Norsk odlad fjordlax – Giftet i fodret ökas tio gånger

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2013
- NewsVoice redaktion
Odlad norsk fjordlax. Foto: Caroline Attwood. Licens: Unsplash.com
Odlad norsk fjordlax. Foto: Caroline Attwood. Licens: Unsplash.com
Odlad norsk fjordlax. Foto: Caroline Attwood. Licens: Unsplash.com

Ett nytt EU-direktiv, som nu är ute på remiss, kommer att öka gränsvärdet för växtgiftet Endosulfan i laxfoder med hela tio gånger. Ärendet är avgjort i EU och ska nu implementeras i Norge och det är Norge självt som har tryckt på i nästan tre år för att få EU med på att öka gränsvärdet, bekräftar Ingunn Ormstad, senior adviser i den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Mattilsynet.

Text: Bonnie Lomnäs

Denna myndighet skriver:

”Gränsvärdet för innehållet av Endosulfan i laxfoder är av stor ekonomisk betydelse för fiskodlingen, såväl på kort som på längre sikt.”

Detta är högst intressant – Mattilsynet sätter alltså fiskodlingens väl och ve före hänsynen till människors hälsa! Det blev strid i EU-kommissionen då frågan var uppe för omröstning. Flera EU-länder uttryckte starka betänkligheter och kommissionen lovade att noga beakta konsekvenserna av att tillåta ökad dos av Endosulfan.

Tidigare studier har visat att Endosulfan är mycket giftigt för laxen, så produkten var tidigare förbjuden i laxfoder. Senare studier har visat att fisken tål växtgiftet bättre när den får det genom fodret än när den blir exponerad för det i vattnet.

Det är övergången till mer vegetabiliskt foder som är bakgrunden för att gränsvärdet nu ändras, bekräftar Ormstad. Detta foder importeras nämligen i stor utsträckning från Sydamerika, där det fortfarande är tillåtet att använda Endosulfan.

Forskaren Jerome Ruzzin, som studerar gifter i mat, säger att nivån på miljögifter i odlad lax är så hög i förhållande till vad den är i andra matvaror att vi nu måste reagera. Han anser att speciellt gravida kvinnor och småbarn bör äta så lite odlad lax som möjligt. – Men även andra bör vara restriktiva, säger han.

Det är oerhört korttänkt av norska myndigheter att inte hålla bättre koll på fiskodlingsbranschen. Oavhängiga rapporter beräknar kostnaden för denna näring att ta bort giftet till ca 50 öre per kilo lax. Norge har potential att kunna förse komsumenterna med fisk av god kvalitet, men vi riskerar att förlora vårt goda rykte och inte minst omvärlden som marknad, då konsumenterna kommer att tappa tilltron till norsk lax som en hälsosam kvalitetsprodukt.

Text: Bonnie Lomnäs

Fakta

 • Endosulfan är ett växtbekämpningsmedel som är förbjudet som sådant i hela EU (i Norge råder förbud sen 1996). Det är starkt giftigt för fisk och har både cancerframkallande och reproduktionshämmande effekter. Gränsvärdet för Endosulfan i laxfoder är nu ändrat från 0,005 mg/kilo till 0,05 mg/kilo – en ökning med tio gånger. (Homøopatisk Tidsskrift 2013:3.)
 • Ishavslax dvs frifångad lax som lever naturligt i norra Atlanden och Ishavet är fri från dessa gifter.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tack för länken Danne! Intressant men skrämmande!!!
  Tänk vad de gör för att lura oss. Och inte blir det bättre när ansvariga politiker är jäviga och ser mellan fingrarna. Det är ofattbart att girigheten går så långt även på detta område, Vi håller sakta men säkert på att förgifta oss själva och vår omgivning.

  Hade jag inte redan slutat äta odlad fisk hade jag gjort det nu. Fast lite skrämmande är det när man nämnde att enligt en amerikansk undersökning så är 1 av 3 fiskförpackningar inte sanna. Så vem vet, jag äter kanske odlad fisk ändå.

 • Vaken återpublicerade denna artikel från NW nyligen och det är skrämmande läsning. Kunde inte sluta titta på den Franska dokumetären om detta sent igår kväll. Filmmakarna som tog till otroligt bra hjälp av olika toxikologiska lab visade genom testresultat framför kameran att fisken som odlas och då speciellt den Norska laxen är “den giftigaste maten i världen” ?!!

  Att man i Norge även tillför ett kemiskt ämne som aldrig testats för användning i mänsklig matproduktion var mest förvånande. Och detta har pågått under en tid redan? Helt j**la otroligt!! Man testar även detta ämne och förklarar hur det påverkar oss. Skrämmande..

  Alla som bryr sig det minsta om sin hälsa måste se denna dokumentär och/eller sluta äta odlad fisk.

  Då länk till filmen i fråga saknas här vill jag gärna dela med mig av den i mitt inlägg så att fler får se. http://vimeo.com/104376663

 • Instämmer med David. Dessutom – att låta tillverkarna av dessa giftiga kemikalier sköta lagstiftningen vore ren katastrof. En frisk planet ligger inte i deras intresse!
  Förresten har de redan nästlat sig in i praktiskt taget alla instanser där beslut tas beträffande både kost och hälsa – på alla nivåer i samhället ..i de flesta länder!
  Idag är det Earth Day och situationen för allt liv på vår jord kan knappast bli värre!! 🙁

 • Leilah, Vad snackar du om? Att en villaträdgård blir en djungel utan bekämpningsmedel? Klipp gräset, rensa rabbaten om du vill ha en eller plantera ett par träd och buskar som du ev klipper lite en gång om året. Du behöver inga bekämpningsmedel, några maskrosor och tusenskönor har ingen dött av, dom är fina och går att äta desutom.

  Och dom flesta miljögifter kommer av att folk vill köpa billiga grejer och företagen vill vara så lönsama som möjligt. Dom flesta är blinda att det sker på kredit eller tror att det inte kommer bli så farligt för det har inte hänt nått så vad dom märkt, Även om dom är få i % än så har fler och fler öppnat ögonen och nån gång kommr nog tillräckligt många inse att det inte är hållbart.

 • Varifrån kommer alla dessa miljö-gifter, som det talas om i haven ??? (Är det inte hos tillverkaren lagstiftningen borde ske, varför existerar denna tillverkning, vem vill ha? – Är det försäkringsbolagen som tvingar oss att använda, eller vad?) Jag vet, att vilken villa-tomt som helst förvandlas till djungel på 0-tid, om man inte använder bekämpningsmedel, men utan flamskyddsmedel, hade vi kunnat elda med allt det skräp vi producerar och kring-gå andra problem!

 • Bra länk Therese – tack ..även om högst otrevlig information.
  Boken borde läsas av alla som äter odlad fisk. Myndigheterna känner förstås redan till detta ‘sjuka’ – men som vanligt väljer de att “..inte se, inte höra, inte tala..” beträffande sådant som handlar om big business! Att både människor och djur blir sjuka spelar förstås mindra roll!!

  Det är ju inte bara odlad fisk som är nästintill oätlig redan – utan även fisk och annat som lever (..än så länge!) i våra hav. Det är tyvärr lika illa ställt med kött, fågel, ägg och mejeriprodukter – och frukt o’ grönsaker ska vi bara inte tala om! Det är så mycket syntetiska kemikalier i praktiskt taget allt nu att det finns ingenting som har fullt värde näringsmässigt – om man inte väljer eko-produkter.

  Som det ser ut i världen idag, med alltmer syntetisk sjukdoms-alstrande mat o’ dryck, kommer människor att bli tvungna att gå samman och ‘göra jobbet själva’ – eftersom det snart inte kommer att finnas något näringsriktigt ätbart kvar. Fast ‘big business’ gör ju redan vad de kan för att förhindra egenodlat etc ..med hjälp av nya ‘sjuka’ lagar!

  Det den enskilda människan kan göra är att köpa enbart eko-produkter, så mycket närodlat som möjligt och att odla själv ..i den mån det går.

  Tyvärr får vi nog redan nu acceptera att bl.a. fisk kommer att förvinna från matsedeln helt och hållet – såvida vi inte ser till att vända på skutan!!

 • Så härligt att läsa om ert kämpande för att leva så hälsosamt som möjligt. Det är verkligen inte lätt i vårt samhälle. Fortsätt som ni gör och bra att ni skriver om sådant här.
  Vänligen Louise

 • @Johnny! Ja du har rätt! Jag äter bara lax, ingen mejeri, inget med glycerin i, dvs inget animaliskt! Att äta däggdjur och det som kommer från däggdjur är som att äta oss själva, dvs kannibalism och som jag känner det, gör oss sjuka och mycket mindre andliga! Fågel och fisk är inte (samma) djurgrupp som vi och är mer (ok). Fågel, då kycklingar, vanvårdar vi människor och fyller med antibiotika, tillväxthormon och vaccin, så det får vi i oss när vi äter dessa! Jag har valt vildfångad lax då den levt i kalla, djupa och näringsrika hav och under lång tid och starka strömmar byggt upp sig naturligt! Jag ska snart sluta med laxen också, det var mer som en övergång från kött och animaliskt. Jag äter inte heller socker, mjöl, jäst, pasta, vitt ris, bröd! Jag använder inte fluor och använder järnpanna och järngruta, ej teflon, aluminium eller rostfritt! Deodorant utan aluminiumklorid och utan alkohol! Jag la om hela mitt liv och jäklar säger jag, vilken skillnad! Förut trodde jag att jag mådde bra, nu vet jag bättre! Att inte dricka alkohol behöver jag nog inte ens nämna?! Men nej, 100% vegetarian är jag inte, det har du rätt i, men snart så! Mvh Thomas!

 • Thomas, om du liksom jag säger nej till kött, men äter fisk så är du inte vegetarian, eller hur? Håller helt med dig i övrigt, 90 % av det som säljs i en vanlig livsmedelsbutik är “icke tjänligt som människoföda”! Dessa 90 % är vad de flesta köper, och till råga på allt stoppar i sig!!! Tacka fan för att folk blir sjuka och inte mår bra.

 • Hej, jag har upptäckt att i stort sett alla affärer säljer endast odlad lax.
  Jag är vegetarian men äter lax varje dag till mitt fullkornsris och div grönsaker, men då vildfångad lax. Då den kjedjan som säljer den i övrigt bara säljer skit, resulterar det i att jag måste handla mitt ris på en butik, laxen i en annan och grönsakerna i en tredje, vitaminer och kosttillskott i en fjärde! Skulle man rensa butiker på ren skräp, så skulle 90% av produkterna de säljer försvinna, förstå vilket jäkla slöseri med transporter och alla följdkostnader i form av ohälsa mm. Det tråkiga med “min” lax är att den är fångad i Pacific och det är där de 300 ton/dag radioaktiva vattnet hamnat sen 2011 och Fukushima. Fisk innehåller mycket kvicksilver och ju större fisk, desto mer, undvik också bottenfisk och skaldjur som lever vid botten! Gott folk, det ser illa ut och it’s all about the money! Synd att man inte kan äta pengar!
  Mvh
  Thomas

 • Tack Suedoise, för denna skrämmande information. Jag har slutat att bli förvånad …men inte upprörd!! 🙁
  Det står klarare för varje dag vilken förödande påverkan företag som Mons(ter!)anto har.
  Allt liv som delar den här vackra planeten har fått nog!!!

 • Såg en dokumentärfilm på franska public service tvkanalen France 2 (www.francetelevisions.fr) visad 7/11 som finns på nätet inom ramen för det undersökande magasinet Envoyé spécial gjord av reportern Nicolas Daniel som i fem månader kollat upp miljögifterna i odlad fisk.
  Den förra socialdemokratiska regeringens fiskeriminister tillika fiskemiljonären Lisbeth Berg-Hansen kapade för fyra år sen forskningsanslagen på nationella institutet NIFES i Bergen för
  undersökningar om det farliga bekämpningsmedlet ethoxyquin som i stora mängder upptäckts i norsk odlad lax. För två år sen slog det europeiska laboratoriet Efsa i Geneve larm om de stora mängderna till konstaterandet att undersökningar saknas om ämnet. Att det är synnerligen farligt inte minst för hjärnan har konstaterats i sex fall av en norsk forskare – Victoria Boon lät det som,namnet förekommer inte i skrift- som sen pressades att avgå medan avhandlingen inte tillåtits publicering.
  Den odlade laxen är nämligen Norges andra stora intäkt efter oljan.
  Ethoxyquin produceras av Monsanto, registrerat 1965 som bekämpningsmedel, det tillsätts fiskmjöl (den fisken kommer från odlingar) i tillverkningen av pellets som används i uppfödningen.
  Miljögifter koncentreras särskilt i stor fet fisk som lax.
  Den norska forskaren är inte först med att ha förlorat jobbet på Nifes för att komma med ovälkomna forskningsresultat: 2006 måste Claudetta Bethune lämna sin forskning för den sakens skull.
  När ska ansvar utkrävas av Norge för sin giftiga lax?
  Nya fiskeriministern efter valet i höst, Alpaker borde åtminstone ge klart ljus för att forskningen får återupptas.

 • Betr.: ”..Gränsvärdet för innehållet av Endosulfan i laxfoder är av stor ekonomisk betydelse för fiskodlingen, såväl på kort som på längre sikt..” — Det är som vanligt ..follow-the-money-tänkande styr ALLT!!!

  Personligen valde jag bort odlad fisk för ett bra tag sedan – misstänker att det är lika illa ställt med odlad fisk ‘överallt’! Hoppas Norge tänker om och låter sunda förnuftet styra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *