tid utvecklade de ett distinkt sömnmönster: de sov tungt i fyra timmar, var vakna i två timmar och föll sedan i en lättare fyratimmarssömn.”

Historisk information tyder på att vi sov tvåskiftssömn fram till den industriella revolutionen och glödlampans etablering.

Roger Ekirch vid Virgina Tech university publicerade 2001 en studie baserad på 16 års forskning som gav starka historiska bevis för att vi är biologiskt anpassade till att sova i två skift, skriver Isabell Ståhl. Under den vakna perioden gick man upp, rökte, hälsade på grannen, stannade i sängen, läste, hade sex eller badade. Under 1920-talet hade idén om tvåskiftssömn helt försvunnit.

Föreställningen om att man måste sova åtta timmar i ett streck utan avbrott är en myt som från början sannolikt handlade om att industrin ville att vi skulle sova ordentligt för att vi skulle vara produktiva 8-12 timmar i fabrikerna. Idén passade även det moderna tjänstesamhället när vi ska vara produktiva framför dataskärmar i 8 timmar. 

Läs mer i Expressens artikel: ”8 timmars sömn – en myt som stressar oss”

Text och tolkning: Torbjörn Sassersson (som vaknade kl 3:50 och kände sig produktiv)Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq