SVT Gomorron Sverige vilseleder om placebo, nocebo och alternativmedicin

publicerad 29 oktober 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

SVT Gomorron Sverige vilseleder tittarna om alternativmedicin, nocebo och placebo. SVT:s voice over påstår inledningsvis att hela fältet av alternativmedicin delvis kan vetenskapligt förklaras som placeboeffekten. Vem skrev för övrigt voice over-manuset?

Text: Torbjörn Sassersson | Video: SVT Gomorron Sverige 28 okt 2013 [togs bort efter 1 dygn]

SVT:s Alexander Norén och Bodil Appelquist visar i programmet prov på egna ovetenskapliga definitioner som har vinklats för att passa en förklaringsmodell vilken vidmakthåller förlegade uppfattningar om medicin och vård.

Programledaren Alexander Norén definierar till exempel felaktigt placebo så här:

Alltså att man kan lura någon att känna sig frisk när man tar verkningslös medicin.

En mer korrekt definition på placeboeffekten finns på “The Free Dictionary”:

The beneficial effect in a patient following a particular treatment that arises from the patient’s expectations concerning the treatment rather than from the treatment itself.

Seriösa forskare på placeboeffekten menar att den egentligen avslöjar psykets kraftfulla självläkande förmåga, att psyket har kraften att skapa bot och välmående både kroppsligt och psykiskt. Det är naturligtvis ett enormt hot mot läkemedelsbranschen och utgör en nagel i ögat på det medicinska etablissemanget som stödjer sig på en “kemteknisk medicinering”.

Istället för att SVT addresserar dessa frågor, problem och fantastiska möjligheter försöker Alexander Norén och Bodil Appelquist leda in tittarna på vilseledande tankebanor som handlar om:

 • att placeboeffekten är lite lustig,
 • att placeboeffekten bygger på att luras,
 • att placeboeffekten kan förklara det alternativmedicinska fältet
 • och därmed i princip diskvalificera alternativmedicinen.

Alexander Noréns definition bör alltså strippas på orden “lura” och “verkningslös medicin” som i sammanhanget underförstått, men ändå självklart, syftar på det alternativmedicinska fältet.

Bodil Appelquist: Elöverkänslighet = nocebisk inbillning

På ett vetenskapsvulgärt sätt försöker Bodil Appelquist med en snabbfix även förklara elöverkänslighet som nocebo dvs skadliga inbillningar.

Noceboeffekten definieras mer exakt som motsatsen till placeboeffekten som innebär att negativa förväntningar hos en patient förvärrar dennes symptom eller medicinens eventuella biverkningar.

Den undersökande journalisten Mona Nilsson som specialiserat sig på mobiltelefonins hälsorisker säger till NewsVoice:

Det är djupt okunnigt och fördummande av SVT:s veteskapsjournalist att påstå att det skulle vara inbillning att bli sjuk av att ha kvicksilver i munnen eller bli exponerad för skadliga nivåer av elektromagnetisk strålning.

Inte bara människor blir ju sjuka – även växter, försöksdjur och små celler. Är de också inbillningssjuka ?

Det är ett fåtal mobilindustrifinansierade forskare som hävdar att elöverkänslighet är inbillning – bland dem Lena Hillert från KI trots att hon själv konstaterat att mobilstrålning orsakar huvudvärk och försämrar sömnen.

De flesta experter och läkare som satt sig in i frågan och som är oberoende inser att elöverkänslighet är ett verkligt och växande samhällsproblem som beror på vår ökande exponering för skadlig strålning och det finns även en koppling till exponering för kvicksilver från amalgam.

SVT-effekten: Insinuerar SVT att läkare kan tumma på sanningen?

Bodil Appelquist, som gjorde reportaget för Vetenskapen Värld som sändes kvällen den 28 oktober, säger angående nocebo-effekten som hon säger kan öka biverkningarna:

“Det kanske inte alltid är så bra att säga hela sanningen till en patient om man är läkare”.

Underförstått menar Appelkvist att läkarna i vissa fall kan tillåta sig att undanhålla patienten information om biverkningar, men om en orolig patient frågar om biverkningar, ska då läkaren ljuga?

Eftersom SVT ska vara en neutral och korrekt public service-kanal blir “SVT-effekten” att läkarna ute i landet kan förledas att börja tumma lite på sanningen, att sanningen är “beroende på situationen”.

Bodil Appelquist poängterar att forskarna vill implementera placeboeffekten inom sjukvården så att den kan komma patienterna till gagn. Det är kanske vad forskarna vill, men frågan är vad den medicinska industrin vill. Om läkemedelsindustrin inte kan ta kontrollen över placeboeffekten så att den gagnar läkemedelsförsäljningen blir den ett fortsatt problem för industrin.

En del av den forskning på placebo- och noceboeffekten som Bodil Appelquist hänvisar till kommer från Osher Centrum på KI. Den forskningen skulle enligt ett kontrakt med KI handla om att ta fram bästa alternativmedicinska metoder för implementering inom svensk sjukvård och därmed realisera integrativ medicin. Istället slussades pengar till forskning på bla placebo, nocebo och fuskakupunktur.

Det kanske är dags att nominera SVT till Årets förvillare 2013?

Text: Torbjörn SasserssonSå här kan du stötta Newsvoice

 • Det finns ett missforstånd betreffande Placebo, det verkar så at Läkemeddelsfirmor och vissa läkare har lyckats att skapa mythen att placeboeffekt er negativ. Detta är dock ikke fallet. Den modernaste hjärnforskningen visar att när vi tror, jag menar tror och inte önskar, att det hjelper, så utsöndrar kroppen den kemin, så att det hjelper.Tyvärr har det blivit kunskapsinflation inom medicin, man slänger sig med olika termer, såsom t.ex lätt KOLS, men egentligen är det bara så att när man andas för flack, får man problem. Artikeln med Bicarbonat är alldeles riktig, den kan regulera vårt ph värde som er så viktig för kroppens funktioner. Till dig U.C.F beträffande skulderproblem. Problem i skuldern kann komma från många olika håll. 1 hur är din hållning? dra du skuldrorna fram och sitter/stå krum som en banan? 2 har dun någon gång skadat dig i ett ben diagonal från den onda skuldern? Har du blivit operert i buken der man har sydd in en nerv?
  Vi styr diagonalt precis som djuren på 4 ben, men vi går på 2, dock nervsystemet fungera likadann. Lär dig Chi Gong och gör det medveten var dag, se till att du har bra balanse, kan du stå på ett ben och stenger ögonen? Träna detta till en början var dag sedan kan du göra det 2-3 gånger i veckan, kroppen kommer at takkar dig.

  • Berit du misforstår meg, det med skulderen var ment som et eksempel hvordan man kan bruke karaktersystemet jeg fortalte om fra Kina for å finne den beste behandleren for vondt i skulderen. Jeg bor i perioder i Kina så jeg trener både Chi Gong og Tai Ji. Jeg er løsemiddelskadet i fra oljeindusterien etter over 20år på produksjonsplatform i Nordsjøen og måtte til Kina for å få hjelp. Alle mine lange nerver var skadet og det klarte ingen Norske leger å gjøre noe med bortsett fra å gi meg masse smertestillende piller. Kineserne fikk meg på bena igjen.

 • Det er da inneforstått at karakterene gjelder for kroppsdeler eller sykdommer. Da får man frem den beste behandleren av fex. vodt i armen eller benet eller hodet etc.
  Eller, Jeg vil finne Sveriges beste behandler på vondt i skulderen. Da bruker jeg karaktersystemet og finner den behandleren som har flest veldig bra og bestiller time hos ham.

 • Intressant att läkarna och självklart läkemedelsindustrin VET att effekten från deras kemiska preparat (mediciner) till 70-80% egentligen beror på placeboeffekten.

  Själv trodde jag placeboeffekten var på 30% plus att de självläkande mekanismerna låg på 70% i de fall läkemedelsindustrins kemiska preparat har 0% medicinsk effekt.

  I själva verket är bieffekterna viktiga för att öka trovärdigheten på industrins kemiska preparat för de flesta patienter verkar inte tro på en medicin utan bieffekter. Logiken verkar vara att ju starkare bieffekter desto bättre medicin.

  Se bara på cancerforskningen (som tex kemoterapin) som enligt en vetenskaplig artikel publicerad i Nature visar att testerna inte kunde replikeras till 89% dvs att nästan 90% av metoderna egentligen inte hade någon positiv effekt alls utan bara bestod bieffekter.

  Referens:

  Pseudovetenskap: 89% av cancerforskningens resultat kan inte replikeras

  År 2012 publicerade den vetenskapliga tidskriften Nature en studie som berättar en annan historia om det förtroende vi ska ha till cancerforskningen. Glenn Begley och hans team på cirka 100 personer vid Amgen, kontrollerade resultaten från 53 banbrytande studier inom cancerforskningen för att se om de kunde replikeras.

  Slutsatsen var chockerande. 89% av studierna kunde inte reproduceras.

  Läs mer iLyskilden

  • Ja alternativbransjen sloss mot storkapitalen både i Sverige og i Norge, og våre myndigheter hører heller på storkapitalen enn på oss. Vi må samle på pasienter som er vilig til å stå frem slik at vi kan vise at det ikke er placebo. Jeg har en mann som hadde fått “Koldbrann” i den ene storetå. Han fikk beskjed fra sin spesialist at denne måtte amputeres. Han hadde gått i over 3 måneder uten at såret ville gro igjen. Etter første behandling ringte han og sa at nå skjer her noget og etter 8 behandlinger var benstumpen overgrodd og såret helt tett. En annen gang kom der ei lita jente på 4 år, hun hadde sår på fingrene som ikke ville gro. Mammaen var redd for at hun ville miste dem, men etter 4 behandlinger var hun helt fin. Dette ble behandlet av min Kinesiske kone, hun har også behandlet min Kols og nå er de fleste symptomene borte. Vi må lage et system som de har i Kina, der gir pasientene behandleren/legen karakter, Dårlig, God, Veldig god; uansett om det er TKM eller Vestlig medisin. Da kan pasienten selv finne frem til den beste behandleren og det bør jo være pasienten som står i sentrum og ikke bankkontoen til legen eller legemidelfirmaet.
   Lag et Data-program og la leger og behandlere registrere seg mot et lite vederlag.

 • Man sloss her mot legemiddeindustrien som er like mektig som oljeindustrien. Jeg har ver borti oljeindustrien hvor oljeselskapet var under gransking for miljøkriminalitet. Det ble sendt overbevisende prøver til et laboratorie. ette laboratoriet ble ganske snart kjøpt opp av oljeselskapet og resultatene fra prøvene ble i oljeselskapets favør.
  Dette med placeboeffekt bruker jo også legene selv ja de regnr sogar at rundt70% av efekten komer ifra placeboeffekten mens legemiddelindustrien selv regner rundt 80%
  Min kompis har rundt 80 kuer som han etter å ha sluttet med legemidler har gått over til Homeopatmedsin. ør mistet han flere dyr hvert år men etter han gikk over til Homeopatisk medisin har han ikke mistet noen. Han påstår at den Homeopatiske medisinen virker bedre på dyr enn på mennesker. Han har nå drevet uten skolemedisin i over 30år. Da snakker man ikke om placeboeffekt.

  Google översatt:
  Man kämpade här mot medicinska kvalster industri som är lika kraftfull som oljeindustrin. Jag har ver ner oljeindustrin där oljebolaget var under utredning för miljöbrott. Det sändes övertygande försökte laboratorium. ette lab snart förvärvades av oljebolag och testresultaten var i oljebolaget favör.
  Placeboeffekten använder även läkarna själva Reg ja de även uttryckte att rundt70% av indata inte komer grund av placeboeffekten medan läkemedlet industrin själv räknar omkring 80%
  Min kompis har cirka 80 kor efter att han slutat ta droger har gått över till Homeopatmedsin. omtumlad han förlorade mer djur varje år, men efter att han gick över till homeopatisk medicin, har han inte förlorat något. Han hävdar att den homeopatiska medicinen fungerar bättre på djur än på människor. Han har nu köras utan konventionell medicin i över 30år. När du inte pratar om placeboeffekten.

 • Stort tack för denna artikel. Jag var tydligen inte ensam att reagera starkt negativt på programmet.
  Min historia talar sitt tydliga språk, där min familj äntligen lyckades köpa vårt drömhus med frisk luft, naturen, havet och lekplatser inpå knuten.
  Där började helvetet, vilket eg borde varit raka motsatsen med tanke på lyckan vi kände inför flytten. Över en natt blev vi dåliga efter inflytt och gradvis allt sämre.
  Efter några månader tipsade en granne om miljön, då familjens hälsa nästan var i botten. Olika mätningar av olika slag utfördes och det visade sig vara extremt höga magnetfält i bostaden, sk vagabonderade strömmar. Hade aldrig hört talas om vagabonderande strömmar förut, vi hade inga synliga kraftledningar utanför fönstret, bara intagande vacker natur.
  Så där försvann sambandet nocebo och elöverkänslighet.
  Efter att sedermera läst många vetenskapliga studier på elektromagnetisk strålning och träffat en hel del elöverkänsliga även fd teknikfreaks, svårt drabbade människor som längtar tillbaka till sina normala liv och sina arbeten, kan jag bara hålla med Torbjörns artikel samt Mona Nilssons sköna fråga om växter, djur och celler också är inbillningssjuka?

 • Torbjörn, du är kanske inte medveten om det men i min åsikt är alla slutsatser ett sätt att förvilla någon. För det finns alltid människor som lever utanför slutsatsernas referensramar som sedan alltså kan välja att tro på slutsatsen eller veta om den är sanningsenlig eller inte.

  T.ex. är det som följer på detta påstående “Alexander Norén och Bodil Appelquist leda in tittarna på vilseledande tankebanor som handlar om:” ett sätt att förvilla dina läsare av detta brev. Dvs VET du att det är något dessa människor tänker? Eller är det bara din analys som kan vara helt felaktig?

  “Om läkemedelsindustrin inte kan ta kontrollen över placeboeffekten så att den gagnar läkemedelsförsäljningen blir den ett fortsatt problem för industrin.”
  Jaha, so what? Är läkemedelsindustrin allenarådande då? Hur många alternativterapeuter känner du som är kvacksalvare allihop? Hur många människor känner du som blivit botade (för alltid) inom medicinen?

 • Så om man tror på dessa nickedockor så skulle ett sockerpiller höja järnvärdet i blodet om man har alldeles för lågt….smile. Vad jag kan tänka mej är vid t.ex huvudvärk, istället för att ta nån medicin mot värk så kanske kanske kan placebo hjälpa. Det i sin sida bevisar ju att medicin är kvacksalveri

 • Det finns mycket mycket kvar att göra inom vetenskapen innan jag skulle dela deras syn på alternativa metoder. Men jag tycker att det är roligt att man för en gångs skull har tagit ett litet litet steg närmare alternativ och inte ett steg ifrån som dom brukar göra.

 • En utkastad fråga! Jag vet med 100% säkerhet att jag inte för så länge sedan läst på nätet om den studie som hela placebo-iden bygger på ; alltså studien som skulle bevisa att placebo fungerar. Ett par forskare hade analyserat materialet och kommit fram till att man inte dra den slutsatsen som författarna av placebo studien påstår.
  Jag hittar inte tillbaka till studien.
  Känner någon till denna studie?

 • Det verkar pågå ett krig om placebo där skolmedicinen, Big Pharma och den härskna gräddan vill få ett slags tolkningsföreträde eller ensamrätt. Den våga drömmen för dem är väl att kunna förändra en gen hos placebot och få patent på det…

 • Det är ju för sådana saker att jag är så förbannad att bli tvungna att betala TV licens. Inte för att man anser dator m.m. som TV mottagare allt sedan SVT började direkt sända på nätet, oskyddat förstås. Men för att det hävdas att TV licensen ska stödja “oberoende” journalistik. Och så får vi “vetenskapliga” program som springer storindustrins ärenden och vilseleder folket! Aargh!

 • Sån gallimatias de sprider, när de har forskare som stöttar. Visst är det rätt, men de mörkar så det haglar om det. Jag minns ett program, TV4 program med Caroline Giertz. Hon intervuade en healer som hade kontaktat med en forskare på Karolinska Institutet ( tror jag det var ). Forskaren hade provat hela beståndet av laboratorie möss med healern och mössen somnade i sfären av healerns kupade händer en efter en tills de var slut på möss. Då forskaren som var nyfiken tyckte det var onormalt märkliga reaktioner av mössen ville forska på det märkliga fenomenet, fick hon avslag och blev avvisad. Förbannat frustrerande höra!

 • Tack för era kommentarer. Det verkar som om staten och myndigheterna aldrig kan ha fel. Inte ens när tex en myndighet överbevisas med att ha fel erkänner de. V ser det i exempel efter exempel. Det måste vara mycket frustrerande att vara en hederlig person anställd vid en myndighet.

  Den enda myndighet jag sett står för hederlighet är Datainspektionen. Där verkar rättspatos och logiskt kritiskt/tänkande fungera.

  Jag håller med dig Margareta L. De mest skadliga programmen är de “förment vetenskapliga reportagen”. Jag minns särskilt ett SR-program där jag själv deltog som intervjuobjekt. När programmet sändes var den spontana reaktionen att det var ju å så bra, så klokt, så balanserat.

  Inte alls.

  Lyssnarna kände inte till allt det som SR-redaktionen klippt bort! De klippte tex bort allt jag sa om vetenskaplig forskning i USA som gick emot den “korrekta” forskning SR ville saluföra i Sverige. De hade bara kvar mina subjektiva åsikter.

  Det var samma sak när jag var med i SVT Hjärnstorm. De klippte också bort allt jag sa om vetenskaplig forskning som gick emot den “korrekta” forskning SVT ville lägga ut. De hade också bara kvar det jag sa som var subjektivt.

  Jag känner till fler exempel. Det finns massor. Förmodligen gör man så här inom public service varje dag!

  Så TV-tittarna och radiolyssnarna i Sverige VET INTE vad man hela tiden klipper bort. Radio och TV-redaktionerna är mycket skickliga på att skapa illusionen av balans, vetenskaplighet och förnuft.

 • Ett annat tydligt exempel är att Socialstyrelsen manipulerar folket. Över 25 års kamp av Tandvårdsskadeförbundet om att förbjuda amalgam i våra munnar motarbetades främst av dem. Förbudet kom år 2009 men argumentet var miljöskäl och inte att man kunde bli sjuk p.g.a amalgamets nedbrytning och därmed frigörande av giftiga tungmetaller främst kvicksilverånga. Ingen officiell hjälp än i dag går att få för dem i den äldre generationen som lider och inte har råd att sanera sig på egen bekostnad.

 • Jag får intrycket av att de (SVTs reportrar) antingen inte förstår nyanserna i dessa fenomen, eller att de är, precis som de flesta människor, så indoktrinerade att tänka rationellt. Det är sällan jag möter människor som tänker holistiskt, att allting faktiskt hänger ihop, och att vi människor i många avseenden fungerar som alla andra organiska varelser (djur, insekter, växter m m) i naturen.

 • Ja detta tror jag är så styrd info. Jag litade på läkarna i 8år och trodde många gånger att nu kommer jag att bli frisk, bättre. Men fick istället en massa felaktiga diagnoser och mediciner som inte gjorde mig bättre.
  När jag fick rätt diagnos och behandling av borreliakliniker i utlandet så blev det enorma förbättringar som ingen trodde var möjligt. (antibiotika och örter, kost osv)
  Placebo? Varför hade ingen tidigare behandling då placeboeffekt?

 • Jag trodde att att alla lekprogrammen i SVT, där allting är så vansinnigt roligt att alla måste skrika av skratt hela tiden var de mest fördummande och deprimerande programmen. Men nu inser jag att det är de förment vetenskapliga reportagen som står för den verkligt farliga fördumningen och föraktet för tittarna. Att läsa News Voice är att ett bra sätt att hålla sig mentalt sund.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *