Nytt strängt lagförslag i Japan mot whistleblowers mötte kompakt motstånd

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 november 2013
- Torbjörn Sassersson red.

Tokyo protesters

Övervakningssamhället sprider sig inte bara i Väst. I Japan väckte ett nytt lagförslag från regeringen som ska kunna sätta whistleblowers i fängelse i 10 år stort motstånd. 10 000 demonstranter samlades i Tokyo, skriver RT.com.

Rewrite och översättning: Torbjörn Sassersson | Foto ovan: RT.com | Foto på Abe: Wikimedia Commons

Journalister menar att lagen kan innebära att myndigheterna slutar att dela med sig av viktig information, vilket kommer att mörka information som ett öppet demokratiskt samhälle har rätten till. Japan har redan en sträng lag som kan sätta whistleblowers i fängelse om de läcker känslig information från eller om USA, skriver RT.com.

“The definition of what will be designated as secrets is not clear, and bureaucrats will make secrets extremely arbitrarily”, sa TV-journalisten Soichiro Tahara till Japan Daily Press.

Abe ShinzoLagförslaget är så vagt utformat så att om lagen klubbas igenom kan den användas för att tex mörka kritisk information om läget runt det läckande kärnkraftverket Fukushima, menar kritiker. Den japanska premiärministern Shinzo Abe menar att lagförslaget är extremt viktigt för att säkra samarbetet med USA. Abe har även uttryckt att han vill inrätta ett nationellt säkerhetsråd i amerikansk tappning.

“We have a right to know everything,” said Akio Hirose, a 54-year-old transport worker, adding that the proposed law is “absolutely unacceptable.”

Läs mer i RT.comSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ja det tycks som att makteliten nu fått panik efter NSA skandalen.
  Damage Control gäller nu innan det är för sent.
  Mars hyser många hemligheter som NASA vill dölja.
  Varför kör det omkring en massa rovrar på Mars när planeten enligt NASA är stendöd?
  Gale kratern är mycket intressant för NASA och den senaste rovern har rullat vid denna kratern länge nu. Vad finns i denna krater som är så intressant för NASA?
  Har själv studerat bilder på denna krater i flera år och till sist kunde jag släppa mitt myopiska tittande och urskilja vad NASA vetat länge.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *