Psilocybin kan erbjuda frigörelse från oro och ångest

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 oktober 2013
- NewsVoice redaktion
Fredrik Waller

toppslätskivling

Ungefär vid samma tidpunkt varje år dyker de upp ur jorden. De magiska svamparna. En av jordens mest hallucinogena organismer börjar växa upp i gräsmattor, parker och ängar varje höst. Den behöver vare sig torkas, rökas eller tillagas på något sätt för att vara verksam, men är förbjuden att plocka.

Text: Fredrik Waller

Vem som helst kan ha en gräsmatta där det växer hundratals av toppslätskivlingen, Psilocybe semilanceata. Förbudet förbryllar för det har i studier konstaterats att rusmedel och njutningsmedel som tobak och alkohol är sämre ur de allra flesta viktiga och mätbara synvinklar i jämförelse. Vi kan nog utgå från att psilocybin är förbjudet för att det inte är socialt accepterat. Att det finns någon sorts fobi för eufori och sättet det verkar på. Men troligtvis mest för att det är okänt och därför kan verka farligt för de allra flesta.

Det är inte fysiskt beroendeframkallande men skulle kunna vara det psykiskt då den kan framkalla sköna upplevelser som fantastiska geometriska mönster med stängda ögon. Eller för att du känner en fin närvaro och samhörighet med naturen, en euforisk känsla som inte riktigt går att sätta namn på eller beskriva på något annat sätt. Konsumtion av magisk svamp är inget som föröder ditt liv.

Nyupptagna studier visar på mycket goda effekter för personer med sjukdomar som är livshotande. Inte för att det botar sjukdomarna, men för att personerna i studier har haft svår ångest och oro för sitt sjukdomstillstånd och har inte kunnat leva sina liv, den tid de har kvar, på ett bra sätt. Psilocybin har kunnat erbjuda frigörelse från oro och ångest som inte varaktigt kunnat ges på annat sätt.

Psilocybin ändrar vårt medvetandetillstånd är något vi gör hela tiden. Stimulerar olika sinnen via musik, rörelse, konst, god mat, umgänge med trevliga människor, kroppsberöring på olika sätt, sex, eller fritidsaktiviteter som ridning, fallskärmshoppning eller klättra i berg. Allt för att vi vill må bra eller uppleva nya och spännande saker för att utvecklas eller vad det nu som är vårt mål. En del människor vill utforska sitt inre och använder sig av hallucinogener.

Jämför man med andra saker som används för njutning som tex alkohol är magisk svamp ett mycket mer sympatiskt val. Alkohol erbjuder risk för mycket farliga överdoser. Det är inblandat när människor på något våldför sig på eller misshandlar andra människor. Det bryter ner människors kroppar och deras familjer. Många trafikolyckor sker även där föraren är påverkad. Rökning av tobak orsakar KOL och lungcancer framförallt. Dessa båda är njutningsmedel med stor missbrukspotential samt sjukdomspotential och innebär stora kostnader för den svenska sjukvården.

En annan hallucinogen, LSD, har god påverkan på tex alkoholism, mycket svår huvudvärk, tvångssyndrom och posttraumatiskt syndrom. Ofta där andra mediciner redan använts och kunnat avfärdas som overksamma. LSD fungerar på samma ställe som psilocybin i hjärnan men ger lite annorlunda upplevelse. Meskalin är en annan substans som kan ge introspektiv upplevelse, kontakt med dig själv på ett lärande sätt. Meskalin kommer från kaktusar som peyote, eller San Pedro.

Vid livstidsanvändning av hallucinogener har man kunnat fastställa en lägre förekomst av psykiska sjukdomar. De kan även utveckla och frigöra kreativitet och har använts i det syftet, eller fått det syftet efteråt. Förbudet mot hallucinogener är inte logiskt och det är heller inte etiskt korrekt att bromsa forskning på det som på annat håll visat goda effekter på svårbehandlade psykiatriska sjukdomar. På samma sätt är det ologiskt att även LSD och meskalin är förbjudet.

De här substanserna har ingen stor missbrukspotential ej heller är konsumtionen av dessa farligt för omgivningen. Ur russynpunkt och som njutningsmedel är magiska svampar och LSD att föredra framför alkohol och tobak. Tillåt innehav och konsumtion av hallucinogener.

Text: Fredrik Waller

Fredrik Waller

“Jag tycker om att fördjupa mig i frågor som intresserar mig. Vill grunda mina åsikter utifrån fakta så mycket det bara går. Viktiga frågor för mig är integritet och frihet.”Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag håller med om den stora nytta som hallucinogener kan ha för kroppslig, mental och andlig hälsa. Läs bara Stanislav Grof om ämnet. Jag tycker överhuvudtaget att det är ett brott mot mänskligheten att förbjuda användning av något som naturen erbjuder oss.

  Men jag tycker också att en hel rad varningar hör till!
  -Hallucinogener visar i synnerhet bara sanningen. Men det är inte alla som tål sanningen.
  -Hallucinogener passar inte heller som “partydrog”. Att oförberett få syn på vissa “partysanningar” kan vara mycket skrämmande.
  -För att få en positiv upplevelse är det viktigt att det finns en sanningstörstande vilja att lära av upplevelsen. Då får hallucinogenerna, i samarbete med ditt undermedvetna och din hjärna, en chans att visa dig precis det du behöver för att kunna växa, utveckla dig.
  -Det är viktigt att du känner dig trygg och har det fysiskt bekvämt under lektionen (varmt nog, dricksvatten etc.). Det är en fördel om du har ett ställe ute i naturen som uppfyller dessa krav.
  -Med hallucinogener beger man sig in i andra världar, där vi saknar referenser om allt vi möter och på vilka sätt vi kan reagera. Eftersom vi “känner” dessa världar åtminstone inom vårt kollektiva medvetande, är det relativt lätt att hitta tillbaka till ett individuellt medvetande om vad som gäller där du befinner dig. Men det är svårt att lära detta helt själv, och risken för att gå vilse ökar. För vissa individer räcker det med att läsa några bra böcker om “anderesor”. För alla andra skulle jag rekommendera personlig vägledning av en erfaren resenär, som helst är nykter under hela din första resa.
  -Och sist, men inte minst: Jag ryser vid tanken att hallucinogener blir sålda på samma sätt som de s.k. “nätdroger”. Hallucinogener bör distribueras med positiva intentioner och inte för att tjäna pengar. Pengar är inte “sann” i hallucinogenernas världar och distributörens intentioner sätter en stark energetisk prägel på produkten och upplevelsen.

 • Allt du upplever på hallucinogener är sanning, det är sanningen självt.
  Hjärnan visar ju upp sig inför sig själv.

  Jag har gjort jättekonstiga saker på alkohol, och även på LSD och svamp.

  Skillnaden är att jag inte får ångest efter rus på hallucinogenerna, eftersom jag var mer än medveten om vad jag gjorde. (Du gör bara saker du verkligen vill)

  Däremot allt jag gjorde på alkohol var total osanning och mådde därför dåligt efteråt.

 • Jag tycker att det är viktigt att påpeka att även om droger kan vara ett hjälpmedel för vissa människor med vissa problem så är det ingen mirakellösning för alla problem.
  Att rannsaka sig själv och arbeta för att förbättra sig själv kan man göra nykter, för vilka framsteg har man egentligen gjort som människa ifall man måste förlita sig på mysiga droger för att kunna älska människor som man tycker är jobbiga?

  Med det menar jag inte att man nödvändigtvis måste undvika droger, men man måste vara redo att hantera världen och sina problem även när man är nykter. Allt jag manar till är försiktighet, inte heller är all “upplysning” man får under trippar objektiv sanning, man får ta upplevelserna med en nypa salt. Särskilt som det är skillnad på olika psykedeliska substanser.

 • Hoppas att svenska folket får upp ögonen för hallucinogener. De öppnar dörrar vi annars har svårt att nå på grund av förträngning eller mental blindhet. Man kan se sig själv objektivt och det kan vara nyttigt för många. Psilosybin ska enligt nya forskningsresultat skapa nya kopplingar mellan hjärncellerna och det kan vara möjligt att man kan bromsa demens utan artificiella medel. Folk är vana vid medicin i pillerform. Massor med biverkningar och skadeverkningar i många vanliga mediciner. Allt vi behöver finns i naturen. Vi måste lära oss vad moder natur har att erbjuda. Det finns en anledning att det finns psilosybin i vissa svampar. Vilken nytta har svampen av det ämnet egentligen? Jag tror moder natur har gett oss ett potent verktyg för att utforska verklighetens olika former och även lära oss känna samhörighet i naturen och kosmos.

 • Salvia divinorum är ju laglig i England, skulle vara intressant att se statistik på hur många som dör av det varje år där och jämföra det med hur många som dör av rökning. Skulle gissa att rökningen tar kål på betydligt fler. Skulle sedan vara intressant att visa den statistiken för vår hälsominister och be om en förklaring till varför cigaretter är lagliga här medan salvia divinorum inte är det! Samma sak med cannabis och DMT. Om det inte är av hälsoskäl dessa varor är förbjudna – vad är då skälet? Om det ÄR av hälsoskäl de är förbjudna – varför är då cigaretter tillåtna?
  Kan vi inte fixa fram statistiken på detta och sedan ordna en träff med hälsoministern för att ställa dessa frågor?

 • Glädjande att se denna typ av artikel på NewsVoice.se. Det är uppenbart att ett flertal psykoaktiva ämnen har hälsofördelar, och det är nu hög tid att lyfta fram dessa fördelar och sluta stirra sig blind på enbart riskerna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *