Industrin ligger sannolikt bakom myten om 8 timmars sömn

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 augusti 2013
- Torbjörn Sassersson red.

sömnforskningVi behöver inte sova åtta timmar i sträck varje natt för att orka med dagen. Det är en stressande myt. Forskning från Stressforskningsinstitutet visar att sömnbehovet är ärftligt och individuellt. Det finns nästan inget samband alls mellan antalet timmar vi sover och hur trötta vi är.

Det skriver Isabell Ståhl för Expressen i en fantastiskt upplysande artikel om vår sömn. Det mest intressanta i artikel är att flera studier visar att vi är biologiskt konstruerade för att vara uppe ett par timmar mitt i natten.

Före industrialismen gick man och la sig runt klockan åtta och sov några djupa timmars sömn för att därpå gå upp. Den första sömnen gav djup återhämtning för kroppen. Sedan gick man och lade sig igen och sov en andra sömn, som är mindre viktig, men sparade mycket energi, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.

“På 90-talet utförde den engelske psykiatrikern Thomas Wehr ett experiment där en grupp människor fick vistas i en miljö som var mörk fjorton timmar om dygnet. Efter en tid utvecklade de ett distinkt sömnmönster: de sov tungt i fyra timmar, var vakna i två timmar och föll sedan i en lättare fyratimmarssömn.”

Historisk information tyder på att vi sov tvåskiftssömn fram till den industriella revolutionen och glödlampans etablering.

Roger Ekirch vid Virgina Tech university publicerade 2001 en studie baserad på 16 års forskning som gav starka historiska bevis för att vi är biologiskt anpassade till att sova i två skift, skriver Isabell Ståhl. Under den vakna perioden gick man upp, rökte, hälsade på grannen, stannade i sängen, läste, hade sex eller badade. Under 1920-talet hade idén om tvåskiftssömn helt försvunnit.

Föreställningen om att man måste sova åtta timmar i ett streck utan avbrott är en myt som från början sannolikt handlade om att industrin ville att vi skulle sova ordentligt för att vi skulle vara produktiva 8-12 timmar i fabrikerna. Idén passade även det moderna tjänstesamhället när vi ska vara produktiva framför dataskärmar i 8 timmar. 

Läs mer i Expressens artikel: “8 timmars sömn – en myt som stressar oss”

Text och tolkning: Torbjörn Sassersson (som vaknade kl 3:50 och kände sig produktiv)Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tänker på bönderna som måste upp och mjölka korna vid 6-tiden, vare sig det var sommar eller vinter. Så kanske industrin följde deras mönster?

 • Jag personligen behöver 7-8 timmars sömn i sträck för att känna mig utvilad, att sova i perioder gör mig halvdöd dagen efter. Människan är skapad för att sova när det är mörkt och vara vaken när det är ljust, liksom naturen vilar när det är mörkt och är som mest aktiv när det är ljust. Följer man inte naturlagarna så drabbas man bara själv i slutändan.
  Naturen har ALDRIG fel, något vi inte får glömma!

  Människor som vaknar vid en viss tidpunkt varje natt har någon form av obalans i meridianen som hör till den tidsperioden. Detta är uråldrig kunskap som kineserna känt till under många tusen år. För den som vill lära sig mer om meridianklockan kan läsa här eller googla på det: http://alternativbehandlingar.ifokus.se/articles/4d7150cab9cb46222d062392-organens-energitidpunkter

  Sen finns det ju människor som är nattugglor och trivs bäst på natten, men alla är vi ju olika :-).

  • Ja Janne, det är intressant med meridianklockan. Som akupunktör har jag använt den väldigt mycket. Bland annat hade jag en patient på 90-talet (i UK) som fick dubbelsidig lunginflammation dagen efter att hennes man dog i en (oväntad) hjärtattack. Sorgen tog nästan kol på henne och enligt TCM är det ju just lungorna som kan påverkas av sorg.

   TCM har mycket kunskap om hur man kan stödja kroppen (och inte minst sinnet) på olika sätt. Där har Feng Shui också en del att ge – t ex kan man använda färg, form och olika material (enligt de fem elementen) och även kompassriktnng (att t ex sitta eller sova på rätt plats/riktning) som läke-hjälp.
   På en Feng Shui kongress en gång träffade jag en kvinna (från Asien) som istället för klocka hade en kompass på armen – och hon var alltid noga med var hon satt, t ex vid ett sammanträde, så att hon skulle vara alert och stark medan hon gjorde upp avtal. Dessutom hade hon sitt jade ‘powerdjur’ antingen på bordet eller i fickan. Fullt så avancerad är inte jag men visst är det kul at testa olika saker.

   Jag växte upp på ett gästgifveri, så kanske en del av mitt nattramlande kommit sig av familjens sena vanor.. — fast ibland har jag funderat över om att vakna till under natten kan ha att göra med att vi varit tvungna att hålla koll på sådant som var viktigt för överlevnaden. T ex elden, småbarnen, eller getterna, eller köttet som hängde i ett träd utanför grottan osv, så att inte varg, björn eller andra vilda djur skulle kunna ställa till det för oss — att det sitter i generna.

   I allmänhet stämmer det förstås, som du säger, att det är (o)balansen i våra organ som styr.

   Jag känner en tjej som aldrig sover mer än 5 timmar och funkar bra på det. Jag behöver ca 6 timmar normalt – 7-8 om jag är rejält trött. Min man blir tjurig om han inte får sova minst 8, helst 9 timmar!

   För några år sedan var jag en av flera ‘facilitators’ (vad heter det på svenska) som stöttade kroniskt sjuka i ett projekt på nätet i sjukvården (UK). Vi var ca ett dussin ‘facilitators’ och det var alltid samma 4 som var igång nattetid. Efter en tid fick vi förstås heta NightJar, NightOwl NightinGale och NightHawk (jag!) 😀

   Jahaja, nu (igen!!) är klockan 10 över 2 i Torquay, så jag får väl kolla i skåpet efter några leverstärkande örtdroppar att ta ..som nattmedusin. 😉

   • Ja Mayne, meridianklockan är mycket intressant ur flera synvinklar. Man kan lokalisera mycket genom den, är ju ofta flera obalanser i en diagnos som man då kan finna ut.
    Märker ofta att det är mycket lever och lungobalanser på klienter nuförtiden, även njure med stress och utbrändhet är mycket vanligt.

    Västerlandets människa idag lever under så onaturliga förhållanden att fler och fler obalanser blir oundvikliga som på sikt kan leda till sjukdomar i varierande grad, som läkemedelsindustrin tar varje chans att utnyttja (sånt måste ju medicineras!!).
    Att söka rätt på orsaken och försöka lösa den finns inte på kartan, tyvärr vill ju även många av dagens människor ofta ha snabba symtomlösningar som inte heller leder någon vart.

    Människan måste lära sig att inse att den själv alltid bär det yttersta och största ansvaret för sig själv och sin hälsa. En terapeut kan bara hjälpa till med stödjande behandlingar och tips gällande kost, livsstil m.m. Hur bra behandling en terapeut än ger kan inte garantera en tillfriskning om patienten sedan gör tvärtemot i livet när han lever sitt vanliga liv. Ingen annan känner sig själv bättre än personen själv!

    Inom TCM finns väldigt stora genuina kunskaper om naturen, livet och människan, skulle vi ta till vara på den och använda oss mer av dessa kunskaper skulle vi ha ett annat förhållningssätt till livet och oss själva. Vi skulle få en större respekt för naturen och allt som påverkar vår hälsa. Världen skulle se annorlunda ut om vi slutade tänka så materialistiskt och började leva lite andligare och naturligare istället.
    Feng Shui är mycket intressant, en hel vetenskap i sig, även om jag inte är mycket för det vetenskapliga.. Tid är ju egentligen bara något som skapar stress, vore skönt om vi kunde leva utan tiden (klockan) och följa naturens egen gång istället.

    Intressant det där du nämnde om våra förfäder, kan ju mycket väl vara så att våra överlevnadsinstinkter har styrt våra dygnsrytmer mycket och därigenom påverkat våra gener i viss riktning. Även om vi dock själva kan styra mycket av våra gener genom vårt undermedvetna, som blir mer och mer påtagligt.
    Har inte alls tänkt i de banorna nu nämnde, men mycket intressant och det får mig att fundera om både en och två gånger.

    Nej nu är det nästan helt mörkt och dags för att sova! 🙂

 • Jag påminner mig att professor Karin Johannisson berättade om detta i sitt sommarprogram för några år sedan. Jag gör precis som Mayne Sundewall Hopkins går upp på natten och jobbar några timmar. Inte varje natt men då och då. Förr hade jag lite ångest för det på morgonen men efter att lyssnat på Karin Johannisson så har den ångesten släppt.
  Medicinen är så bemängd med myter som behöver krossas.

 • Betr: “…studie baserad på 16 års forskning som gav starka historiska bevis för att vi är biologiskt anpassade till att sova i två skift, skriver Isabell Ståhl. Under den vakna perioden gick man upp, rökte, hälsade på grannen, stannade i sängen, läste, hade sex eller badade…”

  Passar precis in på mig. Jag kan lägga till lätt städnig, skaka (små!) mattor, köra en maskin tvätt, plugga, sortera pärmar (..evighetsjobb!), laga kläder, sy Waldorfdockor, sticka tröjor, skriva brev, skriva poesi (eller en artikelkommentar!) och lyssna på radio (Av någon anledning är musiken är alltid bättre nattetid.) till listan.
  Och jag som känt mig lite skuldmedveten för allt som jag uträttat nattetid!! Nu är det slut med det ..ha ha! Att gå in till grannen har jag dock inte provat ..och inte grannen heller!

  “My neighbour knocked on my door at 2.30 this morning – can you believe that?!!
  Luckily for him, I was still up playing my Bagpipes.” 😉

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *