Putins 9/11-artikel väckte starka USA-känslor – Men Bush/Obama 6,5 ggr dödligare än Saddam

5

PutinPutins debattartikel “A Plea for Caution From Russia” publicerades i New York Times den 11 september 2013 och den riktade sig direkt till den nordamerikanska befolkningen. Nu är amerikanerna arga på både Putin och tidningen, men de kan inte göra något åt det. Artikeln har blivit viral.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Wikipedia

CNN plockade upp några reaktioner, de skriver:

The overall tone of Putin’s latest broadside was too much for Menendez, chairman of the Senate Foreign Relations Committee, who said he read the article at dinner on Wednesday.

“I almost wanted to vomit,” he said. “I worry when someone who came up through the KGB tells us what is in our national interests and what is not”. / CNN

Frågan är vad som retade upp amerikanarna mest. Kanske Putins slutkläm i sin artikel som slår direkt emot den så typiska amerikanska: “vi-är-bäst-attityden”.

My working and personal relationship with President Obama is marked by growing trust. I appreciate this. I carefully studied his address to the nation on Tuesday. And I would rather disagree with a case he made on American exceptionalism, stating that the United States’ policy is “what makes America different. It’s what makes us exceptional.” It is extremely dangerous to encourage people to see themselves as exceptional, whatever the motivation. There are big countries and small countries, rich and poor, those with long democratic traditions and those still finding their way to democracy. Their policies differ, too. We are all different, but when we ask for the Lord’s blessings, we must not forget that God created us equal.

Går det att förstå reaktionen?

Visst gör det. Det som ligger Putin i fatet är krigshandlingarna [antiterroristkrig] mot Georgien och Tjetjenien samt kriminaliseradet av gay-rörelsen i Ryssland, men Bush/Obama-regimens destruktion av Mellanöstern och Nordafrika slår alla rekord och gör sannerligen USA mycket exceptionellt. Allt fler amerikaner blir för varje dag medvetna om landets internationella missgärningar och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Upp till 1,2 miljoner civila och motståndsmän beräknas ha dött bara i Irak sedan USA attackerade landet. Utöver det har vi Bush/Obama-regimens krigföring mot en rad andra länder.

Saddam Hussein beräknas ha upp till 182,000 människor på sitt samvete. Det betyder att Bush/Obama-regimerna är runt 6,5 “bättre” än diktatorn Saddam på skapa omständigheter som dödar människor i Irak. Bush och Obama räddade inte Irak. De skövlade det. 

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Los Angeles Times: Civilian deaths may top 1 million, poll data indicate

AlterNet: 1 Million Civilians Dead, 37,000 American Soldiers Dead or Injured

ORB survey of Iraq War casualties [1,2 millions deaths]

The Telegraph: Saddam faces genocide trial over ‘180,000 Kurd deaths’


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mikael Jansson
Mikael Jansson
Gäst
17 september 2013 kl 09:57

USA´s kollaps kommer skaka om hela världen!!

Canadian billionaire businessman Ned Goodman predicts the end of the U.S. Dollar as the world’s reserve currency. He predicts the transition out of the U.S. Dollar will become, “…quite ugly.” He delivered the lecture at Cambridge House’s Toronto Resource Investment Conference 2013
http://www.youtube.com/watch?v=nX7J8-VTG08&feature=player_embedded

Dan
Dan
Gäst
17 september 2013 kl 00:12

Måste säga att håller med helt och hållet med Kerstin!!!!!
MIKAEL var god sprid den fina info i alla riktning. Jag vet hur världen fungerar men det är du som lyckades formulera den till mänsklig språk

Kerstin
Kerstin
Gäst
16 september 2013 kl 06:09

Mikael Jansson, ditt inlägg förtjänar en mer framträdande position än kommentarsfältet. Mitt förslag är:omarbeta till en artikel och försök få in den i så många tidningar/hemsidor som möjligt. Världsordningen måste börja diskuteras ordentligt, men innan det kan ske måste tillräckligt många börja ställa frågor och det gör de först när de blir informerade om hur världen fungerar. Bra och intressant kommentar!

Mikael Jansson
Mikael Jansson
Gäst
15 september 2013 kl 21:02

Orsaken till alla de flesta problemen är nog !! “Om hur Petrodollarn är konstruerad, och det kommer säkerligen att bli chockerande läsning för många. För den som vill förstå mina resonemang i framtida inlägg är det dock av största vikt att också förstå innehållet i dagens inlägg. Staten, FED och dollarn. 
Det är inte helt uppenbart hur den amerikanska staten förhåller sig till sin centralbank; inte heller är det självklart vem som faktiskt trycker alla dollar, och hur den amerikanska staten kan ha en skuld i just dollar. Om vi stannar upp och tänker efter så är det snarare konstigt att den amerikanska staten har en statsskuld i sin egen valuta. Fråga: Varför kan staten inte trycka dollar, istället för att låna dollar, när budgeten behöver balanseras? Svar: Den amerikanska staten äger inte sin egen valuta. Dollarn är ett privat monopol som ägs av FED. FED – en privat centralbank
 The Federal Reserve är ett aktiebolag med bankverksamhet, och alla aktier i FED ägs av privata bankirer. Inte en enda aktie i FED ägs av den amerikanska staten, vilket gör namnet på banken gravt missvisande. För att illustrera hur absurt detta upplägg är skulle man kunna leka med tanken att Pepsi blev USAs centralbank. Pepsi är som bekant ett privat aktiebolag med monopol på sin produkt, visserligen en läskedryck istället för en papperslapp, men det kvittar. En vacker dag beslutar sig den amerikanska staten för att landets valuta ska heta Pepsi och att varje liter Pepsi backas upp av ett kg guld. Eftersom det är avsevärt mycket billigare att producera 1 liter Pepsi än 1 kg guld kommer aktieägarna i Pepsi sakta men säkert att lägga beslag på all rikedom som resten av mänskligheten skapar. Det enda man behöver göra är att producera läsk och säkerställa att Pepsi förblir världsvaluta. Det var precis så det gick till när USAs tredje centralbank skapades 1913. Som vi alla vet blev det dock inte Pepsi eller Ford som fick uppdraget, utan FED. Hur får den amerikanska staten nya dollar av FED?
De flesta har säkert hört att FED just nu stödköper amerikanska satsobligationer under QE3-programmet. När en stat behöver finansiering ger den ut statsobligationer som säljs till ett visst pris. Priset på pengar är som bekant räntan, och ju säkrare en statsobligation anses vara desto lägre ränta accepterar köparna som avkastning. Omvänt gäller det att när köpare av statsobligationer är rädda eller inte litar… Read more »

Mats Sederholm
15 september 2013 kl 19:49

Artikeln har blivit som ett nytt 9/11, som ett intrång på USA:s hemmaplan, en fullträff rakt i USA själ. I Sverige ratar tidningarna i princip ALLT vad som sker i Ryssland. Propagandan är osannolik. Att Ryssland och Kina har blivit kärringarna mot strömmen i FN är inte konstigt, de tvingas se på när västvärlden långsamt äter sig fram österut, dessutom lyckas de framstå som de goda räddarna om och om igen. Snacka om retoriska segrar.

Mats
På Klar sikt