Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Putins 9/11-artikel väckte starka USA-känslor – Men Bush/Obama 6,5 ggr dödligare än Saddam

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 september 2013
- Torbjörn Sassersson

PutinPutins debattartikel “A Plea for Caution From Russia” publicerades i New York Times den 11 september 2013 och den riktade sig direkt till den nordamerikanska befolkningen. Nu är amerikanerna arga på både Putin och tidningen, men de kan inte göra något åt det. Artikeln har blivit viral.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Wikipedia

CNN plockade upp några reaktioner, de skriver:

The overall tone of Putin’s latest broadside was too much for Menendez, chairman of the Senate Foreign Relations Committee, who said he read the article at dinner on Wednesday.

“I almost wanted to vomit,” he said. “I worry when someone who came up through the KGB tells us what is in our national interests and what is not”. / CNN

Frågan är vad som retade upp amerikanarna mest. Kanske Putins slutkläm i sin artikel som slår direkt emot den så typiska amerikanska: “vi-är-bäst-attityden”.

My working and personal relationship with President Obama is marked by growing trust. I appreciate this. I carefully studied his address to the nation on Tuesday. And I would rather disagree with a case he made on American exceptionalism, stating that the United States’ policy is “what makes America different. It’s what makes us exceptional.” It is extremely dangerous to encourage people to see themselves as exceptional, whatever the motivation. There are big countries and small countries, rich and poor, those with long democratic traditions and those still finding their way to democracy. Their policies differ, too. We are all different, but when we ask for the Lord’s blessings, we must not forget that God created us equal.

Går det att förstå reaktionen?

Visst gör det. Det som ligger Putin i fatet är krigshandlingarna [antiterroristkrig] mot Georgien och Tjetjenien samt kriminaliseradet av gay-rörelsen i Ryssland, men Bush/Obama-regimens destruktion av Mellanöstern och Nordafrika slår alla rekord och gör sannerligen USA mycket exceptionellt. Allt fler amerikaner blir för varje dag medvetna om landets internationella missgärningar och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Upp till 1,2 miljoner civila och motståndsmän beräknas ha dött bara i Irak sedan USA attackerade landet. Utöver det har vi Bush/Obama-regimens krigföring mot en rad andra länder.

Saddam Hussein beräknas ha upp till 182,000 människor på sitt samvete. Det betyder att Bush/Obama-regimerna är runt 6,5 “bättre” än diktatorn Saddam på skapa omständigheter som dödar människor i Irak. Bush och Obama räddade inte Irak. De skövlade det. 

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Los Angeles Times: Civilian deaths may top 1 million, poll data indicate

AlterNet: 1 Million Civilians Dead, 37,000 American Soldiers Dead or Injured

ORB survey of Iraq War casualties [1,2 millions deaths]

The Telegraph: Saddam faces genocide trial over ‘180,000 Kurd deaths’Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq