Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Andreas Cervenka – Varför skriver du inte om bail-in-hotet i Europa?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 september 2013
- Torbjörn Sassersson

Andreas-CervenkaDen 6 augusti publicerade Reuter artikeln: “Cypriots challenge “bail-in” to fight for lost savings”, om hur 1000-tals småsparare på Cypern tvingats ge bort sina sparpengar för att rädda bankerna. Mainstream media skriver att denna bail-in räddades Cypern, men det är långt ifrån sanningen. Det enda som räddades var bankerna dvs företag som lånat ut pengar de oftast inte ens haft täckning för.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Wikimedia Commons

Faktum är att den största resursen i ett land är människorna,  inte företagen eller infrastrukturen. När denna bail-in genomfördes utan medborgarnas samtycke och knappt utan förvarning räddades bankerna, men människorna offrades. Hur kan detta ha “räddat” Cypern? Att rädda banker är inte samma sak som att rädda ett land.

Andreas Cervenka, som är SvD:s bästa ekonomireporter borde skriva om detta, men jag konstaterar att jag inte hittar någon SvD-artikel som tar upp en av de mest skrämmande ekonomiska händelserna i det nutida Europa, att bankerna tar medborgarnas surt förvärvade sparpengar direkt från deras konton utan deras samtycke.

A victim of Cyprus’s chaotic financial rescue, Georgiou cannot be sure his stressful legal battle for the lost money wrecked his family’s health. But, as he said with grim understatement, “it sure as hell didn’t help”. Georgiou is one of an estimated 20,000 account holders who had large amounts of savings wiped out almost overnight at Laiki, the island’s second-largest bank, which was wound down under the 10 billion euro ($13 billion) international aid package. / Reuter

I svenska medier diskuterades nyligen hur bankerna och Finansinspektionen funderat på att påtvinga spararna att amortera sina lån utöver att de ska betala ränta. Det kan bli verklighet i framtiden även om faran är över för tillfället. Nästa steg är ändå att de kan ta våra sparpengar om vi inte vill eller kan amortera. I det slutliga steget tar bankerna våra bostäder och kapitalvaror, som vi köpt för lånade pengar, som bankerna lånade ut, fast de inte hade dem från början. Och frågan som alla svenska medborgare borde ställa är: kan de svenska bankerna även ta mina sparpengar tex vid en global ekonomisk kris?

Det vore intressant att höra om Cervenka har några ekonomiska råd att ge till de svenska läsarna.

  • Ska vi helt sluta låna pengar för boende?
  • Ska vi sälja våra bostäder för att bli av med skulderna?
  • Ska vi köpa tex mark eller ädelmetall istället för att sätta in sparpengarna på banken?

Mitt svar på dessa tre frågor är :”ja”. Vad är ditt svar?

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

SvD 12 sep 2013: Ska bankerna skärpa kraven på bolåntagarna?

DN 5 sep 2013: Pressen ökar att amortera mera

Mer om Andreas Cervenka

Cervenkas artiklar på SvDDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq