Hans Sternlyckes refuserade artikel: “Inget förebyggande av cancer i Sverige”

publicerad 8 november 2013
- av Hans Sternlycke
Svensk sjukvård. Foto: Oles Kanebckuu. Licens: Pexels.com

Denna artikel refuserades av Miljömagasinet där Hans Sternlycke sedan en längre tid varit skribent. Anledningen till refuserandet var enligt tidningens ledarredaktion att det saknades källor. Sternlycke menar tvärtom att sakläget om den problematiska vården i Sverige redan är uppenbar. Vården erbjuder inga lösningar för att förebygga cancer. Här är artikeln som Miljömagasinet inte ville publicera. Sternlycke lämnar nu ledarredaktionen.

Text: Hans Sternlycke | Bild: Svensk sjukvård. Foto: Oles Kanebckuu. Licens: Pexels.com

Enligt Cancerfondsrapporten kostar cancern Sverige 30 miljarder kronor om året. Varje år upptäcks över 50.000 nya fall. En tredjedel av oss kommer att drabbas. Bröstcancer och prostatacaner ihop står för en tredjedel av cancern. Ökningstakten är 2, 1 procent per år för män och 1,5 för kvinnor. Det förklaras med åldrande befolkning och bättre diagnostisering. Men det är inte riktigt sant. Hos naturfolk är cancer sällsynt. Antalet överlevnadsår har visserligen ökat, men man undrar till vilka mänskliga och ekonomiska kostnader.

Det finns så mycket som kan ge och förvärra cancer: kemikaliegifter, elektromagnetisk strålning, psykisk stress, kolhydratrik, processad och näringsfattig kost. Luftföroreningar klassas nu av WHO som lika farliga som tobak och asbest. Enligt Tom Bellander vid Karolinska står Stockholmsluften för tio procent av lungcancerfallen där. Cancerfonden tonar dock ner miljöns roll. Gåvor till dem är bara bidrag till läkemedelsindustrin. Det vore bättre att forska om friskfaktorer i stället.

Fysisk träning, tillräcklig sömn och intermittent fasta minskar cancerriskerna. Grönsaker och frukt innehåller mycket av skyddande flavonider och antioxidanter. Kålväxter är cancerhämmande, särskilt broccoli och än mer broccoligroddar. Lök, persilja och pumpafrön är också bra. Fermenterad mat ger god bakteriekultur i magen och minskar riskerna. Vi behöver animalt omega-3-fett.

Däremot får socker och i synnerhet fruktos får cancern att växa. Alternativmedicinsajten Dr Mercola skriver återkommande om sådant.

Sylvia Wasserteheil Smoller vid Albert Einstein College of Medicine har funnit 30 procent mindre dödsrisk i invasiv bröstcancer med tillskott av vitaminer och mineral. Om man inte bränner sig skyddar det att vara ute i solen genom D-vitaminet man får.

Däremot innehåller solskyddskräm ofta cancerogena ämnen. Liksom andra kosmetiska produkter. Storsäljande statiner som ges för att minska blodtryck och sänka kolesterol har ingen påvisbar effekt på hjärtdödlighet enligt Uffe Ravnskov, som skrivit flera böcker i ämnet. Däremot finns forskning som pekar på ökad cancerrisk. Om kolesterolet sänks för mycket kan inte det viktiga coenzymet Q10 bildas i tillräcklig mängd.

Cochrane-institutet har konstaterat att av 2.000 mammograferingar hittar man ett bröstcancerfall, men får 20 felbehandlingar. Sedan tillkommer cancer av strålningen. Christine Horner, som skrivit ett par böcker om bröstcancer, anser att ultraljud eller värmemätning är bättre. Det sista kan avslöja inflammation, som ofta föregår cancern.

Läkarutbildningen innehåller mycket lite om hälsovård. Medicinen har nästan helt blivit symptombehandlande. För cancer gäller kirurgi och cellgifter, som slår mot immunförsvar och ger svåra biverkningar.

Alternativmedicinen har åtskilliga medel och metoder med mindre biverkningar och troligen bättre överlevnadschanser till lägre samhällskostnader än dagens cancervård.

Men den får inte skattestöd som skolmedicinnen utan anses som kvacksalveri och kommer inte att få en oberoende vetenskaplig utvärdering. Det visar kapningen vid Karolinska av makarna Oshers gåva till forskning om alternativmedicin på 43 miljoner kronor.

Det vore dags att medicinen återknöt till tron på naturens läkande krafter som var grunden för läkekonstens fader Hippokrates. Nu har forskningen alltför ensidigt inriktas på kemoterapi för att få patent och vinstgivande produkter. Trots alla insatser är vi långt ifrån en god cancervård. Det vore dags att samhället arbetade mer med friskvård än sjukvård och tog tag i miljön, den stora orsaken till sjuklighet som jag ser det. Förebyggande vore billigare och humanare än ytterligare sjukvårdsresurser.

Text: Hans Sternlycke


Så här kan du stötta Newsvoice

 • “Skeptiker”rörelsen fick sin nuvarnade inriktning för att dra bort uppmärksamheten från sådant som beskrivs i dessa länkar:

  Länkar om BIG Pharma:

  http://www.citizen.org/documents/2073.pdf

  http://www.forbes.com/sites/erikakelton/2013/07/29/is-big-pharma-addicted-to-fraud/

  http://www.thelibertybeacon.com/2013/08/03/7-shameful-examples-of-big-pharma-fraud10967/

  http://projects.propublica.org/graphics/bigpharma

  http://www.theweek.co.uk/us/46535/when-half-million-americans-died-and-nobody-noticed

  http://www.thennt.com/nnt/statins-for-heart-disease-prevention-without-prior-heart-disease/

  http://www.dailymail.co.uk/health/article-2333067/Painkillers-taken-millions-increase-heart-risk-Prolonged-use-leads-significant-danger.html

  http://www.webmd.com/pain-management/news/20100608/common-painkillers-raise-heart-death-risk

  Se lite bakgrunds info om lobbyisterna mot “alternativmedicin”(Så beteckas alla bahandlingar som USAs försäkringsbolag INTE vill betala för. Det är alltså mycket mer än vad som i Sverige betecknas osm alternativmedicin.

  De som vill veta hur USAs försäkrningsbolag på hälsovårds området arbetar skall verkligen se : http://topdocumentaryfilms.com/sicko/

 • Det verkar som att Miljömagasinet även slutat raportera om strålning och energipolitiken. Jag slutar prenumerera nu.

 • Fruktos är naturligt + att frukter innehåller mycket skyddande ämnen mot cancer.
  Det som är skadligt är det VITA RAFFINERADE sockret som finns i de flesta vita produkter, de är dem som ska undvikas vid cancer (ja de är överhuvudtaget inte så nyttiga..).
  Man ska kanske inte överkonsumera fruktos vid cancer men ändå känner jag rent intuitivt att jag personligen i alla fall inte skulle undvika frukt vid en ev. cancer.

 • “Fysisk träning, tillräcklig sömn och intermittent fasta minskar cancerriskerna. Grönsaker och frukt innehåller mycket av skyddande flavonider och antioxidanter.” “synnerhet fruktos får cancern att växa.” Känns lite motsägelsefullt. Frukt skyddar mot cancer och är bra. Men frukt får cancern att växa (fruktos) ?

 • Håller med Mayne. Men jag tror vi måste engagera oss mer politiskt för att få de förändringar vi längtar efter. Jag tror vi behöver få in ett nytt parti i riksdagen. Jag har sett några ansattser att bilda nya partier, tänker på Demokraterna och Partiet de Fria, men kommer man kunna rösta på något av dom i valet nästa år?

 • @Kenneth Thorberg
  Nej, jag kan inte utveckla det. Det var inte mitt resonemang. Jag finner det helt uppåt väggarna galet men är alltså den orsak som Cancerfonden valt att framföra vid bemötandet om varför de inte informerar om långtidsamnings egenskaper som förebyggande canceråtgärd. Så, inte mitt resonemang.

 • Källhänvisningar är bra. Men ibland är den bästa källhänvisningen skribenten i fråga! Att skriva en sådan här artikel är ett bevis på en mycket kunnig och människoälskande person som vill allas vårt bästa. heder åt en sådan fantastisk text! Mer sådant här!

 • Hej, Jag vill bara berätta om min prostatacancer och fråm min verklighet och MINA “ANEKDOTER”.

  Jag började med LCHF-kost maj 2007. Från ett blodprov på hälsoundersökning juni 2011 gavs svaret om något högt PSA-värde. Detta har så följts upp med min prostata, där volymen då var 43 ml. (En förstoring med 27 ml.) Efter en del åkande mellan olika urologer konstaterades det finnas cancer (4mm) vid provtagningar. Under en 20-månaders period på ketogen kost hade så volymen reducerats 47% (eller 23 ml) viket gjorde Hammarsten intresserad av mig för forskning. Först i år fastnade jag slutligen för Jan Hammarstens forskning i Ludvika.

  Efter att nu vara hemma igen börjar jag nu landa för att få en någorlunda verklighetsförankring. Jag har nu några gånger varit uppe vid docent Jan Hammarsten, verksam i Ludvika som forskare och urolog. Efter att han nu ansett att mina prover var mycket intressanta ur ett forskningsperspektiv, ville han därför ta in mig för en riktig kontroll. Så han kallade till sig mig efter en senast stor genomgång av prover som han själv designat. Vid den här sortens antydningar kan det vara stora svåra omvälvande besked att acceptera. Men häpnadsväckanden öppnar nu Hammarsten samtalet med att säga: ”Jag har inte funnit någon cancer längre”. Både min fru och jag tittar på Jan och vill gärna höra en annan förklaring som vi kan acceptera. Cancern kan ju inte bara försvinna, möjligen avstanna, men …. Var inte detta verkligheten som Jan presenterade den för oss där uppe på Ludvika lasarett? Eller sitt avslöjande som han överraskade mig med ? Vi måste snart ta till oss den forskning som finns och sluta negligera.

  En fantastisk verklighet öppnar sig. Inte enbart för lilla mig förståeligt. Kan man bli fri från sin cancer genom att enbart äta sig frisk så ger det förstås enormt stora möjligheter in i en framtid. Och Jan Hammarsten (74) kommer att fortsätta inspirera till nya upptäckter.

 • Det är glädjande att läsa alla inlägg – det är så oandligt viktig info ni kommer med! Så det finns en tänkande elit i landet…För en som kommer från ett annat land är det skrämmande att den stora massa tror stenhård på en system som siktar på att “hålla sjukdomar flytande” i samhället i stället för att bota individen.

 • @ Thomas

  Jag förstog inte riktigt ditt resonemang om heltidsamningen och skuldbeläggandet, kan du utveckla det vore jag glad.

  @Mayne Sundewall-Hopkins

  På din fråga om verkligen ALLA i samhällets topp kan vara korrumperade så är det ju så att makten i sig korrumperar och därför är det inget konstigt med just ett sånt sammanfattande.
  Sen finns det ju förstås undantag men intrycket är att dessa blir allt färre,tyvärr.

 • En annan organisation som inte riktigt står för vad de för fram är cancerfonden. Gällande bröstcancer finns det ett väl utforskat skydd, det bästa skyddet av alla, i särklass. Men detta informeras inte om. Alls. På något sätt. På frågan om varför så har det att göra med att inte skuldbelägga kvinnor.

  Eftersom aktiviteten är långtidsamning kan det inte föras fram. Att använda skuldbeläggning som förevändning, alltså att kvinnor som inte kan eller vill långtidsamma skulle känna skuld gentemot sig själva (???). Av någon anledning tror jag att det har mer att göra med kulturen kring amning i Sverige (och övriga västvärlden).

  Med långtidsamning avses minst två års helamning men gärna längre.

 • Janne och Ruben — Trots mitt ‘gnat o’ gnäll’ ser jag ändå, liksom Stig Lönnqvist, optimistiskt på framtiden. Man får se det som positivt att ‘barrikaderna’ inte längre räcker till för alla som tillkommit på senare år. Vi får hjälpas åt att ‘bygga fler’..!! 🙂

 • Ser optimistiskt på framtiden. Tänk så långt vi kommit ändå. Förr fanns det kanske nån protestsångare. Nu börjar vi finnas i 100,000 tusentals som inte går med på det här. Flera kommer att bli entledigade för sina åsikter, men flera kommer också fram med sina åsikter. Vi behöver inte vara så jättemånga för att vända den här sjuka riktingen som svänger mer och mer till det friskare

 • Så bra artikel! Håller med i alla punkter. Men det är väl så, gillar någon inte vad de läser/hör, hittar dessa på allehanda orsaker mot att erkänna det vara rätt?
  Källan är väl i vissa fall bra veta, men när någon skriver ur hjärtats kunskap, är det källan. Så uppfattar jag det. Den kunskapen kanske är mest värd?
  Hoppas Hans Sternlycke kan fortsätta i något annat media!

 • Klockrent inlägg Mayne! Håller med dig till 200% i allt!
  Det är hög tid att vi reagerar NU INNAN det är försent!!

 • Mycket bra och inte minst efterlängtad artikel. Den säger det mesta om hur allvarlig situationen blivit ..inte bara i Sverige. Jag blir både ledsen och uppretad å´ allas barnbarns barns vägnar.

  Praktiskt taget allt som står i artikeln har jag tjatat om i över 30 år (‘..kan vi inte prata om något annat..!’) men av många bara ansetts vara ‘en som tror på konspirationsteorier’..!! Munkavel på munkavel på munkavel… jag har slutat läsa tidningar och nyheterna på TV är lika begränsade. Allmänheten får mest ‘ovidkommande’ nyheter och det som verkligen är viktigt serveras i små portioner på sämsta sändningstid ..eller inte alls! Snart kommer man väl bara att kunna få vettig, verklig och ärlig information via ‘underjordiska’ källor.

  Kan en skribent som Hans Sternlycke inte få en artikel som denna publicerad i en tidskrift med namnet MILJÖ(!!!)magasinet – vad slags framtidshopp finns det då för våra barnbarns barn?!!
  Vilka är det som (egentligen!) bestämmer vad som ‘får’ publiceras i t ex Miljömagasinet?!! Kan verkligen ALLA människor på topp-positioner i HELA samhället vara korrumperade?

  Det mesta i vår sjuka ‘vård’ har sedan länge handlat om symptom och ‘förebyggande’ behandlingar – med otroliga inkomster för några få men långvarigt lidande för desto fler!

  Kosttillskott och alternativa metoder anses farliga, med strikt begränsning som resultat. Att människor oftast är kapabla att ta personligt ansvar när det gäller val av egna behandlingar och terapier har nonchalerats totalt. Ett fruktansvärt överförmynderi!!

  Stor-Industrin styr (och ‘skrattar hela vägen till banken’!) medan miljön, för både djur och människor, manipuleras av syntetiska ämnen. Detta stör (läs ‘förstör’) allt naturligt liv ..ända in i generna!

  Allt fortare snurrar det på och när praktiskt taget allting redan nu går att ersätta articifiellt, så fortsätter den slöa ‘tysta massan’ med sin syntetiska kost, sina regelbundna läkarbesök, och sitt bedövande TV-tittande…

  Än så länge har jag och andra gräsrötter iallafall lite åsiktsfrihet kvar (..åtminstånde på nätet!) – hur länge kan man bara spekulera i. Vi behöver bli fler, många fler, som tänker (‘högt’) i samma banor. Jag längtar SÅ efter en ‘förändringens vind’ ..för mina barnbarns barns skull.

 • Mycket bra och intressant artikel av Hans Sternlycke. Jag har läst artiklar av honom tidigare och de håller mycket hög klass. Det var mycket tråkigt att Miljömagasinet vägrade publicera denna artikel, de har nu förlorat en mycket bra skribent.
  Jag var på väg att börja prenumerera på tidningen men nu när de inte längre har den bästa skribenten kvar är jag mycket tveksam till att göra det.

  Källor är bra, men vem bestämmer vad som är sant och icke sant i alla källor?
  Alla blir saliga på sin tro…

 • Jag vill påstå att det är generellt vanligt att artiklar på NewsVoice har källreferenser. Vi kan ju inte vara lika klantiga som de större dagstidningarna som påtagligt ofta mest skriver av Reuters och TT utan att kolla fakta och utan att uppge andra källor än just Reuters och TT, som om dessa skulle vara allvetande.

 • Krav på källor är alltid bra, så att sakpåståenden kan kontrolleras. Noterar rent allmänt att på Newsvoice så droppas det många sakpåståenden, men det är svårt att kontrollera dem i och med att man inte i samma utsträckning anger källa för dem.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *