NASA ska ta reda på varför atmosfären på extraröda Mars försvann

publicerad 18 november 2013
- av Torbjörn Sassersson red.

maven

Idag startar raketen som skickar iväg en sond till Mars vars uppgift blir att utreda varför Mars förlorade större delen sin atmosfär. Forskare tror att planeten tidigare hade rinnande vatten och en betydligt mustigare atmosfär.

Text: Torbjörn Sassersson | Illustration: Lockheed Martin (färgkorrigerad på vänster sida)

Sonden Maven ska cirkulera runt Mars under ett år, men först måste sonden nå fram och det tar 10 månader.

"The Maven orbiter will study the planet's high atmosphere, to try to understand the processes that have robbed the world of most of its air", skriver BBC.

NASA och Lockheed Martin fortsätter fuska med Mars färger

I illustrationen ovan, hämtad från artikeln: "Nasa's Maven Mars mission set for launch", har NewsVoice korrigerat bildens färger till mer naturtrogna färger. NASA och organisationens associerade företag inom militär- och rymdfartsindustrin har sedan många år envisats med att porträttera planeten Mars i överdrivet röda färger. Foton från en konferens som NASA höll för några år sedan avslöjade att planetens yta snarare är brun istället för röd och har en blå istället för en röd himmel. Du ser fotot nedan.

MARS_ROVER.sff_RS103_20040110150347

Fotot ovan är taget av Associated Press. Notera den bruna marken och den blå himlen.

Här nedan ytterligare ett foto från Mars taget av Marslandaren Viking från 1976, enligt en källa. Fotot ska ej vara manipulerat, men uppgifterna har ej bekräftats av Associated Press eller NASA.

MARS-Viking-1976

Den geocentriska världsåskådningen hålls intakt

Anledningen till att NASA porträtterar Mars i överdrivet röda färger kan vara för att skapa uppfattningen att planeten är ogästvänlig och för att på det sättet vidmakthålla den geocentriska världsåskådningen, att Jorden är den enda planet som kan hålla liv. Varje gång, utan undantag, som NASA beskriver andra planeter beskrivs dessa alltid som ogästvänliga. De har hav av propan och atmosfärer som är antingen giftiga eller obefintliga.

NASA menar visserligen att det kan finnas planeter med bakterier, men dessa hittas aldrig och NASA resonerar att även om de skulle existera finns inga bevis för dem och de skulle i så fall ligga i andra solsystem som vi inte kan nå på flera 1000 år med nuvarande rymdteknik.

Den geocentriska världsåskådningen förblir därmed intakt långt in i framtiden, men enligt ekvationer är det mer troligt att världsrymden är fylld av liv och intelligens.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

NASA om Maven

Science NASA om Maven

NASA JPL om Maven

True colors of Mars

Methane on Mars: Or … “Back to the Future …?”

The Blue Bird Files

The True Blue Mars

The Drake equation