Extremt liten “läsarstorm” stoppade Strålskyddsstiftelsens annons i Lärarnas Tidning

publicerad 25 september 2013
- Mona Nilsson

iPad-riskerTidningen Förskolan stoppar en annons från Strålskyddsstiftelsen i nästa nummer, men det var bara sammanlagt 4 medlemmar av totalt 230 000 som hörde av sig och var upprörda. Det är första gången på över tio år som en annons i Lärarförbundets tidningar stoppas berättar en anställd, skriver Mona Nilsson.

Beslutet att stoppa annonsen fattades gemensamt av chefredaktören för tidningen Förskolan Helena Ingvarsdotter, chefen för Lärartidningar Produktion AB Anne Spaak samt chefredaktören för Lärarnas Tidning Annika Grimlund.

Annonsen var införd i Lärarförbundets medlemstidning Lärarnas Tidning den 23:e september 2013. Annonsen visar en liten flicka som har ont i huvudet med texten “Maja får huvudvärk av läsplattan. Den strålar för mycket. www.stralskyddsstiftelsen.se”.

– Annonsen reagerar man ju på. Den säger något outtalat. Det har kommit starka reaktioner från medlemmarna, berättar Anne Spaak, Vd för Lärartidningar Produktion AB. Lärartidningar Produktion AB är ett helägt dotterbolag till Lärarförbundet som ansvarar för teknisk produktion av Lärarförbundets tidningar, annonshantering och prenumerationer.

Annika Grimlund, chefredaktör på Lärarnas Tidning som fått ta emot alla upprörda klagomål från medlemmarna preciserar närmare omfattningen av den massiva kritiken:

– Vi har fått klagomål från 4 medlemmar, berättar hon. De är mycket upprörda.

Totalt har Lärarförbundet 230 000 medlemmar berättar hon vidare.

Första gången en annons stoppas

En anställd inom företaget berättar att detta är första gången som en annons stoppas under alla de drygt tio år som den anställde arbetat med tidningarna. Den anställde reagerade själv inte på annonsen:

– Men jag tänkte att detta gillar nog inte de som säljer läsplattor.

Text: Mona Nilsson


Fakta

Många människor, inklusive barn rapporterar att de får huvudvärk då de vistas i miljöer med wifi/trådlöst nätverk eller använder trådlös teknik. Det finns barn som inte längre kan gå till sin skola och lärare som blivit långtidssjukskrivna sedan de fått svåra hälsobesvär.

Upprepade forskningsresultat visar att exponering för strålningen kan orsaka huvudvärk

Såväl Europarådet som den Franska Nationalförsamlingen avråder skolor från användning av trådlösa datornätverk på grund av riskerna för barnen. En läsplatta kan endast kopplas upp trådlöst mot internet. PDF | PDF

Bioinitaitvrapporten från 29 världsledande experter konstaterade i januari 2013: Effekterna av strålningen är fullt klarlagda och kan uppträda inom några minuter av exponering för mobiltelefoner, trådlösa telefoner, mobilmaster och de i skolorna massivt införda trådlösa datornätverken. Långvarig exponering kan resultera i sjukdomar. Studier visar att risken för sömn- och koncentrationsproblem, huvudvärk och cancer ökar vid kronisk exponering för mobilmaster. Läs mer


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Utan tvekan är det ett sk.helvete att bli påverkad av elektromagnetiska fällt och dessa har påverkat mig under en längre period,,,,när mobila NMT-systemet infördes så då var det alltid öronvärk och värk i sk.örongången efter samtal i mobilen vidare så blev struphuvudet svullet med värk,,blev då skickat till till öronnäsahalsundersökning och där konstaterades att det var något fel på sjunde nerven i halsen men de kunnde de inte göra något åt,,påtalade till den läkaren att det kannske berödde på mobilen men det trodde inte han utan hans förklaring det var att jag kannske tryckt mobilen för hårt mot örat och därav skulle förklaringen ang värken i örat vara men varför det var ett fel med 7 nerven i halsen det hade han ingen förklaring på…vidare så blev man skickad till neurologen och där var den kvinnliga läkaren helt förtjust och sade titta villka underbara fina bilder vi kann ta och visade röntgenbilderna presis som de var konsverk,,,,vidare så känner jag en psykolog privat och frågade vad han ansåg om den trådlösa tekniken och han spände sin psykologblick på mig och sedan nämde han mitt namn och sade det är så att jag har läst en dansk undersökning om det här och där har det framkommit att det är helt ofarligt att tala i mobiltelefonen,,,,,,Nu är man så överkänslig mot data routers och allt vad det finn så man har dragit sig tillbaka i en lite stuga med vedeldning i skogen,,,,

  • Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på här.

    I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ❓

  • Ja det var nog inte upprördhet över att det kanske fanns någon liten Maja som verkligen får huvudvärk av läsplattan? Lite svinn får man räkna med för att det skall bli lite klirr i kassan? Det var glädjande ändå att det bara var 4 st. av 230 000, men hur fungerar det då? Var dessa 4 röster mer värda än övriga 230 000 samt lilla Majas problem tillsammans?

  • Det vore kul att höra varför dessa mycket upprörda människor förklarade varför dom nu blev så fasansfullt upprörda över denna informationskampanj. Men eftersom dom inte gör det så kan man kanske gissa att dom sitter på en uppsjö Apple eller Samsung aktier i sina fondportföjer.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *