Högsta domstolen vägrar ta upp bankparasitmålet

publicerad 13 september 2013
- av NewsVoice
Henning Witte, eget verk

Nyligen kom Högsta domstolens beslut att inte pröva det sk “bankparasitmålet” som EU-advokaten Henning Witte har fört mot SEB. Norrköpings tingsrätt tog sig friheten att ändra Sveriges grundlag, genom att stryka den för bankväsendet viktigaste regeln i 9:14 regeringsformen, som kräver en lag för privatbankernas emittering av digitala pengar, skriver Witte.

Text: Henning Witte

Henning Witte, eget verk
Henning Witte, eget verk

“När en bank lånar ut pengar, tar den mestadels inte från befintliga pengar, utan tillverkar nya, egna genom en digital manöver i bankens dator, utan att banken har arbetat för dessa pengar. Vips är digitala pengar födda, vilka är mer än 95% av dagens penningmängd, resten är kontanter. Eftersom det inte finns en sådan lag som ger bankerna rätt att ge ut digitala pengar, har SEB lånat ut olagliga pengar, vilket i sin tur medför, att de inte har rätt att kräva tillbaka sitt digitala falskmynteri.”

Läs mer