Ny hittepå-studie? Gardasil inte alls farligt för flickor enligt KI

publicerad 10 oktober 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Gardasil-HPVNOTERAT. Vaccinering mot HPV med Gardasil ökar inte risken för allvarliga biverkningar, enligt en svenskdansk studie på 1 miljon flickor, skriver Läkemedelsvärlden.

Forskare vid Karolinska Institutet och Statens Serum Institut i Danmark har studerat allvarliga biverkningar hos flickor som vaccinerats mot HPV med Gardasil. Nästan 1 miljon flickor mellan 10-17 år deltog i studien.

“Den här studien finner inget bevis för att HPV-vaccinering skulle ge någon ökad risk för de allvarliga biverkningar vi har tittat på”, säger Lisen Arnheim-Dahlström, docent vid KI till Läkemedelsvärlden.

Så här kom forskarna fram till slutsatsen att Gardasil är ofarligt

53 utfall valdes ut av forskarna och dessa tog fram en strategi som krävde minst fem observerade vaccinexponerade fall för att gå vidare till en djupare statistisk analys. Endast 29 diagnoser uppfyllde kriteriet. Tre diagnoser visade anmärkningsvärda samband. Det gällde förekomsten av diabetes typ 1, Behcets syndrom och Raynauds sjukdom. När forskarna sedan studerande tidssambanden hittades inga sådana.

Förmodligen har forskarna valt att bortse från ett samband mellan vaccinationen och de första symptomen på sjukdomen. Det vanliga är att forskarna viftar bort symptom om det gått en viss kortare period som kan väljas efter tycke och smak. [red anm].

“Med de data vi hade tillgängliga kunde vi inte se något mönster för vad som kom först, vaccination eller sjukdom. Därför ser vi inget bevis för att vaccination skulle öka risken för dessa sjukdomar, säger Lisen Arnheim-Dahlström till Läkemedelsvärlden.

Läs hela artikeln


Redaktörens kommentar

HPV-vaccinets introduktion renderade Årets lobbyist 2008

HPV-vaccin-Johan-Thor-lobbyistLäs mer om hur HPV-vaccin egentligen introducerades på den svenska marknaden i artikeln: “GlaxoSmithKline och lobbyisten Johan Thor låg bakom HPV-vaccinet i Sverige”.

Nyckelpersoner insatta inom läkemedelsindustrin som NewsVoice varit i kontakt med berättar att när ett läkemedel väl blivit godkänt är det mycket svårt att diskvalificera det. Sverige används ofta som marknadsintroduktionsland eftersom det är enkelt att få ett läkemedel igenom godkännandprocessen här, enligt en källa.

Eftersom Sverige har ett bra rykte internationellt innebär en lyckad marknadsintroduktion i Sverige att det blir mycket lättare att få ut dessa läkemedel även i andra länder.

Ett exempel är Prozac som godkändes av Socialstyrelsen på 80-talet genom bland annat mutor till en person som idag är professor och anses vara en av Sveriges duktigaste psykiatriker, berättar John Virapen fd svensk VD inom läkemedelsbolagsjätten Eli Lilly. Efter marknadsintroduktionen av Prozac i Sverige gick affärerna lysande i resten av världen.

Kommentar: Torbjörn Sassersson


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Finansiär
  http://www.stratresearch.se/sv/Om-SSF/Styrelse/

  Funding: This study was supported by a grant from the Swedish Foundation for Strategic Research and the Danish Medical Research Council. The funding bodies had no role in the study design; the collection, analysis, and interpretation of the data; the writing of the article; and the decision to submit it for publication. All authors are independent from the funding agencies.

  Competing interests: All authors have completed the ICMJE uniform disclosure form at http://www.icmje.org/coi_disclosure.pdf (available on request from the corresponding author) and declare: no support from any organisation for the submitted work; LAD and PS are and have been involved in other studies with unconditional grants from GlaxoSmithKline, Sanofi Pasteur MSD, and Merck; and no other relationships or activities that could appear to have influenced the submitted work.

  Ref
  http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5906

 • Uppfattat. Läkare verkar generellt ha mycket svårt att tänka utanför sitt eget självbekräftande systemtänkande. Läkarna inom skolmedicinen använder ofta sherry-picking, dålig forskning och cirkelresonemang för att få ihop sin egen tro och världsbild. Det måste ut att skolmedicinarna använder precis samma tekniker som de anklagar alternativarna för att använda.

  Noterat. Men allt fler läkare börjar tänka själva och ta bladet från munnen. Jag har pratat med flera. Utanför sin arbetsmiljö på sjukhusen ger de helt andra råd till vänner och bekanta än vad de tvingas att ge när de praktiserar. De vet vad som är galet, men vill självklart ha kvar sina jobb.

  Konstaterat. En del är dock exceptionellt modiga och går hela vägen. De tvingas eller vill då självmant lämna sjukhusens och vårdcentralernas arbetsplatser för att istället praktisera riktig medicin som ofta/ibland består av en kombination av det bästa från alternativmedicin och primärvården.

  Prognos. Det som blir kvar av skolmedicinen, dvs det som fungerar, blir morgondagens komplementärmedicin.

 • Som läkare och mamma till 3 döttrar har jag inte haft den minsta tvekan att vaccinera mina döttrar. Livmoderhalscancer är en fruktansvärd sjukdom som drabbar förhållandevis unga kvinnor. Efter att ha sett många tragiska öden var det beslutet inte svårt.

 • Ja… eller så är det precis så som forskarna tror: Gardasil och Cervarix leder till ett skydd mot HPV och biverkningarna är klart mindre än nyttan med vaccinationerna. Det är ju också en möjlighet.

 • Jag tror snarare det är en agenda att sprida skräckteorier om den vita rasens undergång. Vilka som driver dessa är inte svårt att inse. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, det är bara att titta på 1930-talet. Tyvärr verkar människan aldrig lära sig..

  Bra iallafall att Newsvoice fortsätter granska pengarna bakom vaccinen!

 • HPV-vaccinet marknadsförs nu intensivt. Syftet är att göra vita flickor infertila genom dessa vaccinationer. Muslimska flickor berörs inte eftersom deras Imamer förbjuder flickorna att ta sprutorna. De vita flickor som senare vill få barn i vuxen ålder ,men som blivit infertila, hänvisas till adoptioner av barn från ickevita områden företrädesvis Afrika.

  Detta är en AGENDA! Vem som driver denna får ni ta reda på själva men svenska myndigheter är inblandade upp över öronen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *